Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 27.05.2010.
16:26
Tanjug A

Tadić: Silajdžić je uvek dobrodošao

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da ne zna kada će predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić doći u Srbiju, ali da je uvek dobrodošao kao i svaki drugi regionalni lider.

Silajdžić, Gul i Tadić poslednji put viđeni zajedno u Istanbulu krajem aprila


 

Odgovarajući na pitanje novinara u pauzi 14. Kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije o nedolasku Silajdžića u Beograd i pojedine navode da to nije učinio jer mu nije omogućena poseta osuđenom za ratne zločine Iliji Jurišiću, Tadić je rekao da veruje da će Silajdžić u najskorije vreme doći u Srbiju i da taj slučaj ne treba politizovati.
 

Tadić ide u Sarajevo

 

Predsednik Srbije Boris Tadić otputovaće u subotu, 29. maja, u Sarajevo, dok novi datum posete Harisa Silajdžića Beogradu još nije utanačen.
U kabinetu predsednika Srbije Tanjugu je potvrđeno da nema promene plana i da će Tadić 29. maja učestvovati na 21. sesiji Igmanske inicijative, zajedno sa ostalim liderima regiona - predsednicima Hrvatske Ivom Josipovićem, Crne Gore Filipom Vujanovićem i članovima Predsedništva BiH Silajdžićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem. Još se, međutim, ne zna kada će Silajdžić doći u Srbiju.

Predsednik Srbije je naglasio da ima "generalno negativan odnos prema svima koji su osuđeni za ratne zločine".
 

"Smatram da praksa koja se prethodnih godina dešavala, takozvanog patriotskog i populističkog ponašanja" gde su se dočekivali optuženi ili oslobođeni oni koji su učestvovali u ratnim zločinima "potpuno neproduktivna i uopšte ne doprinosi pomirenju i politici razumevanja na zapadnom Balkanu" rekao je Tadić.
 

On je dodao da pri tom brani pravo svakog optuženog ili osuđenog da brani svoju nevinost jer i oni imaju svoja zakonom regulisana prava.
 

"Ali smatram veoma lošom praksom da naše patriotizme pokazujemo time što ćemo se susretati i davati podršku optuženima i osuđenima za ratne zločine" kazao je Tadić.
 

Predsednik Srbije je poručio da su sudovi jedini merodavni i jedini koji treba da kažu da je neko kriv ili nije i da se u njihov rad ne sme mešati.

Arnaut: Silajdžićev dolazak prologniran a ne otkazan

Boriša Arnaut

Dolazak Silajdžića u Beograd nije otkazan, već samo prolongiran i traže se novi termini, izjavio je danas Tanjugu ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut.


On tvrdi da je sasvim sigurno došlo do kvara na avionu Lufthanze kojim je Silajdžić u utorak iz Njujorka trebalo da doputuje do Minhena, a potom i do Beograda i o tome, kako kaže, postoji saopštenje te aviokompanije koje demantuje sve kasnije špekulacije u vezi s tim.


"Poseta predsedavajućeg Predsedništva BiH, gospodina Silajdžića je prolongirana i treba sačekati bolje vreme i termin, ne ići navrat-nanos", o tome razgovaraju dva protokola, postoji prepiska, ali je očito da još nije usaglašen datum", rekao je bosanski diplomata koji je na toj funkciji od pre tri meseca.

Alkalaj posetio Jurišića u zatvoru

 

Sven Alkalaj

Arnaut je rekao i da je Jurišića u beogradskom zatvoru, u okviru konzularne zaštite, posetio jednom, zajedno sa ministrom spoljnih poslova BiH Svenom Alkalajom. On je potvrdio i da je Alkalaj u ponedeljak popodne boravio u Beogradu, da ta njegova poseta nije bila tajna već "sasvim otvorena" i da se on tom prilikom sreo sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem. Alkalaj je zapravo bio na proputovanju za Brazil, gde je otišao i ministar Jeremić, objasno je Arnaut.
Alkalaj i Jeremić su tom prilikom razgovarali o, kako je naveo, sasvim konkretnim pitanjima kao što je sporazum o uzajmnom pružanju konzularnih usluga u diplomatskim predstavništvima gde Srbija ili BiH nemaju svoje predstavnike.


Arnaut kaže da je saopštenje Ministarstva pravde o zabrani posete zatvorima unela određenu zabunu s obzirom na to da je prethodno dobijeno odobrenje da Silajdžić poseti Iliju Jurišića koji se nalazi u zatvoru u Beogradu.

Arnaut se zalaže za "smirivanje situacije" i mišljenja je, kako kaže, da odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije treba da idu "uzlaznom linijom".

O "slučaju Jurišić", Arnaut tvrdi da je reč o političkom, a ne o pravnm slučaju. Upitan na osnovu čega on zasniva takav stav, bosanski diplomata kaže da "čim se jedan slučaj toliko pominje u političkim sferama, onda on postaje politički, sa političkim uplitanjem".


Iza kulisa Silajdžićeve posete

 

Snimak napada na "Tuzlansku kolonu"

Predsedavajući Predsedništva BiH trebalo je da doputuje u Beograd u utorak, 25. maja, prvi put od početka rata u BiH, ali je poseta odložena pošto nije dobio odobrenje da u zatvoru poseti Iliju Jurišića, prvostepeno osuđenog na 12 godina zatvora zbog rukovođenja napadom na vojnike JNA u slučaju „Tuzlansku kolonu“ maja 1992. godine.


Ministarstvo pravde Srbije je uoči Silajdžićevog dolaska zabranilo, do petka, 28. maja, posete Kazneno-popravnom zavodu Zabela i Okružnom zatvoru u Beogradu, u kojem je Jurišić smešten.
 

Beogradskom listu "Politika" je u Višem sudu potvrđeno da je Silajdžić imao pisanu dozvolu da 25. maja u Okružnom zatvoru poseti Iliju Jurišića. Isti dnevnik nazvanično saznaje i da protokolom o susretu Tadića i Silajdžića nije bio predviđen Silajdžićev odlazak u zatvor.

Silajdžić je prvo odložio posetu zbog navodnog kvara na avionu, da bi juče Sarajevo uputilo notu Beogradu.


Savetnik za pravna pitanja predsedavajućeg Predsedništva BiH, Damir Arnaut rekao je Tanjugu da je Silajdžićev kabinet u noti obavestilo Tadićev kabinet da poseta može biti realizovana čim se dva protokola usaglase „oko identičnog programa koji je sama srbijanska strana već pismeno odobrila i potvrdila za 25. maj“.


Prema saznanjima lista "Danas“, vlasti u Beogradu i Sarajevu, svaka sa svojom interpretacijom događaja, obratile su se za pomoć Turskoj u razrešenju krize sa otkazivanjem posete. Beograd, kako se navodi, traži od Turske da predsedavajući predsedništva BiH odustane od posete Jurišiću, a Sarajevo da mu se to omogući.


Na pitanje zašto je Silajdžiću toliko važno da poseti Jurišića, Arnaut kaže da bi to pitanje trebalo postaviti Beogradu koji je „suspendovao posete“ u dva zatvora na puna četiri dana.


Povodom ocena pojedinih stručnjaka da bi Silajdžićeva poseta osuđenom za ratni zločin bila neuobičajena, Arnaut je naveo da presuda protiv Jurišića još uvek nije pravosnažna i da je svako nevin dok se to pravosnažno ne potvrdi.


Upitan da li će Turska ponovo morati da „pegla“ odnose između Beograda i Sarajeva, Arnaut kaže da je šteta što je ikada bilo potrebno nečije posredovanje.
 

Subota 07.08.2010. 16:41
Тадићу смрадино !!!! Одавно се види да су теби ратни злочинци,одувек добро дошли у Србију,само чекамо када ћеш нас изненадити и рећи да је за тебе и Хашим Тачи,Харадинај,па и сада овај Ганић добро дошли у Србију.Е Смраде и немој никада више говорити у име народа Србије,јер верујем да се сви згражавају оваквим твојим изјавама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online