Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 22.03.2016.
19:18
Vestionline A

"Neće stati država, uvedimo neradnu nedelju"

Samostalni sindikat trgovine Srbije zatražio je od Vlade da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce.

Tanjug
Da li je neophodno da trgovine rade nedeljom?

"Reč je o zdravlju zaposlenih, ne o novcu"

Kako su rekli u sindikatu, taj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi bez prekida.

- U trgovini je zaposleno više od 80 odsto žena koje rade za 200 evra mesečno i ne mogu da nedelju provode sa svojom decom i porodicom - predsednik sindikata trgovine Radoslav Topalović, a prenose agencije.

On je istakao da su neosnovane procene poslodavaca da će biti manji promet u radnjama ako nedelja i državni praznici budu neradni dani, jer smatra da će se kupci u istom obimu snabdevati radnim danima. 

- Početak i kraj radnog vremena nije stvar kolektivnog pregovaranja, nego je Zakonom o radu regulisano da radna nedelja traje 40 časova - rekao je Topalović i dodao da sindikat traži da se izmeni taj zakon kako bi nedelja bila neradan dan, a da izuzete budu samo institucije koje su od javnog značaja i moraju da rade nedeljom. 

- Neće se smanjiti broj zaposlenih uvođenjem neradne nedelje, ako se svi budu pridržavali Zakona o radu - rekao je potpredsednik Samostalnog sindikata Duško Vuković, prenose agencije.

Predstavnik sindikata trgovine "Ver.di" u Nemačkoj Roland Tremper je rekao da u Berlinu prodavnice mogu da rade samo 10 nedelja godišnje, a da su zarade regulisane kolektivnim ugovorom kojim je predviđeno da poslodavac plaća radnike od 50 do 100 odsto više ako rade nedeljom ili praznikom.

On je istakao da se u Nemačkoj sindikat zalaže za uvođenje slobodnog dana, jer "nije reč o novcu več o zdravlju zaposlenih".

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić nedavno je povodom zahteva sindikata da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce rekao da se država neće svrstavati ni na jednu stranu, što praktično znači da će situacija ostati nepromenjena.

Utorak 22.03.2016. 19:31
Sastali se najvidjeniji Crnogorci da izglasaju radnu nedelju. Kad su se nekako dogovorili, zapisničar pročita zaključke: - Poneđeljak – odmor od vikenda - Utorak – priprema za rad - Srijeda – radni dan - Četvrtak – odmor od rada - Petak – priprema za vikend - Subota i neđelja – vikend. Pošto je pročitao, digne ruku jedan od učesnika i zapita: - A hoće li svaka srijeda bit’ radna?................ majmune izvoli izbriši i ovaj komentar .
Utorak 22.03.2016. 19:40
Drzava koja je koruptivna, na ivici bankrota i bukvalno na pocetku ekonomskog razvoja NE MOZE da usvaja principe i suverene zakone npr. Nemacke.
Utorak 22.03.2016. 21:15
Nedelja je dan za praznovanje i u Crkvu da se die.Kad se budemo Toga pridrzavali bice nam bolje ,drugacije nikako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online