Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.03.2016.
04:11
J. L. Petković - Vesti A

Pogrom još traje!

Prošlo je 12 godina od martovskog pogroma na Kosovu, a pravdi nisu privedeni organizatori nasilja, u kome je proterano oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata. Za tri dana nasilja ubijeno je 19 osoba, od čega 11 Albanaca.

Palili i svetinje: Zapaljena crkva u Kosovskoj Mitrovicii

Povod za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubinog Potoka, od kojih se jedan utopio. Međutim, i istraga Unmika utvrdila je da su optužbe bile lažne, a portparol međunarodne policije Neridž Sing izjavio da su "preživeli dečaci posle tragedije bili pod jakim pritiskom albanskih novinara i političara da optuže Srbe iz susednog sela".

Informacije, i dizanje prašine u medijima, pokrenulo je trodnevno nasilje, na 33 lokacije u kome je učestvovalo oko 60.000 Albanaca.

U svim škola u Srbiji juče je održan školski čas posvećen pogromu Srba, a ministar za rad Aleksandar Vulin poručio je da se paljenja i ubistva nisu desila slučajno i bez organizacije.

- Pogrom je počeo i prestao na komandu i vreme je da saznamo ko je tu komandu izdao - rekao je Vulin.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je za Srbe i SPC posebno bolno što se stradanje naroda i svetinja dogodilo ne u ratu, već u prisustvu više hiljada pripadnika međunarodnih snaga Kfora, Unmika i policije samoproglašenog Kosova od kojih niko nije javno preuzeo odgovornost za brojne propuste.

- Zauvek su uništene brojne ikone i nepokretna kulturna dobra koja su vekovima preživela osmansku okupaciju i svetske ratove - navodi SPC, posebno ukazujući na uništenje crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu koja je od 2006. godine pod zaštitom Uneska.

BND ima dokaze

Nemačka obaveštajna služba BND od samog početka je tvrdila da su demonstracije unapred planirane. Takve zaključke je zasnovala na transkriptima prisluškivanih telefonskih razgovora nekadašnjih komandanata OVK-a. Istu pretpostavku je navodio i tadašnji komandant južnog krila NATO-a, admiral Gregori Džonson, koji je izjavio da ti događaji "deluju okrestrirano i organizovano".

SPC upozorava da nasilje protiv srpskih svetinja i povratničkih domova do danas nije zaustavljeno.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev položio je venac na spomen-ploče tragično nastradalim Mitrovčanima u martovskom pogromu - Borivoju Spasojeviću i Jani Tučev.

Više stotina Srba sa KiM okupilo se juče u porti manastira Gračanica gde je vladika Eparhije raško-prizrenske Teodosije služio pomen nastradalima. Pomenu su prisustvovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić, poslanici Srpske liste i ostali predstavnici Srba sa KiM. Kraj spomenika posvećenom nestalima "Missing" ispred Doma kulture, položili su bele ruže.

Zaštićen i Ljuštaku

Za učešće u pogromu uhapšeno je oko 260 anonimnih učesnika, a manjem broju su izrečene simbolične kazne. Najznačajniji među njima je bio Sami Ljuštaku, osumnjičen za podstrekivanje, ali optužnica protiv njega nikada nije podignuta.

Poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Nenad Rašić kazao je da su 17. i 18 mart 2004. godine bili najstrašniji dani za Srbe na Kosovu, i podsetio da su brojna obećanja predstavnika kosovskih vlasti da će odgovorni biti iza rešetaka, ali se zločini nad Srbima brzo zaboravljaju.

- U Srbima 17. mart budi mučne scene etničkog čišćenja i kulturološkog zatiranja srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji - saopštila je Građanska inicijativa SDP "Oliver Ivanović".

 

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2016. 12:41
Слободане, избрисаше нам сви коментари маике им га крезаве набутам!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online