Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.05.2010.
08:39
Danas A

Alkalaj tajno u Beogradu, Turska posreduje oko Silajdžića

Vlasti u Beogradu i Sarajevu, svaka sa svojom interpretacijom događaja, obratile su se za pomoć Turskoj u razrešenju krize sa otkazivanjem posete predsednika Predsedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića Srbiji, piše beogradski list "Danas“ pozivajući se na više dobro obaveštenih diplomatskih izvora. A pre nego što je bilo potrebno da se Turska umeša, šef diplomatije BiH Sven Alkalaj tajno je boravio u Beogradu kako bi stvorio uslove za dolazak Harisa Silajdžića.

Jeremić, šef turske diplomatije Davutoglu i kolega iz BiH Alkalaj

Prema pisanju "Danasa“, šef diplomatije BiH Sven Alkalaj boravio je prethodna dva dana u Beogradu, daleko od očiju javnosti, kao "prethodnica" Silajdžiću. Alkalaj i ostali članovi delegacije iz Sarajeva otputovali su juče popodne iz Beograda jer su shvatili da su šanse da Srbija u skorije vreme izađe u susret zahtevima u vezi posete Iliji Jurišiću minimalne.


Oni su doputovali u Beograd u utorak, 25. maja, rano ujutru, ne znajući da će se situacija u vezi Silajdžićeve posete već posle nekoliko sati drastično zakomplikovati. Prvo je dolazak bošnjačkog člana Predsedništva BiH odložen zbog kvara na motoru aviona, kojim je trebalo iz Njujorku preko Minhena da doputuje u Beograd, a potom se oglasilo Ministarstvo pravde Srbije saopštenjem da su, sve do petka, zabranjene posete Kazneno-popravnom zavodu Zabela i Okružnom zatvoru u Beogradu, u kojem je Jurišić smešten.


Ambasada BiH juče nije dobila odgovor Ministarstva pravde na molbu da se zbog odluke o zabrani posete zatvorima, iz "bezbednosnih razloga", Jurišić izmesti na drugu lokaciju kako bi se sreo sa Silajdžićem. Iz Silajdžićevog kabineta su potvrdili da "iako je zamoljen brz odgovor, kako bi Silajdžić bio u prilici da doputuje danas u Beograd, do toga nije došlo".

"Ostajemo opredeljeni za posetu čim se potvrdi isti program koji su već ranije napismeno potvrdili za 25. maj. To podrazumeva i posetu Iliji Jurišiću, za šta je ambasador BiH u Srbiji još 21. maja dobio pisano odobrenje od Ministarstva pravde, odnosno Višeg suda u Beogradu", tvrde u kabinetu Harisa Silajdžića.


Za to vreme, predstavnici zvaničnog Beograda ćute. "Danas“ piše da u Ministarstvu pravde nije uspeo da dobije odgovor zbog čega još nije odgovoreno na pismo Ambasade BiH i kada će taj odgovor uslediti. Iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića kratako je odgovoreno da je predsednik na putu u Austriji i da ne znaju ništa o tome kada će, i da li će, Silajdžić doputovati u Beograd.


Turska ambasda: Ankara nije umešana


"Tursku ambasadu u Srbiji nisu kontaktirali ni Beograd ni Sarajevo povodom najavljene, očekivane i otkazane posete Srbiji predsednika Predsedništva BiH Harisa Silajdžića", izjavio je "Danasu" turski ambasador Suha Umar. "Stvarno ne znam šta se tim povodom dešava. Pratim srpsku štampu i medije i iz vaših sredstava informisanja gledam šta se dešava s posetom, ali iskreno nemam ideju šta se zaista zbiva", rekao je ambasador Umar. Na pitanje da li su zvanični Beograd i Sarajevo konsultovali Ambasadu Turske povodom Silajdžićeve posete, Umar odrečno odgovara.
"Nije bilo kontakata. To nije tema o kojom bismo očekivali da nas bilo ko i konsultuje. Odluka da poseti Beograd bila je lično Silajdžićeva. Sam je odlučio da dođe, a mi smo znali da treba da dođe jer je to pomenuto na sastanku u Istanbulu. Srpska i bosanska strana su zatim dogovarale datum posete, sa čim nismo imali veze. Ne smatramo da je to pitanje u koje mi treba da se mešamo i intervenišemo", tvrdi ambasador Suha Umar.

Izvori bliski vlastima u Sarajevu kažu da postoji "osnovana sumnja da je odluka Ministarstva pravde da zabrani posete zatvorima, doneta dan ranije", znači 24. maja, i da je motivisana pokušajem da se Silajdžić dovede pred svršen čin, s obzirom da se nije moglo pretpostaviti da će njegov let iz Njujorka biti odložen.

"Imajući u vidu tajming slanja zvanične objave medijima iz Kancelarije za medije Vlade Srbije (9:48h), a naročito imajući u vidu da je Ambasada BiH bila obaveštena da su zvaničnici sa ovlašćenjem da odgovore na gore pomenutu notu bili van Srbije 25. maja. Naravno, zvaničnik koji je doneo takvu odluku imao bi pravo i da napravi izuzetke na takvu odluku. Sledi da je odluka doneta pre 25. maja", glasi verzija događaja iz ugla vlasti u Sarajevu.


Pošto je došlo do odlaganja, a možda i otkazivanja, dugo očekivane posete Harisa Silajdžića Beogradu, i pretnje da jaz između Srbije i centralnih vlasti BiH postane još dublji, čime bi bio ugrožen i princip regionalne saradnje, obe strane su se obratile - Turskoj.


Diplomatski izvori "Danasa“ navode da su juče i prekjuče i iz Beograda i iz Sarajeva upućene diplomatske depeše u Ankaru, sa suprotstavljenim verzijama događaja, a obavljeno je i više susreta "oči u oči". Srbija je tražila pomoć Turske da ubedi Silajdžića da odustane od posete Jurišiću, dok vlasti u Sarajevu zahtevaju da mu se to omogući.


Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Predrag Simić kaže da je Turska "očigledno bila posrednik da do susreta dođe i imala je i motiva i načina da utiče na prevazilaženje jaza između Beograda i Sarajeva, jer se bez njene intervencije ne bi ni dogodio susret u Istanbulu, krunisan "trojnom" deklaracijom“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online