Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.03.2016.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Dvoje mrtvih, niko kriv!

Tragedija dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađane Stanković i Jovice Stepića, posle dolaska za vikend u Beograd tamošnjeg srpskog ambasadora Olivera Potežice i iskaza o njihovoj otmici i pogibiji, nalik je onoj narodnoj "pojeo vuk magarca", ocena je sagovornika "Vesti" iz stručnog i političkog miljea.

Sumnje još veće: Nema odgovora zašto su oteti Slađana Stanković i Jovica Stepić

Umesto obećanih pravih odgovora, javile su se nove sumnje koje su dodatno zamaglile slučaj. Začuđujuće je i da se pored najave šefa diplomatije Ivice Dačića da će na Ambasadu biti stavljen katanac, a ambasador vraćen kući, Potežica hitro vratio u Tripoli. Napise medija da se odgovori ambasadora ne slažu sa odgovorima radne grupe koja ispituje slučaj, demantovao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, koji je prepričao iskaz ambasadora, tako da su brojna pitanja ostala bez odgovora.

Odalović je objasnio da put na kojem je oteto dvoje službenika nema alternativu, osim avionom, da vodi ka "jednom gradu" u kojem je godinama otvoren račun srpske ambasade. Mada Potežica dugo službuje u toj severnoafričkoj zemlji, generalni sekretar MSP reče da ambasador nikada nije išao tom trasom, pa su Slađana i Jovica koji su tuda prošli nekoliko dana ranije krenuli da mu je pokažu.

- Potežica je želeo da završi dve stvari, da prebaci porodicu usput do Tunisa, da bi se vratili u Srbiju, i da ostane 9. novembra 2015. godine na zakazanim sastancima sa ambasadorima. Prema našim informacijama, on se tada video sa ambasadorom Bugarske - naveo je Odalović kao normalnu stvar da je ambasador, dan po otmici 8. novembra, nastavio planirane aktivnosti.
Upitan ima li odgovornosti ovog diplomate, odgovorio je da su procedure "prepoznate" i da se mora imati u vidu i ratno stanje u Libiji.

- Istrage će utvrditi da li su pobude otmice bile pljačkaške - kazao je, naglasivši da se čeka odgovor libijskih vlasti radi potpune slike.

Mogu da okrive i opoziciju

Najave da će tragedija biti tema parlamentarnog Odbora za spoljne poslove pale su u vodu, zbog raspuštanja parlamenta. Borislav Stefanović kaže da ne veruje da bi ta sednica donela išta novo.
- Broj vladajućih poslanika u odboru je većinski, pa mogu da izglasaju i da je opozicija kriva za libijsku nesreću - kaže Stefanović.
Zoran Živković ostaje pri zahtevu da je neophodna ozbiljna istraga.
- Nažalost, ni ova, ni brojne afere neće imati epilog sve dok vlada Vučić, koji je "zaštitnik prljavih tajni" - kaže Živković.

Nakon Odalovićevog obrazloženja, nekadašnji ambasador u ovoj zemlji i šef sektora za Afriku i Bliski istok, sada diplomata u penziji Dušan Simeonović, koji je bio čest sagovornik srpskih medija i našeg lista o ovoj nesreći, kategorično je odbio da da izjavu:
- Posle ovoga više neću komentarisati ništa u vezi tog slučaja - kazao je kratko Simeonović za "Vesti".

Poslanik raspuštenog saziva, lider Nove stranke Zoran Živković, koji je u parlamentu tražio odgovore i odgovorne za tragediju, ocenio je da sve pre i posle iskaza Potežice deluje kao da on premijera Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića "drži u šaci kao čuvar tajni koji ucenjuje".

Pretio papirima

Ambasador u Tripoliju je nekoliko dana posle otmice uputio protestno pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću, Vučiću i Dačiću u kojem preteći poziva državni vrh da ga odbrani od medijske hajke.
- Ne bismo voleli da dođemo u situaciju da počnemo javnu polemiku u ovom smislu i budemo prinuđeni da, radi odbrane, puštamo dokumente da cure - navedeno je, između ostalog, u Potežicinom dopisu.

- Nezapamćeni je presedan da na liniji borbe i dalje ostaje srpska ambasada u Libiji, dok su se sve evropske države povukle. Mi nemamo ni neku trgovinsku razmenu, ni međusobni uticaj, pa se tu očito krije nešto veoma prljavo. Da li trgovina oružjem ili vizama ili nešto treće što je nedozvoljeno prema srpskim, libijskim i međunarodnim propisima - kazao je Živković za "Vesti".

Da iskazu Potežice koji je preneo Odalović ima puno nepoznanica, smatra i poslanik i čelnik Levice Srbije Borislav Stefanović. On kaže da je to slučaj i sa svim događanjima za koje se formiraju posebne komisije.

Izbegao stari auto

Oliver Potežica će u Tripoliju sačekati odluku da li će Ambasada biti zatvorena. On je pred komisijom koju je formirao šef diplomatije da istraži okolnosti nesreće, prema našim saznanjima, ponovio sve što je naveo u pisanoj izjavi. Između ostalog i da vozilo broj jedan nije koristio on, jer je bilo dotrajalo i istrošeno, već službenici Ambasade za tekuće potrebe.

- Takva situacija otežava dolazak do istine, a javnost očekuje precizne odgovore. Vlastima, međutim, ne odgovara razrešenje ovog slučaja pre izbora, a posle njih kad prođe vreme, taj događaj će pasti u zaborav - ocenio je Stefanović za naš list.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru 2015, a stradali su u vazdušnom napadu vojske SAD na kamp islamske države u Sabrati.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.03.2016. 18:06
Ništa novo u Vučićevom pravosuđu . Posle helikoptera gde "nema krivaca" ista stvar je i u Libiji . UŽAS za porodice .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online