Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.03.2016.
16:24
Vestionline A

Trstenik: Zapadna Morava preti da ugrozi gasovod

Komandant Štaba za vanredne situacije u Trsteniku Miroslav Aleksić izjavio je, prilikom obilaska obale Zapadne Morave, da postoji opasnost da gasovod Kruševac-Čačak u tome delu bude ugrožen.

Tanjug
Vodostaj Velike Morave opada od sastavka Južne i Zapadne Morave kod Stalaca, do Svilajnca, a raste prema ušću u Dunav

Na lokacijama u selima Počekovina i Donji Ribnik, Zapadna Morava preti da ugrozi taj magistralni gasovod, do koga je u ovom trenutku od ivice obale reke ostalo svega dvadesetak metara.

- Za poslednje dve godine, reka se približila gasovodu za čak 50 metara i sada je na svega 20 metara od njega. To je razlog više da moramo da krenemo sa hitnom sanacijom, i zbog toga su predstavnici "Srbijavode" danas došli u Trstenik - rekao je Aleksić.

Dragoljub Miljojković, direktor Vodoprivrednog centra Morava, Javbnog preduzeća "Srbijavode" rekao je da su se slični problemi već javljali i na Južnoj i Velikoj Moravi, i da postoji rešenje za sanaciju.

- Prvo ćemo krenuti sa projektovanjem rešenja. Radiće se elaborat hitnih interventnih radova i očekujemo da će Vlada doneti uredbu o sanaciji objekata oštećenih u poplavama i tako ćemo rešiti problem finansiranja - rekao je Miljojković.

Velika Morava opada

Vodostaj Velike Morave duž većg dela toka znatno opada, posebno od Stalaća, gde tu reku formiraju Zapadna i Južna Morava, nizvodno do Svilajnca. U toku noći, vodostaj kod Varvarina je pao za čak 138 centimetara, kod Ćuprije 27, a kod Bagrdana (Jagodina) 35 centimetara. Kod Ljubičevskog mosta (Pozarevac) je, međutim, porastao 64 centimetra.

Stanovnici Ribara, na levoj obali Velike Morave kod Jagodine, rekli su da je Morava u ovom delu opala za oko jedan metar i pokazuju na stabla vrba i topola uz reku, gde se vidi dokle je noćas dopirala voda.

Žandarmerija u pripravnosti

Pripadnici Žandarmerije angažovani u poplavljenim područjima, u stalnoj su pripravnosti i kontaktu sa kriznim štabovima, pružajući pomoć ugroženom stanovništvu i radeći na stvaranju uslova da se građani vrate u svoje domove, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Žandarmerija je angažovana na ojačavanju i izgradnji zaštitnih bedema, na izviđanju i obilasku teritorija opština za koje postoji opasnost od poplava zbog izlivanja reka, obezbeđivanju alternativnh pravaca za izvlaćenje stanovništva u slučaju poplava, kao i na bezbednosnom pokrivanju terena.

U sedištima sva četiri odreda Žandarmerije: u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu i ronilačkoj jedinici uvedena su aktivna dežurstva kako bi policijski službenici u svakom trenutku mogli da krenu u izvršenje bilo kog zadatka, piše u saopštenju.

Na raspolaganje su stavljeni svi kapaciteti Žandarmerije: kamioni, autobusi, džipovi "defenderi", sanitetska vozila i gumeni čamci.

Neprohodna dva puta

Saobraćaj u Srbiji se za sada odvija bez većih problema, ali su zbog povećanog vodostaja reka i padavina trenutno neprohodna dva državna puta: Čačak-Guča-Granica i Kratovska stena-Lučani-Guča. Svi ostali pravci, južni i istočni krak Koridora 10 su u potpunosti prohodni i saobraćaj se odvija bez problema.

Po nalogu potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović to ministarstvo je ljudima ugroženim u polavama stavilo na raspolaganje više od 1.000 mašina i vozila i više od 2.000 ljudi spremnih da pruže pomoć.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online