Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.03.2016.
05:00
J. L. Petković - Vesti A

Nema pravde bez suđenja Tačiju

Dok prištinski mediji javljaju da će se prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK podići u septembru, Srbe zanima da li će se na njima naći svi oni u koje porodice ubijenih i kidnapovanih već 16 godina upiru prstom. Jedan od njih je novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači, koga je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti istražujući navode o trgovini organima stavio na vrh piramide organizovanog kriminala OVK.

M. Karović
Teško do istine: Gordana Đikanović

- Porodicama kosmetskih stradalnika ne ostaje ništa drugo nego da veruju, bez obzira na to što su bezbroj puta bili prevareni, da će biti pravde i za srpske žrtve, i da će se to dogoditi u septembru kada se konačno otvore optužnice - kaže za "Vesti" Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Ne ulazeći u političke razloge ili motive, ona ukazuje na činjenicu da međunarodna zajednica nije reagovala na izbor Tačija za predsednika, što podstiče sumnju.

- Sumnjamo da će zadovoljenja pravde biti, jer je upravo Dik Marti zloglasnog komandanta Zmiju označio kao osobu koja je učestvovala ili imala udela u trgovini organima. I kako će se on ponašati u svemu tome? Da li neko zaista očekuje da on bude kooperativan sa Specijalnim sudom? Ne verujemo da će Tači, koji je označen da je davao naredbe i za ubistva Srba, ali i pojedinih Albanaca, gurati priču o suočavanju sa istinom i prošlošću OVK - zaključuje Đikanovićeva.

Sud mora otkloniti sumnje

- Od Specijalnog suda građani KiM očekuju da otkrije sva zlodela koja su se dogodila pre i posle 1999. godine. Živimo sa sumnjom, a ta sumnja uništava sve institucije na KiM, jer su na čelu tih institucija pojedinci protiv kojih se vodi istraga za zlodela i prema srpskom i albanskom stanovništvu. Ni srpski ni albanski narod neće uvažavati te institucije dok se ta sumnja ne otkloni. Zato je važno da sud što pre počne da radi - kaže za naš list Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice.

Sudska praksa međunarodnih krivičnih tribunala dokazuje da su podizane optužnice i protiv osoba na funkciji predsednika za najteža krivična dela, kao u slučaju Tribunala u Hagu za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Ukoliko bi se odustalo od optužnice protiv Tačija, to bi bio ozbiljan presedan. Međutim, moguće je da mu novostečena funkcija daje šansu za politički manevar, pregovore i dogovore, naročito ako bi se procenilo da je on faktor stabilnosti u uzavreloj situaciji u Prištini.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.03.2016. 06:25
Pa Musliju je njegov kolega,a Draskovic mu je poseban drugar!Draskovic Danica je platila preko njenog brata siftarske ub-ice da pob-iju decu u kaficu panda!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online