Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.03.2016.
05:00
J. L. Petković - Vesti A

Nema pravde bez suđenja Tačiju

Dok prištinski mediji javljaju da će se prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK podići u septembru, Srbe zanima da li će se na njima naći svi oni u koje porodice ubijenih i kidnapovanih već 16 godina upiru prstom. Jedan od njih je novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači, koga je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti istražujući navode o trgovini organima stavio na vrh piramide organizovanog kriminala OVK.

M. Karović
Teško do istine: Gordana Đikanović

- Porodicama kosmetskih stradalnika ne ostaje ništa drugo nego da veruju, bez obzira na to što su bezbroj puta bili prevareni, da će biti pravde i za srpske žrtve, i da će se to dogoditi u septembru kada se konačno otvore optužnice - kaže za "Vesti" Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Ne ulazeći u političke razloge ili motive, ona ukazuje na činjenicu da međunarodna zajednica nije reagovala na izbor Tačija za predsednika, što podstiče sumnju.

- Sumnjamo da će zadovoljenja pravde biti, jer je upravo Dik Marti zloglasnog komandanta Zmiju označio kao osobu koja je učestvovala ili imala udela u trgovini organima. I kako će se on ponašati u svemu tome? Da li neko zaista očekuje da on bude kooperativan sa Specijalnim sudom? Ne verujemo da će Tači, koji je označen da je davao naredbe i za ubistva Srba, ali i pojedinih Albanaca, gurati priču o suočavanju sa istinom i prošlošću OVK - zaključuje Đikanovićeva.

Sud mora otkloniti sumnje

- Od Specijalnog suda građani KiM očekuju da otkrije sva zlodela koja su se dogodila pre i posle 1999. godine. Živimo sa sumnjom, a ta sumnja uništava sve institucije na KiM, jer su na čelu tih institucija pojedinci protiv kojih se vodi istraga za zlodela i prema srpskom i albanskom stanovništvu. Ni srpski ni albanski narod neće uvažavati te institucije dok se ta sumnja ne otkloni. Zato je važno da sud što pre počne da radi - kaže za naš list Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice.

Sudska praksa međunarodnih krivičnih tribunala dokazuje da su podizane optužnice i protiv osoba na funkciji predsednika za najteža krivična dela, kao u slučaju Tribunala u Hagu za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Ukoliko bi se odustalo od optužnice protiv Tačija, to bi bio ozbiljan presedan. Međutim, moguće je da mu novostečena funkcija daje šansu za politički manevar, pregovore i dogovore, naročito ako bi se procenilo da je on faktor stabilnosti u uzavreloj situaciji u Prištini.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.03.2016. 06:25
Pa Musliju je njegov kolega,a Draskovic mu je poseban drugar!Draskovic Danica je platila preko njenog brata siftarske ub-ice da pob-iju decu u kaficu panda!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online