Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.11.2009.
10:45 >> 14:15h
RTS, agencije A

Užice: Đetinja poplavila deo grada

Posle kiše koja je u užičkom kraju padala 15 sati, u petak uveče se izlila reka Đetinja. Potopljeno je nekoliko kuća i restorana pored brane u gradu, kao i donja zona u prigradskom naselju Turica, iznad Užica.

Kiša je prestala da pada a voda se povlači. Situacija je bolja nego noćas. Načinjena šteta mogla je da se vidi tek jutros.

Pet opština zapadne Srbije, u kojima živi oko 300.000 stanovnika, od subote ujutru ne dobija vodu iz sistema. Direktor Javnog preduzeća "Rzav" u Arilju Ljubo Lazović rekao je da su zbog izuzetno visokog vodostaja na reci Rzav potpopljena sva postrojenja i oprema koja prerađuju vodu za Čačak, Gornji Milanovac, Lučane, Požegu i Arilje.

Stanje u Požegi posle izlivanja Morave je "alarmantno" i potrebne su cisterne sa pijaćom vodom, izjavio je danas predsednik opštine Požega Milovan Mićović.

Palo je 56 litara vode po kvadratnom metru, koja je doticala brzinom od 50 litara u sekundi. Svu vodu prihvatala je brana na gradskoj plaži, čije su ispuste zatvorili nanosi i šiblje.

Vatrogasci su uklonili nagomilano granje i otvorili samo tri ispusa. Đetinja je nadošala za dva sata, i probila nasipe od džekova peska. Kuće na keju našle su se u vodi.

Svi propusti brane nisu otvoreni, kako bi se zaštitilo priobalje u donjem toku reke.

"Na ovo se nije moglo uticati. Nadljudskim naporima dajemo sve od sebe da sprečimo poplavu da se proširi na obližne kuće", rekao je komandant vatrogasno-spasilačke jedinice Užice Aleksandar Cicvarić za RTS.

Užičkim vatrogascima i policiji stiga je pomoć iz drugih centara regiona, ali i od građana i radnika treće smene.

Inače, Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za vanredne situacije saopštio je u subotu pre podne da je kod Užica sprečena velika poplava reke Đetinje. U akciji MUP je, kako je u saopštenju navedeno, učestvovalo 70 pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica tog sektora, 50 policajaca Policijske uprave i oko 100 građana koje je predvodio predsednik opštine Jovan Marković.


Zbog dugotrajnih i obilnih padavina velika količina vode zajedno sa drvima, granjem i ostalim otpadnim materijalima je nagomilana na brani na Đetinji kod Užica, pa je postojala opasnost da se reka izlije i ugrozi grad.

Uspešnim timskim radom voda je zadržana u koritu, osim na par mesta gde je nasip popustio, ali je brzo popravljen.


Trenutno je nivo vode u povlačenju, navedeno je u saopštenju.
 

Nevreme i kiša, koja u Polimlju pada neprekidno preko 20 sati, donela je velike probleme, pa su delovi Priboja i Prijepolja poplavljeni, a pojedine ulice zbog vode, nanosa zemlje i otpada bile više sati neprohodne.

Lim je poplavio pojedine delove prigradskih naselja u Priboju, nekolicina kuća se našla pod vodom, a procenjuje se da je stotinak hektara plodnih oranica i voćnjaka u petak u pribojskoj opštini poplavila nabujala reka.

U susednom Prijepolju izlila se reka Mileševka koja je takođe poplavila neka prigradska naselja Prijepolja i stotinak kuća je pod vodom.

U varošici Brodarevo kod Prijepolja nabujali Lim se izlio i u delu varošice Jalija poplavio preko 50 kuća, donoseći sa crnogorskog severa ogromne količine mulja koji ostavlja u Brodarevu i okolini.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online