Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 24.02.2016.
11:49
Vestionline A

Patrijarh: Mi, Srbi, nemamo bliže od Hrvata!

Žrtvu treba pamtiti, ali treba biti sposoban opraštati, rekao je pravoslavnim vernicima patrijarh SPC Irinej za vreme posete Jasenovcu i Pakracu. Patrijarh Irinej u Hrvatskoj je boravio sa ostalim episkopima, a u manastiru Jasenovac, po prvi put u istoriji održana je sednica Svetog arhijerejskog sinoda, piše u sredu "Jutarnji list".

Fonet/MSR
Patrijarh Irinej: Srbi nemaju bližih od Hrvata

Centralni događaj posete predstavnika SPC Hrvatskoj bio je sahrana četvorice episkopa pakračkih u hramu Svete trojice u Pakracu. Na samom obredu, uz mnoštvo vernika, bili su i hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović, kao posebni izaslanik predsednice Kolinde Grabar Kitarović, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća, Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma i brojni drugi zvaničnici. 

- Mnogi su hrišćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi deca Božja. Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da sve ono što se ovde događalo, više nikada ne dogodi -rekao je patrijah Irinej. 

Patrijah Irinej vernicima se obratio i u Jasenovcu gde je podsetio na ubijene žrtve. On se založio za povratak Srba u ove krajeve. Kako je rečeno, u parohiji Jasenovac ima tek 11 pravoslavnih vernika. Patrijarh Irinej je komentarisao i slučajeve fizičkih napada na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj poslednjih dana. 

- Mi smo mislili da ono što se desilo ovde, da je to iza nas. Na žalost, kvasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj meri - naveo je patrijarh. 

Patrijah Irinej je zahvalio hrvatskom ministru kulture na dolasku rečima kako "mi, Srbi, nemamo bliže nego vas Hrvate", kako "ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena" i pozvao na "saradnju za bolju budućnost". 

Hasanbegović je uzburkao javnost u Hrvatskoj i u regionu kada je u medijima objavljena njegova fotografija sa ustaškom kapom i znakom na glavi.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.02.2016. 12:01
Нееееееееееее никада више не треба опраштати , сваки пут када смо опростили још више су нас убијали. Доста је било , подвлачим линију сада они треба да моле за опрост наредних 10000000 година.
Sreda 24.02.2016. 12:36
nemoj ti nas da treniras ovde sta da radimo spodobo bradata! ovaj papista hoce da zaboravim proslost, koja je jedina mera za buduce!
Sreda 24.02.2016. 16:49
A pope pope sto si duze na vlast sve si ludji i ludji !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online