Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 18.02.2016.
12:27
J. L. Petković - Vesti A

Mustafa brani ubice srpskih vojnika

Reakcija kosovskog premijera Ise Mustafe na presudu srpskog suda za ratne zločine počinjene na Košarama je skandalozna. Počinjeni zločin nad srpskim vojnicima ocenio je rečima "dobili su odgovor koji su zaslužili", stavljajući so na ranu svim porodicama ubijenih i kidnapovanih Srba.

Veće višeg suda u Nišu u sredu je osudilo na po 15 godina zatvora osmoricu pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova zbog terorizma jer su 30. septembra 1998. godine u rejonu karaule Košare ubili petoricu pripadnika Vojske Jugoslavije.

Viši sud je u presudi naveo da su pripadnici terorističke grupe Šićer Maljoku, Gaši Džafer, Damuš Gacaferi, Dema Maljoku, Agron Isufi, Anton Ćuni, Rabit Aliju i Rustem Beriša ubili Vladimira Radoičića (19), Iliju Pavlovića (19) i Miladina Gobeljića (20), vojnike koji su tri meseca bili na odsluženju vojnog roka, kao i Miloša Pavlovića (30) i Miroslava Jocića (30), vojnike po ugovoru. Ubijeni vojnici pripadali su Niškom korpusu, ali je njihova jedinica prebačena na Košare, a oni prvi put išli u patrolu.

- Došli su da ubijaju i da istrebe naše ljude sa njihove zemlje i iz njihovih kuća i dobili su odgovor kakav su zaslužili od vojnika 138 brigade OVK. Komandanti OVK Rustem Beriša i Arton Ćuni, kao i ostali pripadnici ove brigade osuđeni su u Srbiji, jer su branili svoju zemlju. To je farsa od srpske "pravde", napisao je Mustafa na svom "Fejsbuk" nalogu. On je dodao da "Srbija treba da osudi zločine i zločince koji su ubili oko 15.000 nevinih kosovskih građana".

- Ubili su ih samo zato što su bili Albanci. Srpski vojnici i pripadnici paravojnih jedinica, nisu došli na poziv Antona Ćunija, kao ni Rustema Beriše, poslanika Skupštine Kosova. Osuđivanje naših boraca od strane jedne susedne zemlje govori o tome da Srbija još uvek štiti ratne zločine, ubistva i masakre na Kosovu koje su izvršili njihovi akteri - zaključio je Mustafa.

Snimak zločina osvanuo na YouTube-u

U presudi Višeg suda u Nišu se navodi da su osuđeni 30. septembra 1998. godine upali sa teritorije Albanije i skriveni u zasedi čekali na vojnu patrolu. Nakon što su pucali na njihovo vozilo i pobili ih, oduzeli su im oružje, prstenje, lančiće i druge lične stvari, a sa vozila skinuli tablice. Potom su pucali i na helikopter Vojske Jugoslavije, koji je nakon ovog događaja doleteo da odveze poginule, te opet pobegli u Albaniju. Tužilaštvo za ratne zločine je 2009. došlo do snimka napada na ove vojnike, koji su snimili pripadnici OVK, a snimak se kasnije našao i na YouTube-u.

Svoj osmorici pripadnika OVK, u ponovljenom sudskom procesu u Nišu, kao i u Višem sudu u Kosovskoj Mitrovici pre četiri i po godine, suđeno je u odsustvu, iako se bar za dvojicu zasigurno zna gde se nalaze. Jedan od osuđenih Rustem Beriša je danas potpredsenik Skupštine Kosova sa liste Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Beriša je ujedno član odbora za nadgledanje Kosovske obaveštajne agencije, i - kakva ironija - član Komisije za prava, interese zajednica i povratak (koja bi, između ostalog, trebalo da se zalaže i za poštovanje prava Srba).

Drugi je Anton Ćuni, poslanik Demokratskog saveza Kosova - LDK Ise Mustafe, i član odbora za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje Kosovskih bezbedonosnih snaga.

- Izjava Ise Mustafe izneta putem Fejsbuk naloga, a u kojoj opravdava ubistva legitimne vojske SR Jugoslavije, na Košarama 1998. godine, predstavlja ponovni pokušaj da se ubiju srpski heroji, a istovremeno ohrabruje neke nove usijane glave da se uzmu oružja, uz već ovim putem izrečenu javnu podršku "premijera" - kaže za "Vesti" Aleksandar Jablanović, osnivač Srpske liste.

On je Mustafi uputio i nekoliko pitanja, na koja kaže očekuje odgovor:

- Da li je po Vama ubistvo mladog Envera Zumberija 2011. godine čin herojstva i patriotizma ili je možda ubisitvo žandarma Stevana Sinđelića 2014. godine u blizini Merdara čin patriotizma?! Ja mislim da to nisu činovi patriotizma, a Vaš odgovor čekamo i ja i 120.000 Srba na KiM čijeg premijera Vi "glumite", kao i 250.000 kosmetskih "herojski proteranih Srba". 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.02.2016. 12:39
Албанац брани своје албанце.Хрват брани своје хрвате.Циганин брани свој род.муслимани бране свој род.А Срби су ухапсили РАТКА МЛАДИЋА који је давао свој живот за Републику Српску и бацили смо га иза решетака да умре.
Četvrtak 18.02.2016. 12:43
Dok je Vucica svako ce bez problema moci da urinira po Srbima i Srbiji . Da nece mozda picousti majmun da trazi izvunjenje ili da prekine Briselsku izddaju ?
Četvrtak 18.02.2016. 13:53
Pa i osobe u Racku su zasluzili smrt,nisu trebali da pocnu da se bore protiv Vojske.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online