Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2016.
21:21
D. Dekić - Vesti A

Ambasade u krugu porodice

Srpska diplomatija je sve opterećenija raznim izmima, a posle partizma pri zapošljavanju se u Ministarstvo spoljnih poslova u ogromnoj meri instalirao i nepotizam. Sve češće procuri priča o uhlebljenju dece političara i diplomata u ovaj resor, a već uvreženu praksu, proteklih dana je potvrdio Uglješa Odalović, sin generalnog sekretara MSP Veljka Odalovića.

A. Nalbantjan
Leglo nepotizma: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Sa diplomom menadžera u sportu krenuo je na Diplomatsku akademiju, zahvaljujući novitetu u kadriranju da osim državnih organa polaznike prestižne škole predlažu i javna preduzeća. Odalović mlađi je na akademiju uskočio iz Srbijagasa kojim rukovodi Dušan Bajatović, partijski kolega njegovog oca.

Sve prisutnije bliske rođačke veze u srpskoj diplomatiji, bivši ambasador u Berlinu i Beču Milovan Božinović vidi kao nastavak rđave prakse koja, kako kaže, u poslednje vreme eskalira i dobija sve apsurdnije forme.

- Načelno ne možemo zabraniti da se u toj službi nađe ambasadorsko ili dete političara koje pokazuje talenat za diplomatiju, ali menadžer u sportu je izrugivanje zdravoj pameti i moralnom instinktu građana - ocenio je Božinović za "Vesti".

Bračne veze

Dragan Marković, ambasador u Angoli, u MSP zaposlio je svoju lepšu polovinu Snežanu Marković koja je pre toga bila sekretarica. U ovom ministarstvu radi i Gordana Aligrudić, supruga bivše perjanice DSS Miloša Aligrudića. Da vrvi i od bračnih parova, kako su svojevremeno objavili mediji, dokaz su savetnici ambasadora Baćevića, supružnici Tatjana Panajotović Cvetković i Bojan Cvetković, dok Ljubomir i Olivera Poštić službuju u Atini.

Skandal u Vašingtonu

On ističe da takva kadriranja sistematski oslabljuju ovu važnu službu, što će dovesti do potpune kompromitacije srpske diplomatije. Da u MSP-u vrvi kao u košnici od dece i rodbine, dokaz je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je u Ministarstvo spoljnih poslova uvela zeta Nemanju Sekickog, supruga starije ćerke Ivane, pa se tako guvernerkina najbliža familija ubrzo otisnula na službovanje u Rim.

Danko Jovanović, sin nekadašnjeg ambasadora pri UN i šefa diplomatije Vladislava Jovanovića, na službi je u Ženevi, a naslednika Ivana je u vreme kada je Vojislav Koštunica bio premijer, uglavio u diplomatiju tadašnji ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić. Velika prašina se podigla kada se tata ministar deklarisao kao veliki protivnik EU integracija Srbije, dok je sin službovao u Briselu.

Snašla se svojevremeno i Ljiljana Nedeljković, šefica kabineta Vojislava Koštunice iz vremena kada je bio predsednik SRJ, pa se njen sin Ratomir Milikić obreo u Strazburu kao zamenik ambasadora. Dušan Spasojević, sin bivše ambasadorke Srbije u Makedoniji Biserke Matić Spasojević, bio je ambasador u Turskoj, a čuje se da sada pakuje kofere za Atinu. U diplomatiji je i Jelena Plakalović, ćerka bivšeg gradonačelnika Kragujevca, lidera Zajedno za Šumadiju Veroljuba Stevanovića, a posle pobede naprednjaka, u ambasadi u Beču kao ataše za kulturu, radi Sanja Šajn, ćerka tada koalicionog partnera SNS, lidera Romske partije Srđana Šajna.

Pre Đerđa Matkovića u Vašingtonu je ambasador Srbije bio Vladimir Petrović, sin nekadašnjeg predsednika srpskog parlamenta Borivoja Petrovića i zet ambasadora u Portugalu Olivera Antića. Petrovića je pratio i neviđeni skandal, pošto je otkriveno da Srbiju zastupa sa dvojnim državljanstvom, jer uz srpsko ima i američko.

Decu u diplomatiju, prema onoj "gde ja stadoh ti produži", uvode i ambasadori. Odnedavno u MSP-u radi Jelena Tanasković, ćerka ambasadora pri Unesku Darka Tanaskovića, a pre njega je sina uposlio ambasador u Budimpešti Rade Drobac.

Svi vole privilegije

U svetu je, prema rečima Milovana Božinovića, izbor diplomata više nego ozbiljan i ništa se ne prepušta slučaju.

- Oni se školuju na ograncima više fakulteta za tu odgovornost i tako se gradi jak diplomatski potencijal za naredne decenije. Kod nas se, kao što vidimo, bez ikakvog reda i sistema ubacuju deca političara i diplomata i srozava nivo, što ćemo svi osetiti. To je naše naličje koje pokazuje do koje je mere ubogaljena diplomatska služba. Zato taj trend mora da se zaustavi, jer će haotična situacija tek dovesti do negativnih posledica - kaže iskusni diplomata, koji smatra da je stanje u diplomatiji odraz dubljih problema sa kojima se suočava srpsko društvo.

Nekada su Srbi rado išli u vojnike, a danas visoki vojni funkcioneri rado naslednike šalju u diplomate. U MSP-u od juna 2014. radi i Nemanja Diković, sin načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića. On je preuzet iz drugog državnog organa i raspoređen na mesto trećeg sekretara. U vreme ministrovanja Vuka Jeremića, zaposlila se i ćerka sada bivšeg načelnika Vojnobezbednosne agencije Svetka Kovača.

Ne zaostaju ni oni koji brinu o rođenoj braći Dejana Šahovića koji je bio ambasador pri UN u Njujorku, Ženevi i Budimpešti. Šahovićev brat Ivan je, kako su pisali mediji, na službu u Albaniju otišao bez diplomatskog iskustva.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije
Ana Hrustanović

Vukov pašenog u Trstu

Ambasadorka u Rimu je Ana Hrustanović, bliska saradnica bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a njena svekrva Radmila Hrustanović bila je ambasador Srbije u Slovačkoj, ali je šef države vratio kući pre kraja mandata. To nije smetalo Nikoliću da u Kinu pošalje Milana Bačevića čija je ćerka udata za mlađeg Nikolićevog sina. Mediji su otkrili i da je zet Danice Drašković, pašenog Vuka Draškovića, bivšeg šefa diplomatije, Ljubomir Mirković, nekadašnji komandir policijske stanice u Nikšiću, godinama u diplomatiji. Uz generalnog konzula Dragana Kićanovića, službuje kao konzul u Trstu.

Rodbinski se ide i po bočnoj liniji, pa je u MSP-u i Goran Aleksić, sestrić pokojne Titove udovice Jovanke Broz, unuk pokojnog pisca Dobrice Ćosića. U diplomatiji je radio i bratanac bivšeg ambasadora u Portugalu Mirka Stefanovića, lider Levice Srbije Borislav Stefanović.
Srpska diplomatija je, prema rečima analitičara Milana Damjanca, pretvorena u uspešan izvoz dece moćnika i njihov luksuzni život.

- Našli su lep način da svojim naslednicima obezbede ugodnu poziciju i diplomatske privilegije koje ih čekaju u inostranstvu. O trošku države, deca srpskih moćnika žive u rezidencijama i putuju po svetu, a unuci idu u inostrane škole. Stiču i dobre kontakte, pa se srpski spoljni poslovi svode na to da sinovi i ćerke diplomate ne rade za državu, već za sebe - ocenio je Damjanac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online