Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.02.2016.
14:41
Vestionline A

Očekivali haos u Prištini, a demonstracije prošle bez nereda

Najmasovnije demostracije kosovske opozicije do sada završene su bez incidenata oko 16 časova ispred zgrade kosovske vlade, koju su obezveđivale jake specijalne snage policije očekujući masovne nerede.

Reuters
Bezbednosne snage Kosova na ulicama Prištine

Kako javlja Tanjugov izveštač, demonstranti su počeli da se razilaze po završetku govora na bini ispred sedišta kosovske vlade.

Glavna poruka sa skupa je da neće prihvatiti Hašima Tačija za predsednika Kosova, uz opasku da je današnje masovno okupljanje dokaz da narod ne želi aktuelnu vladu.

Očekivali nasilje

Policija je, iz predostrožnosti, izvela na ulice i oklopna vozila, a demonstranti su se mirno kretali ka zgradi na kojoj su tokom prethodnih protesta porazbijani prozori krenuli noseći mahom zastave Albanije, poneku kosovsku, ali i NATO, Nemačke i SAD.

Pojačano prisustvo policije bilo je vidljivo i na svim putevima koji vode ka Prištini. 

ZSO neće proći

Učesnici demonstracija su, tokom marša do zgrade vlade, uzvikivali: "Zajednica srpskih opština i demarkacija neće proći". Jedan od opozicionih lidera i prvi čovek Alijanske za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je očigledno da "postoji dovoljno ljudi kako bi se zbacila aktuelna kosovska vlast". 

Ulice Prištine bile su okićene kosovskim zastavama, a na njima je veliki broj građana, jer je neradni dan zbog obeležavanja godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Živela nezavisnost

Na mestu održavanja mitinga koji je smešten u blizini Vlade Kosova (centar grada) demonstranti su pristigli sa tri strane uz parole "Dole izajdnici", "Živela nezavisnost", "OVK su heroji, a ne zločinci". Većina demonstranata nosila je i tradicionalu albansku kapu - keče, a sve to prate pesme koje veličaju poginule pripadnika OVK iz perioda rata. Pored albanskih zastava na skupu su se mogle videti zastave Nemačke ali Amerike.

Protiv suđenja teroristima OVK

Dolazak na binu predvodnika opozicije iz pokreta Samopredeljenje pozdravljeno je burnim apaluzom okupljenih. Opozicija je sa tribine odala počast stradalim pripadnicima OVK i poručila da vlast odlukom da sudi Oslobodilačkoj vojsci Kosova izdaje sećanje na one koji su Kosovu doneli slobodu od Srbije.

Jedan od bivših OVK boraca, sada lider političke stranke koja se priključila opoziciji, Jakub Krasnići, čestitao je građanima nezavisnost i rekao da je politika Kosova danas daleko od one koju su sanjali devedesetih i za koju su se borili.

On je rekao da je Kosovo izdano od strane onih koji su danas na vlasti i ponovio da je formiranje Suda za borce OVK neprihvatljivo, a da je prihvatanje ZSO rušenje integriteta Kosova i vraćanje Srbije na Kosovo.

Policija: "Kritična masa" demonstranata

Nezvanična procena policije govori da se na ulicama Prištine nalazilo oko 5.000 demonstranata što je po njima prelazilo "kritičnu masu".

Autobuse sa Albancima koji su krenuli na proteste iz unutrašnjosti, kosovska policija je zaustavila na prilazu Prištini. Policija je prema nezvničnim izvorima uhapsila grupu Albanaca kod kojih su pornađeni molotovljevi kokteli, suzavci i petarde…

Jahjaga: Kosovo faktor stabilnosti (?!)

Reuters
Atifete Jahjaga

U obraćanjima građanima, ranije u sredu predsednica Atifete Jahjaga poručila je da je Kosovo i dalje nedovršena demokratija, faktor stabilnosti i zemlja svih građana koji u njoj žive.

Predsednik vlade samoproglašenog Kosova Isa Mustafa naveo je da će interese tih građana braniti upravo vlada koju on vodi, a koja, kako je rekao, ima legitimitet i legalitet da služi građanima koji su joj dali poverenje. 

Opozicija već mesecima traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a dosadašnji protesti su bili nasilni, što je osuđivala međunarodna zajednica.

Uoči današnjeg protesta pristalice opozicije i građani pozivani su putem SMS poruka da se najpre okupe oko narodne biblioteke u Prištini, a da potom krenu ka centralnom trgu, kod skupštine i vlade. U pozivu je navedeno da opozicija brani državu i njen suverenitet, a policija upozorava na mogućnost nereda, pozivajući se i na saznanja da bi tokom protesta neki pojedinci mogli upotrebiti i oružje, kojim mogu izazvati nasilje i ugroziti opštu bezbednost. Na zgradama vlade i skupštine instalirane su kamere. 

Reuters
Gradski trg u Prištini

Predsednik Srpske liste Slavko Simić je izjavio da svako masovno okupljanje Albanaca izaziva bojazan i strah kod Srba, ali da se nada da će kosovska policija biti u stanju da kontoliše današnje proteste u Prištini. 

Svi srpski predstavnici baš danas otišli u Beograd

Srpski poslanici i članovi vlade u Prištini, kao i gradonačelnici privremenih institucija samouprave i načelnici okruga na KiM danas su u Beogradu, na sastanku koji treba da obezbedi podršku Fondu Eparhije raško-prizrenske.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 16:03
kako je samo ovaj globalisticki natpis newborn predstavljan, zicom obavijen! da se siponje jos snaznije bore za Kosmet protiv Srba! i ovako su divljaci, sada polako postaju zivotinje!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online