Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.02.2016.
13:16
Lj. Ivanović - Vesti A

Vučić još ćuti o štrajku u ATS

Štrajk u Akreditacinom telu Srbije (ATS) bliži se ulasku u četvrtu nedelju, ali se ovim problemom još nije ozbiljno pozabavilo ni Ministarstvo privrede, niti Vlada. Umesto da se izađe iz pat pozicije u najboljem interesu institucije, zaposlenih i konačno srpske privrede, u ATS se nižu otkazi vođama sindikalne organizacije, a i ostali zaposleni koji su u štrajku su u opasnosti.

Tanjug
Premijer mora da preseče čvor: Aleksandar Vučić

Formalni razlozi koje u rešenjima o otkazima navodi vršilac dužnosti direktora Milica Lukešević da se "zahvali na saradnji" u dve nedelje prethodnom i sadašnjem predsedniku sindikata naizgled nemaju veze sa zakonitim štrajkom, već različitim "povredama radnih obaveza", ali je zaposlenima, koji su u štrajku u ovim okolnostima, teško da se otmu utisku da su njihovi sindikalni predstavnici otpušteni upravo zbog štrajka, tačnije njihovih javnih istupa u medijima tim povodom, uključujući i nacionalne televizije.

Podsetimo, štrajkači u ATS imaju samo jedan zahtev, a to je razrešenje Lukeševićke zbog, kako navode, brojnih nepravilnosti u njenom radu, negativne kadrovske selekcije i slično. Na sve to Ministarstvo privrede uglavnom ćuti ili se oglašava prilično neodređeno. Međutim, kako smo već pisali, ministar Željko Sertić je saglasan da bi moralo da dođe do promene na čelu ATS. Ipak, to se nije dogodilo zbog, kako saznajemo iz izvora u Nemanjinoj 11, neuspeha da se pronađe adekvatna zamena u kratkom roku.

Ovaj požar je zasad ograničenog karaktera, ali će se relativno brzo proširiti u društvu jer bi moglo biti ugroženo poslovanje više od 500 tela za ocenjivanje usaglašenosti u Srbiji, a koje svoj posao ne mogu nesmetano da obavljaju bez akreditacije ATS.

Ministarstvo privrede ponavlja već izrečene stavove da razumeju kompleksnost problema i da ga razmatraju tako da se pronađe najbolje rešenje za ovu državnu instituciju.

To što je zemlja praktično u predizbornoj kampanji ne ide na ruku zaposlenima jer je politički vrh države u dobroj meri zaokupljen predstojećim izborima. Ali, isto tako vlastima ne ide u prilog da u vreme kada im je potrebna naklonost birača ima krizu u državnoj instituciji koja bi se mogla preneti na privredu Srbije.

Loptica je već predugo u dvorištu Ministarstva privrede, a posebno premijera Aleksandra Vučića od kojeg se očekuje da preseče ovaj Gordijev čvor.

Otvoreno pismo ministru Sertiću

Prošlo je više od sedam meseci kako Vas u kontinuitetu obaveštavamo o svim dešavanjima u Akreditacionom telu Srbije. Za sve to vreme ništa nije preduzeto na prevazilaženju sve većih i većih problema, a situacija se svakim danom sve više pogoršava. Gospođa Lukešević, v. d. direktora ATS-a, s obzirom na to da ne snosi nikakve konsekvence za svoje aktivnosti i greške, nastavlja sa zastrašivanjem i pretnjama, tako da je za poslednjih 15 dana dala dva otkaza, i to prethodnom i sadašnjem predsedniku sindikata, bez i jednog jedinog valjanog razloga za to, osim sile i moći da to može da uradi. Ako uzmemo u obzir da je u međuvremenu pet kompetentnih i stručnih kolega napustilo ATS, dolazimo do impozantne brojke koliko stručnih ljudi više ne radi u ATS-u i da ta činjenica nikoga ne zanima. Ne možemo, a da se ne otrgnemo utisku da se sve ovo dešava ipak sa nečijim dopuštenjem, jer u svakom drugom slučaju, bilo ko od nas da je uradio ono što je gospođa Lukešević uradila za godinu i po dana, bio bi odavno sankcionisan, ali zato zaposleni i bez ikakvog razloga mogu da dobijaju otkaze. Znači, jedna osoba, koja je napravila nemerljivu štetu od koje se ATS dugo godina neće moći da oporavi može da deli otkaze za potpuno smešne razloge, ali ne treba da snosi konsekvence za svoje ponašanje, što joj daje moć da može da nastavi da radi ono što je započela. I kada će to stati pitamo se? Kada će Ministarstvo privrede i da li će uopšte reagovati? Da li je istina da gospođa Lukešević treba da otpusti još deset ljudi, odnosno sve preostale zaposlene koji su u štrajku? Da li je to razlog što smo sve vreme obmanuti i što nam se stalno daju lažne informacije, a u stvari se samo kupuje vreme dok i ostali "nepodobni" ne dobiju otkaze?

Kako smo shvatili da Ministarstvo privrede ne želi da nam pomogne i pronađe adekvatnu osobu koja će biti vršilac dužnosti direktora, predlažemo da Vam pomognemo i predložimo nekoga od zaposlenih koji u ovoj instituciji rade od samog osnivanja i koji su prolili i krv i znoj da ATS bude ono što je bio do pre par meseci. Ukoliko ste zainteresovani, poslaćemo Vam biografiju kako bi mogli da odaberete prelazno rešenje do imenovanja nekog novog vršioca dužnosti ili konačnog ispunjenja zakonskih uslova i raspisivanja konkursa za direktora ATS-a.

Zaposleni ATS-a u štrajku

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online