Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.05.2010.
00:24
Tanjug A

Ljajić: Ne mislimo na opšte dobro, već na nove izbore

Lider Socijaldemokratske partije Rasim Ljajić rekao je da je siguran da će odluka Ustavnog suda da ukine blanko ostavke "otvoriti sezonu kupovine mandata, 'preletanja' s jedne na drugu stranu i omogućiti lokalnim biznismenima i tajkunima da na vrlo jeftin način dođu do vlasti".

Priznaje kakvi su političari u Srbiji: Rasim Ljajić
 

Ljajić, koji je i ministar rada i socijalne politike, rekao je za "Blic" da "ne sumnja da će ovo proizvesti veliku nestabilnost u društvu od lokalnog do republičkog nivoa".

On je za srpsku političku scenu rekao da "ima mnogo arogancije, a malo tolerancije, previše strančarenja, a premalo osećaja za opšte dobro".

"Ovde sve stranke kad završe izbore razmišljaju o sledećim, a ne da nešto urade za vreme svog mandata. U srpskoj politici ne postoji kontunuitet, svaka vlada posao počinje iz početka, poništavajući sve što je neko prethodno uradio. Uglavnom se razmišlja o ličnom interesu, koji se završava najdalje na stranačkom, a za državu šta ostane, ako ostane", dodao je Ljajić.

On je ocenio da je dosadašnji model ekonomskog razvoja zemlje dostigao maksimum i da "na ovaj način država od 7,5 miliona ljudi ne može da se razvija".

"Ne može večito da živi bez izvoza, od stranih investicija, potrošnje i maloprodaje", dodao je Ljajić.

Očajni smo u izgradnji puteva

Prema Ljajićevim rečima, u Srbiji nema velikih investicija, dodavši da su "za osam godina Hrvati izgradili 1.200 kilometara puteva, Albanci za četiri 340 kilometara, a mi ne možemo da završimo put od Novog sada do Beograda".

 

"To je najveći poraz svih demokratskih vlada od 2000. Mora neko da preseče, podvuče crtu i kaže da se ovako više ne može. Čak i da izgubimo izbore, moći ćemo da kažemo da smo nešto ostavili iza nas, makar se nikada više ne vratili na vlast. A siguran sam da bi se takva stranka, barem i posle nekog vremena, vratila", ukazao je Ljajić.

Kako kaže Ljajić, vrlo je važno da što pre donesemo zakon o fiskalnoj odgovornosti gde će se se limitirati stepeni zaduživanja i javne potrošenje.

"To bi, u velikoj meri, uvelo stabilnost i onemogućilo ljudima na vlasti da u predizbornom periodu razmišljaju samo o izborima, trošeći silne novce na populističke poteze koji donose političke poene, a u stvari veoma štete državi", istakao je ministar Ljajić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online