Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.05.2010.
00:36

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Vladika Artemije se seli u Šišatovac

Umirovljeni episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije Radosavljević (75), kako je nezvanično plasirano srpskoj javnosti iz crkvenih krugova, ubuduće će stanovati u manastiru Šišatovac u Eparhiji sremskoj, kao gost kod vladike Vasilija Vadića.

Manastir Šišatovac, odredište Artemija Radosavljevića
 

Mada se vladici Artemiju najviše dopao Krušedol, Sinod je, tvrde upućeni, odlučio da je Šišatovac sa igumanom i jednim iskušenikom prikladniji za vladiku Artemija i četvoricu monaha u njegovoj pratnji.

- Vladici Artemiju još nije zvanično dostavljena sinodska odluka gde će i od čega ubuduće živeti, pošto on nije prisustvovao sednici Sinoda na kojoj se o tome odlučivalo iako je to plasirano u pojedine medije od crkvenih insajdera. Vladika Artemije čak i nije u Beogradu, već u Gračanici čeka odluku o novom smeštaju, dodeli službenog vozila i budućim mesečnim novčanim prinadležnostima iz crkvene kase. Jer, on je mimo svoje volje umirovljen, odnosno razrešen dužnosti episkopa, ali nije penzionisan pošto je za to je potrebno da podnese lični zahtev - pojašnjavaju stručnjaci za crkveno i svetovno zakonodavstvo u oblasti socijalno-penzionih prava.

Od Čarnojevića do Radosavljevića

Srbi sa Kosova i Metohije pod patrijarhom Čarnojevićem beže od turskog noža...
 

"Počev od Velike seobe Srba sa Kosova i Metohije pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem iz 1690, pa preko egzodusa pod patrijarhom Arsenijem IV Jovanovićem Šakabentom iz 1737. godine, koji su zajedno s narodom utočište pronašli i na tlu sadašnje Eparhije sremske u ondašnjoj Austrougarskoj, sklanjajući se u 17. i 18.veku od osmanlijske kame, vladika Artemije u 21. stoleću, zajedno sa delom monaštva koje najavljuje da će ga slediti, nastavlja prognaničku sudbinu prethodnih srpskih crkvenih visokodostojnika. Samo što se u Artemijevom slučaju, ne radi o neprijateljskoj i okupatorskoj kami, već o odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve", podsećaju crkveni istoričari.

 

... a vladika Artemije, sa manjim brojem sledbenika, beži od odluke SPC

Monaštvo Eparhije sremske, kako se saznaje, pozdravilo je odluku Sinoda o Artemijevom preseljenju u Šišatovac i uvereno je da će njegov boravak na Fruškoj Gori, kao i monaha i monahinja iz Eparhije raško-prizrenske koji odluče da pođu za svojim duhovnikom, biti dodatna zdrava infuzija u duhovnom i podvižničkom smislu.

Pretpostavlja se da će, pored onih koji su od februara već otišli u druge eparhije, još pedesetak monaha i monahinja krenuti u najnoviju seobu sa Kosmeta, a put Srema, zajedno sa svojim duhovnim ocem. 

Šišatovac stecište velikana

Manastir Šišatovac u istoimenom naselju, nedaleko od sela Ležimir na južnim padinama zapadnog dela Fruške Gore, podigli su srpski kaluđeri 1520. godine, koji su pred najezdom Turaka izbegli iz Žiče. U 19. stoleću Šišatovac je bio stecište srpske inteligencije, a u ovom manastiru stvarali su i živeli Vuk Karadžić, Lukijan Mušicki, Njegoš... Kao najveći ktitor zabeležen je sveti Stevan Štiljanović, čije bi mošti iz beogradske Saborne crkve uskoro trebalo da budu vraćene u Šišatovac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online