Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.01.2016.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Pljušte šamari Kosovu

Unmik bi mogao uskoro da vrati nadležnost Euleksu na Kosovu, vest je iz prištinskih medija koja je uzdrmala ovdašnje političare i obradovala Srbe sa Kosmeta, koji poredeći iskustva (a nezadovoljni vladavinom prava koju su sprovodili i jedni i drugi), ipak trunčicu više nade imaju u organizaciju UN. Ovu nadu podgrejala je i vest da je Kosovu uskraćeno članstvo u Međunarodnom arbitražnom sudu u Hagu. To je bio još jedan neuspešan pokušaj Prištine da dobije legitimitet u nekoj od međunarodnih organizacija.

Tanjug/AP
Da li im svet okreće leđa: Kosovski lideri na sednici parlamenta u Prištini

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, tamošnji mediji tvrde da komiteti Generalne skupštine UN usvajaju plan za reorganizaciju Unmika, koja obuhvata i vraćanje misije UN na Kosovu nadležnosti koje je predao Euleksu kada je evropska misija stacionirana u Prištini. Taj plan bi navodno trebalo da prođe i budžetsku komisiju, a omogućiće da od juna Unmik formira Direkciju za vladavinu zakona i korektivne službe.

Međutim, potvrde ove vesti za sada nema, a prema saznanjima "Vesti" ovaj scenario je manje verovatan prevashodno iz dva razloga. Prvo, što bi omogućio vraćanje i jačanje ruskog uticaja na Kosovu, a drugi jer je Unmiku nadležnosti iz oblasti vladavine prava, odnosno pravosuđa i policije, posredno oduzeo zapravo Beograd, pristajući na dolazak Euleksa.

Fonet
Dik Marti

Marti: Nema države sa mafijašima

Kosovo ne može imati političku i ekonomsku perspektivu ako ga vode ljudi koji su osumnjičeni za kriminal i korupciju, kao i za povezanost sa mafijom, izjavio je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti. U iščekivanju sporazuma između Prištine i Holandije o formiranju specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici bivše terorističke OVK, Marti je kazao da je on svoj deo posla obavio i da mu nije jasno zašto jedan od osumnjičenih za trgovinu organima, aktuelni ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Hašim Tači, ne stupi u kontakt s njim već ga kleveta.

Euleks se u međuvremenu oslobodio većine svojih nadležnosti ugrađujući ih u temelje kosovskog pravosuđa i policije. Te je izvesniji razvoj događaja, odlazak misije iz Brisela, poznatije po skandalima nego rezultatima, i ostanak misije iz Njujorka, koja je na Kosovu više formalno, nego što ima suštinski uticaj. U Prištini, najprimetnije delovanje Unmika je zapravo u tome što šefovi tih misija, zbog Rezolucije 1244 Generalne skupštine UN, bar zvanično, jedini ne odlaze na prijeme i koktele koji priređuju albanski visoki zvaničnici.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković, veruje da je moguć samo asimetričan scenario, odlazak Euleksa, bez jačanja Unmika.

- Ne mislim da će zapadni centri moći i Albanci pristati da se reanimira uloga Unmika, jer time bi Rusija dobila jednu polugu uticaja na Kosovu i Metohiji. Takođe, pozicija Beograda bi u tom slučaju bila bolja, čak i da Beograd nema hrabrosti da se bori za svoju poziciju, jer bi Moskva mogla na osnovnu načelnih stavova Beograda mnogo aktivnije da radi u vezi sa KiM - kaže Anđelković.

N . Đurović
Moguć odlazak Euleksa: Dragomir Anđelković

Nema prava na okupiranoj teritoriji

- Što se tiče vladavine prava, nje nema na Kosovu. U krajnjoj liniji, EU toliko priča o vladavini prava, a videli smo da su građani ruske nacionalnosti u baltičkim državama, građani drugog reda, iako su ti građani, građani EU, njima se na najgrublji način negiraju osnovna ljudska prava od imovinskih do upotrebe jezika. Ako EU dopušta to na svojoj teritoriji, šta onda možemo da očekujemo na teritoriji koju doživljava kao neku vrstu protektorata ili moderne kolonije, ili okupiranje teritorije kao što je KiM - kaže Dragoljub Anđelković.

On dodaje, da se Evropljani neće povući "preko noći", već će "raditi fazno kako bi se održao privid objektivnosti".

- Ukidanje Euleksa značiće stvaranje nekih institucija na samom Kosovu koje preuzimaju njegovu ulogu, a u kojima ćemo imati predstavnike EU, ali će njihov uticaj biti manji nego što je sada, a postepeno će se ići na anuliranje tog uticaja. Tako da pozicija Prištine sa ovim procesima čak raste. Mi imamo iluziju da to znači jačanje UN, odnosno Unmika - pojašnjava naš sagovornik.

Momčilo Trajković, političar sa KiM, ipak veruje da sve dok je Unmik na Kosovu i Metohiji, ima šanse da dođe do njegovog jačanja.

- Ta šansa postoji, pogotovu uzimajući u obzir da misija Euleks nije položila ispit, pre svega na uspostavljanju pravne države na Kosovu. Vraćanje Rezolucije 1244 SB UN u život bila bi pobeda pravde, zaustavljanje procesa jednostrane nezavisnosti Kosova, ojačala bi poziciju Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji. A ono što je najvažnije, vratila bi Kosovo u okvire Saveta bezbednosti, što bi automatski značilo i jačanje pozicije Rusije i Kine u stabilizaciji stanja, kao i u procesu odlučivanja o statusu Kosova - kaže Trajković. Međutim, podvlači on, "to pre svega zavisi od Vašingtona, Berlina i Brisela i njihove spremnosti da prihvate Moskvu u igri".

- To bi takođe značajno oslabilo državnosti Kosova i ujedno bi podgrejalo nove proteste i nemire Albanaca na Kosovu, što bi u mnogome ugrozilo bezbednost, pre svega Srba na Kosovu i Metohiji - upozorava Trajković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.01.2016. 19:47
Opet pokusavaju da prevare Srbe, jer Kosmet jos nije nezavistan kako bi oni hteli! Tadic go/vno ih je doveo i otvorio im put povratku! Danas tzv Kosovo je ratifikovalo ssp sa istim a onda odmah ovo! Da opet pomognu drugovima divljacima okupatorima, u pravljenju tzv pravne drzave!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online