Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.05.2010.
12:14 >> 14:58h
Tanjug A

Republika Mali podržava Srbiju u borbi za Kosmet

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da će format predstojećeg sastanka Evropska unija - Zapadni Balkan, koji će biti održan u Sarajevu 2. juna, biti u skladu sa zahtevima Srbije. Ministar se danas sastao sa kolegom iz afričke Republike Mali koji se nalazi u zvaničnoj poseti Beogradu. On je poručio da njegova zemlja podržava Srbiju u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ministar inostranih poslova Republike Mali i Vuk Jeremić

"Privremene institucije u Prištini biće zastupljene u skladu sa Rezolucijom 1244, u prisustvu UNMIK-a, kao i na svim dosadašnjim skupovima", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Mali Moktarom Ouaneom.

Afrička država Mali podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, rečeno je danas posle sastanka šefova diplomatija Srbije i Malija. Ouane je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta krucijalni princip koga se Mali strogo drži u svojoj spoljnoj politici.

"To je ključni princip naše spoljne politike, to je suštinski princip kojim je uređeno Međunarodno pravo jer je tako zacrtano međunarodnim sporazumima - pre svega mislim na Povelju UN i Povelju Afričke unije", rekao je Ouane.

Jeremić je zahvalio Ouaneu na prinicipijelnoj podršci koji Mali pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

"To je podrška koju nećemo zaboraviti, na kojoj smo im izuzetno zahvalni. Nije danas lako u svetu podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Za to treba biti nezavisan, principijelan i hrabar. Mali to jeste", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je sa Ouaneom danas dogovorio obnovu rada mešovitog komiteta dve zemlje i usaglašavanje velikog broja bilateralnih sporazuma koji će omogućiti razvoj saradnje u ekonomiji, bezbednosti i odbrani.

On je najavio da će uskoro u Mali otputovati srpska tehničko-ekspertska grupa koja će razmotriti na koji načiin saradnja treba da se razvija.

Potvrđujući da je Srbija dobila zvaničan poziv za učešće na konferenciji, Jeremić je izrazio nadu da će na konferenciji u Sarajevu biti svi predstavnici iz regiona, uključujući i privremene vlasti u Prištini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online