Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.01.2016.
21:14
Srna A

Hag ne odustaje od suđenja radikalima

Haški tribunal naložio je vlastima Srbije da mu dostavljaju mesečne izveštaje o tome šta preduzimaju da uhapse i prebace u Hag troje članova Srpske radikalne stranke, na čelu sa Vjericom Radetom, optuženom za nepoštovanje suda.

printscreen youtube
Radeta dobrovoljno ne ide u Hag

Na osnovu odluke, koju je potpisao sudija Karmel Ađijus, Beograd će do 1. februara morati da u Hag pošalje prvi takav izveštaj o "naporima u vezi sa sprovođenjem naloga za hapšenje" Radete i saoptuženih Petra Jojića i Jova Ostojića, javio je u sredu uveče RTS.

Neće dobrovoljno u Hag

Šešelj je više puta izjavio da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, uprkos naredbama tamošnjih sudija, a isto su, posle objavljivanja optužnice protiv njih, poručili i Radeta, Jojić i Ostojić.

Sudija Ađijus, koji je i predsednik Tribunala, u odluci je podsetio da je Vlada Srbije "u pravnoj obavezi" da sarađuje sa Tribunalom, te ocenio da su "nemeritorna" objašnjenja koje je Vlada Srbije dala za činjenicu da do sada, iako je to iz Haga zvanično zatraženo, nije uhapsila Radetu, Jojića i Ostojića.

Haški tribunal, koji je Radetu, Jojića i Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, taj nalog izdao je 13. januara prošle godine, a Beograd ga do danas nije ispunio.

Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012, a Haški sud objavio ju je tek 1. decembra 2015. godine uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio.

Prema optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić su "zastrašivali, uznemiravali, nudili mito" dvojici svedoka u procesu protiv Šešelja.

Oni su optuženi da su dvojicu svedoka koji su sarađivali sa Haškim tužilaštvom, pritiskali da ne svedoče protiv, nego u odbranu Šešelja, primoravali ih da potpišu lažne izjave, davali im novac i nudili zaposlenje u SRS.

U optužnici se navodi da su svedoci lažno svedočili na jednom od suđenja Šešelju zbog nepoštovanja suda, dajući unapred naučene odgovore koje su dobili od Jojića, Radete i Ostojića, za šta su bili plaćani i do "500 evra mesečno". Uplate su prestale posle svedočenja.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj, koji je pred Haški tribunalom optužen za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991-1993, od novembra prošle godine čeka presudu na privremenoj slobodi u Srbiji. U pritvoru Tribunala bio je od februara 2003, kada se dobrovoljno predao.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.01.2016. 21:29
Поставићу само једно питање.Колико је убиијено или нестало сведока у предмету Харадинај ?
Četvrtak 14.01.2016. 16:26
Ne radi to Hag,već naša vlast-oni su birali delom koga će u Hag:svakog ko im je iole smetnja,to su radili od ćopavog iz aleje velikana pa do danas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online