Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.05.2010.
03:13
danas.rs A

Kupite sebi slobodnog političara u Srbiji

Srpska politička scena, sve smešnija iz godine u godinu, a sve poraznija po živote nas koji u Srbiji živimo, došla je do još jedne prekretnice - naime, vreme je za davanje ponuda profesionalcima bez skupštinskog ili stranačkog angažmana, odnosno za ono što naš narod zove - kupovina političara.

Valuta nije bitna, bitno je da se nešto dešava, da se kupuje i prodaje, oduzima i dodaje...
 

Kako je trenutno trend u našoj zemlji da stranke jedna drugoj otimaju poslanike ili kadrove, dnevni list “Danas“ se pozabavio problematikom potencijalnog angažovanja nekih ranije zvučnih imena naše politike... O kome je tu reč?

Na prvu loptu pomisićemo na Dragana Šormaza iz DSS-a, koji je najsvežiji “otpadnik“ iz stranke, ali šta reći o imenima kakva su Miroljub Labus, Nebojša Čović, Zoran Živković, Miodrag Isakov, Jožef Kasa, Oliver Ivanović, Milan Parivodić, Dušan Mihajlović...

Reč je o osobama koje se politički visoko se kotiraju, neki zbog iskustva, neki zbog uticaja u javnom mnjenju, neki zbog stručnosti... Ko će im i kada dati najbolju ponudu pitanje je trenutka.

Većina njih nije bila raspoložena za razgovor o ovoj temi, ali se neki nisu ustručavali.

Trenutno ne pripada nikome, ali je u vlasti kao "slobodan strelac": Oliver Ivanović

Oliver Ivanović, bivši funkcioner SDP Nebojše Čovića i aktuelni sekretar u Ministarstvu za KiM, jedan od retkih političara koji je na državnoj funkciji iako ne pripada nijednoj partiji. U vlast je ušao preko liste G17 plus, što, kako kaže, ne znači da ima ikakve bliskosti s tom strankom. Ivanović nam je rekao da su ga iz G17 više puta zvali da im se priključi.

- Ona partija koja bude htela da me ima, moraće prilično da se potrudi, s obzirom da sam "previše“ svoj. Imao sam ponude od većine aktivnih stranaka u Srbiji, ali nikada mi nije, niti će mi pasti na pamet da pristupim, recimo, naprednjacima ili SRS, ili nekoj sličnoj stranci koja je desno od centra. S druge strane, imao sam ponude i od umereno levičarskih partija, ali sam im rekao da sam i njima i građanima korisniji kao "slobodan strelac“. Kako bih ja mogao da zagovaram, recimo decentralizaciju vlasti, a da pripadam socijalistima ili narodnjacima, ili koja bi me stranka podržala u ideji rešavanja kosovskog problema kiparskim modelom, za koji se zalažem - ističe Ivanović.

On, ipak, priznaje da će uskoro morati da se opredeli za ulazak u neku stranku, budući da je „svestan da je za sprovođenje neke ideje neophodno imati partiju iza sebe“.

Miodrag Isakov, raniji potpredsednik Vlade, ne bi se vraćao u "brlog"...

Miodrag Isakov, potpredsednik Vlade Srbije u vreme DOS, tvrdi za Danas da "nema nameru da se vraća ponovo u taj brlog“ i da se bavi politikom "u tako prljavim uslovima, kao što je danas slučaj“.

- Imao sam u poslednje vreme dve, tri različite ponude, i to da budem u vrhu rukovodstva dotičnih partija. Ali, rekao sam im sledeće - u ovim uslovima, neću. Spreman sam da dižem revoluciju, jedino to. Ali, nemam s kim ovde to da sprovedem. Neohodno je radikalno menjati sistem, izvesti i provesti duboke reforme - ističe Isakov.

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i bivši lider G17 plus Miroljub Labus nije želeo ni da komentariše navode pojedinih medija o njegovom eventualnom prelasku u SNS. Lider naprednjaka Tomislav Nikolić je tu mogućnost takođe demantovao.


Jožef Kasa, potpredsednik vlade u vreme DOS, isključen je nedavno iz saveza vojvođanskih Mađara, stranke čiji je bio osnivač i dugogodišnji lider, i sada je blizak sa DS. Ipak, formalno im se nije priključio.

Bivšeg premijera Zorana Živkovića zvali i da bude lider nekih stranaka

Zoran Živković, bivši premijer i žestok kritičar DS, stranke čiji je i dalje član, naglašava za "Danas" da je u poslednje vreme primio nekoliko ponuda da bude lider stranaka koje su nekada imale pristojnu podršku birača sa snažnim uticajem u parlamentu, a danas su spale “na niske grane“.

- Imao sam ponudu da budem predsednik tih, danas malih, stranaka. Međutim, ko god da me zna, preko medija ili lično, zna da bi to bilo besmisleno. Jedina stranka u kojoj sam bio i u kojoj ću ostati, bez obzira što se ne slažem s mnogim stvarima unutar nje, je DS. Ne pada mi na pamet da napuštam demokrate. Oni imaju program koji me inspiriše da politički delujem. LDP sigurno nije opcija o kojoj razmišljam, kao i nijedna druga stranka. Smatram da je za normalnog čoveka jedna stranka tokom života sasvim dovoljna - poručuje Zoran Živković.

Nebojša Čović se, na primer, potpuno se posveti biznisu i sportu ali, s obzirom na iskustvo i temperament, teško je zamisliti da je odlučio da se poliitčki zauvek penzioniše.

Milan Parivodić, bivši ministar u Koštuničinoj vladi, i dalje je zvanično član DSS, ali se potpuno marginalizovao i predvodi nevladinu organizaciju Moja Srbija.

Dušan Mihajlović, bivši ministar policije, svakako u javnosti nije popularan, ali kao “savetnik iz senke“ mnogima bi, posebno u opoziciji, mogao biti koristan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online