Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.01.2016.
05:45
D. Dekić - Vesti A

Slađana i Jovica državna tajna?

Sudbina otetih službenika Ambasade Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića i posle dva meseca obavijena je velom tajne. Poslednja informacija od 18. decembra glasila je samo da su oni živi, pa ta šturost Ministarstva spoljnih poslova pojačava misteriju njihovog nestanka.

Reuters
Sudbina otetih Srba u Libiji i dalje nepoznata

Do kidnapovanja je došlo je 8. novembra u Tripoliju, prilikom pucnjave na automobil ambasadora Olivera Potežice, koji je iz tog incidenta izašao nepovređen, pa su ubrzo krenule priče o njegovim mutnim poslovima. Da sve bude čudnije, ambasador je, i pored preporuke Bezbednosno-informativne agencije o povlačenju ostao jedini evropski diplomata u Tripoliju. Prema prvim spekulacijama, saučesnik otmice je njemu blizak Libijac Haudi Ganudi.

Sumnjiva rabota

- Slučaj otmice bi morao neprestano da bude u žiži javnosti, kaže za "Vesti" Milan Antonijević iz Komiteta za ljudska prava. On razume da pregovori mogu da budu tajni, ali to ne znači "da ne treba baš ništa da znamo o tome".
- Ukoliko je sudbina ovih ljudi u drugom planu zbog "državnih udara" u Srbiji, onda je to problem - kaže Antonijević i ističe da država mora da pokuša svim silama da reši ovu otmicu.

U javnost je izbačen i podatak da je Potežica u 2014. i do sredine 2015. izdao blizu 2.400 srpskih viza libijskim državljanima, navodno naplaćujući tu uslugu sve dok MSP nije zabranio izdavanje viza bez saglasnosti Ministarstva policije. Usledio je novi šok, pismo Potežice srpskom državnom vrhu u kome on krivicu za ostanak u Tripoliju posredno prebacuje na šefa diplomatije Ivicu Dačića i službenike ambasade, preteći nekim dokumentima koji mogu "da procure".
Simptomatično je što je nakon tih pretnji slučaj otmice, prema rečima bivšeg operativca državne bezbednosti Božidara Spasića, postao tajna.

- Sve to ukazuje da je u Libiji nešto rađeno, a da nije u skladu sa diplomatskim poslovima. U Srbiji se mislilo da postoje dobre veze sa Libijom, pa je Vlada Srbije obećavala oslobađanje otetih, ali se sekretar MSP Veljko Odalović, koji je otišao tamo da ih dovede, vratio neobavljenog posla. Deluje kao da se Vlada upetljala i ne zna kako da izađe iz svega - ako u otmicu nije umešana Islamska država, da li je onda reč o kriminalnim aktivnostima ambasadora i zaposlenih - komentariše Spasić za "Vesti".

On sumnja da je cilj da se sve prikrije, zbog čega još nema odgovora na pitanje šta je sa dvoje otetih.

Ni glasa, ni pisma

Državni sekretar u MSP-a Veljko Odalović je pre tri nedelje rekao da nema informacija da su srpski službenici pali u ruke Islamske države. "Vesti" su pokušale da od njega dobiju informaciju više, ali je on bio nedostupan. Dopisom smo zatražili informacije o sudbini kidnapovanih u MSP-u, ali nam odgovor do zaključenja izdanja nije stigao.




 

POVEZANE VESTI

Subota 09.01.2016. 09:51
Pa da za drzavni neuspeh,odma drzavna tajna da narod ne sazna o cemu se radi.........!!Olos,Bagra.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online