Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 02.01.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Vlast u Srbiji 2016: Godina teških odluka

Nova prestupna 2016, Srbiji bi, sudeći prema najavama trebalo da donese velike političke promene. Uz nastavak pregovora Beograda i Prištine, Srbiju tokom proleća čekaju lokalni i izbori u Vojvodini, a najavljene su i promene Ustava Srbije.

Tanjug
Mapa puta: Aleksandar Vučić

Punom parom, kako obećavaju vladajući naprednjaci, nastavljaju se hapšenja za finansijske malverzacije kojima je oštećena država Srbija, uz koja će ići i ozbiljan rad na snažnijim i jačim institucijama države. Srbija je krajem prošle godine uspela da otvori prva dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, a državni vrh najavljuje da će prionuti i na taj posao u novoj godini da bi ga do 2020. završili.

Put u Brisel i nova pregovaračka runda sa Kosovom čeka Beograd već posle novogodišnjih i božićnih praznika. Može se reći u ne baš najboljoj atmosferi, pošto iz međunarodne zajednice stižu glasovi o otvaranju pitanja ulaska Kosova u Ujedinjene nacije. Tehnički pregovori se nastavljaju sredinom meseca, a Vučić koji bi sa Isom Mustafom trebalo da se sastane 28. januara ne krije da predstoji težak posao u stabilizaciji odnosa sa Prištinom.

Prljava bitka

Turbulencije na političkom planu ovoj godini doneće izbori za pokrajinske i lokalne organe vlasti. Mada se spekulisalo da bi moglo da dođe i do vanrednih republičkih, premijer Vučić za sada odbacuje tu mogućnost. Mada je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor pojasnio da je najraniji rok za održavanje pokrajinskih izbora 22. april, a najkasniji 22. maj, kampanja je uveliko počela. Pljušte međusobne optužbe vlasti i opozicije, isplivavaju svakodnevno afere, pa analitičari ukazuju da bi to mogla da bude jedna od najprljavijih predizbornih bitaka na život i smrt.

Teme tehničkog dijaloga nisu utvrđene, a pominje se da bi trebalo da se postigne konačno rešenje o sporazumu o slobodi kretanja, dok se na sastanku premijera očekuje da bi mogle da budu otvorene i nove teme kao što su železnički i avio transport.

Kada je reč o napretku Beograda ka Briselu, mnogi 2016. vide kao ključnu za brzinu kojom će Srbija ući u EU. Posle otvaranja poglavlja 32 i 35, Vučić je optimistično rekao da Srbija najveći deo posla može da završi za četiri godine i da onda EU proceni da li je vreme za članstvo.

- Ne licitiram kad možemo da postanemo članica, to zavisi od EU, ali znam da se Srbija ponaša po mnogo čemu kao njena članica, ali ima stvari u kojima moramo da dostignemo standarde i principe Brisela - kazao je i obećao vredan rad.

U potrazi za rešenjem

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je, kako objavljuju prištinski mediji, izjavio da će se, posle sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština, početkom 2016. naći status imovine SPC, javna i privatna imovina Srba, nestala lica, priznavanje univerzitetskih diploma i druga pitanja.
Đurić je optužio Prištinu da odbija pregovore o važnim pitanjima za Srbe, a u Kancelariji koju vodi kažu da je krajnje vreme da se na sto stave sva važna pitanja oko kojih Beograd i Priština imaju različite poglede i interese.

Srbiju sudeći prema najavama, ali i iskustvu čeka još jedan težak posao, promena Ustava Srbije. Prethodni je donet uz poprilično muke i sa strahom da se neće dovoljan broj građana odazvati referendumskom glasanju, pa su mesta za glasanje bila otvorena puna dva dana. Novi najviši zakonodavno pravni akt izmešten je iz prošle u ovu godinu i mada mnogi govore da bi ta promena mogla da izbriše ustavnu preambulu da je Kosovo deo Srbije, šef poslaničke grupe vladajućeg SNS Zoran Babić akcenat stavlja na efikasniju i jeftiniju državu.

Najavljuje da bi i parlament mogao da bude smanjen sa 250 na 150 poslanika. Nazire se da su za ove promene i vlast i opozicija, ali socijalisti ukazuju da se mora imati jasna politička platforma, šta sve treba menjati.

Hapšenje 79 funkcionera zbog većeg broja finansijskih malverzacija, sudeći prema obećanjima ministra policije, samo je početak velikog čišćenja države od korupcije i kriminala. Već se pominju imena nekih bivših najviših funkcionera države koji bi mogli da se nađu iza rešetaka, pa se sudeći prema spekulacijama očekuje i vrlo vruća godina na tom planu.

POVEZANE VESTI

Subota 02.01.2016. 08:56
Budimo realni . Sa ološom koji je doveo Srbiju u ambis nema ni promil šansi da nas taj ološ izvuče iz ambisa . Srbija je potpuno izbušena država u kojoj se špijuni šepure po Vladi i ministarstvima u kojoj se zakoni donose isključivo i na štetu naroda i potpuno je normalno reći narodu BIĆE VAM JOŠ GORE . Nema tih izbora koji mogu da bilo šta promene u Srbiji jer 90 % i vlasti i "opzicije" je u rukama Srpskih dželata . Dakle šta nam je ostalo ? REVOLUCIJA GOSPODO .
Subota 02.01.2016. 07:07
U poslednjih 5 godina salje se narodu jedna te ista novogodisnja poruka - "Godina teskih odluka" !!!
Subota 02.01.2016. 08:41
Stalno ista prica!Vidi se da je Srbija kolonija i nista drugo,da je ozbiljna drzava ona bi sve parazite u Vojvodini strpala u zatvor!Prvi Cvarak,Kostres,Pajtic......nema kraja!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online