Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.05.2010.
12:04
Đ. Barović - Vesti A

Igrači Partizana na slavi u Kličevcu

I ranije su se znali. Doduše, samo sa utakmica. Jedni su ostavljali srce na terenu - igrajući, a drugi to isto srce na tribinama - navijajući. Onda su se "umešale" "Vesti" i odlučile da upoznaju prijatelje.

U porti crkve: Šilobad, Ranković, Rašović i Krstajić sa protom Bratislavom Pavlovićem


Ideja se rodila pre oko mesec dana kada smo objavili priču o jednom od najneobičnijih sveštenika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, protojereju Bratislavu Pavloviću (36), parohu dijasporskog sela Kličevac kod Požarevca. Prota Bata nije samo jedan od najvrednijih sveštenika, već i - najvatreniji navijač "Partizana" u mantiji.


U neobaveznoj priči saznali smo i da mu je jedna od najvećih želja da za seosku slavu - Svetog proroka Jeremiju, 14. maja, zajedno sa svojim parohijanima ugosti Partizanove igrače.

Krstajić, Ranković i Rašović sa simpatizerima

Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo. Uprava Partizana je sa zadovoljstvom prihvatila našu ideju da priredimo "slavsko" iznenađenje svom vatrenom "grobaru" u mantiji i njegovim parohijanima, pa su u subotu, seosku slavu uveličali poslovni direktor Košarkaškog kluba Partizan Mlađan Šilobad, a zatim i pobednici ovogodišnje, srpske fudbalske lige - kapiten Mladen Krstajić, pomoćni trener Prvog tima Vuk Rašović i sekretar stručnog štaba Ljubiša Ranković.


- I na ovaj način smo želeli da podelimo radost sa svojim navijačima ne samo zbog velikog uspeha košarkaša u Evropi koji je krunisan Fajnal forom u Parizu, već i zbog treće, uzastopne titule u fudbalu- priča srpska košarkaška legenda Mlađan Šilobad.

Dobri ljudi


- Zaista je neverovatno šta je sve otac Bratislav uradio u ovom mestu. To je za svako poštovanje. Meni je srce puno što sam imao mogućnost da se družim sa ovako dobrim ljudima, iskrenim navijačima Partizana i samo se nadam da ćemo moći da uzvratimo gostoprimstvo - kaže Vuk Rašović.


Ni on, ali i ostali gosti nisu krili oduševljenje onim što je protojerej Bratislav - zajedno sa svojim parohijanima, za samo nekoliko godina, napravio u Kličevcu.
- Obnovljena je i ponovo ikonopisana crkva Svetog Trifuna iz 1902. godine, renoviran Parohijski dom, urađen prelep travnjak sa kompjuterskim navodnjavanjem, napravljena ograda...

Oduševljeni navijači

I sve to novcem meštana koji žive pretežno u dijaspori, Italiji, Austriji, Nemačkoj i Francuskoj - priča skromno proto Bata koji je u znak sećanja svakome od dragih gostiju darivao po brojanicu i ikonu.


Ni fudbaleri nisu krili oduševljenje onim što vide. Preko teksta u "Vestima" su saznali da imaju najvatrenijeg grobara u mantiji, ali ne i sveštenika koji je toliko učinio za kraj gde službuje.


- Za svaki rezultat je potreban dobar kapiten. Vi ste eto kapiten u ovom mestu, a kod nas je to Krstajić. Jel tako Krle - oduševljeno je prokomentarisao Vojislav Radojević, urednik zvaničnog Partizanovog sajta gde će takođe naći ovo lepo druženje.

''Grobar'' u mantiji: Prota Bratislav


- Zaista nam je drago što smo imali prilike da dođemo, jedino nam je žao što nismo imali više vremena da se družimo sa novim prijateljima. Sport u mlade ljude usađuje dosta onih istinskih hrišćanskih vrednosti, a većina nas smo i veliki vernici, tako da je uz ovo druženje i osvajanje titule kompletno - priča Krstajić i dodaje da je, dok je igrao u Nemačkoj, i on imao obavezu da na kraju sezone po unapred pripremljenom planu poseti neka mesta u kojima žive njihovi navijači, ali da se ipak to ne može uporediti sa atmosferom koju doživljava u susretima sa našim navijačima.


I on, ali i druge legende Partizana strpljivo su davali autograme i fotografisali se sa mnogobrojnim "grobarima" koji na početku nisu poverovali ko im je stigao.
Dok su igrači obilazili crkvu i osvežavali se u porti crkve, jedan od mlađih meštana Kičevaca, Boban Milošević Kuše je uzaludno pokušavao da preko telefona uveri svoje drugare ko im je u gostima.


- Neverovatno. Niko mi ne veruje. Kažu mi: "Ma gde će Mlađa, Krle, Džin i Vule kod nas". Evo, Dragan mi spustio slušalicu. Polomio je nogu i sada misli da ga zezam jer ne može sa nama na utakmice -očajno će Boban.


Dvadesetak minuta kasnije, i dalje potpuno sumnjičav, oslanjajući se čas na jednu - čas na drugu štaku, ipak se pojavio 23-godišnji Dragan Jenić.


- Kao da sanjam, eto tako se osećam - reče tek kratko, opčinjeno gledajući u svoje sportske heroje.


Međutim, prava fešta je usledila tek u centru Kličevaca. Mada je svakoj od porodica u ovom mestu bila slava, Partizanovci su sve ostavili, i goste i bogate trpeze, preobukli se u dresove, razvili crno -bele zastave i okupili na jednom mestu.
Zbog obaveza, gosti nisu mogli da se zadrže koliko su to njihovi fanovi želeli. Ispratili su ih pesmom i nastavili slavlje. Pamtiće se dugo ovaj sveti Jeremija.

Od jedne ikone - životopis


Sekretar Sručnog štaba Ljubiša Ranković je sa velikom pažnjom posmatrao ikone u hramu Svetog Trifuna i nije krio iznenađenje kada je otac Bata saopštio da su meštani, samoinicijativno, odlučili da živopišu unutrašnjost cele crkve.


- Imali smo para samo za jednu ikonu, ali kada su je meštani videli, počeli su sami da ostavljaju priloge - objasnio je sveštenik.
- Fantastično - prokomentarisao je Ranković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online