Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.12.2015.
06:13
D. Dekić - Vesti A

Jevrejima milion evra godišnje?

Jevrejskoj zajednici u Srbiji biće vraćena ili nadoknađena pokretna i nepokretna imovina oduzeta tokom Drugog svetskog rata žrtvama holokausta koje nisu imale potomke.

Strahinja Sekulić

Prema Nacrtu zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta, država će u narednih 25 godina iz budžeta godišnje izdvajati i po 950.000 evra za Savez jevrejskih opština. Sve što je moguće prema novoj regulativi će biti vraćeno u naturi, osim državnih ustanova, a rok za potražnju je tri godine od stupanja zakona na snagu.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks za sada ne želi da komentariše nacrt dokumenta dogovaranog u okviru radne grupe pri Ministarstvu pravde u kojoj su učestvovali i predstavnici Saveza. On ističe za "Vesti" da je tokom javne rasprave koja traje do 18. decembra, od merodavnih zatraženo da se izjasne o tekstu, kao i kada će se on naći u proceduri. Mada se spekuliše da bi ova regulativa pred Vladu Srbije trebalo da stigne do kraja godine, Fubs objašnjava da nije bilo takvog obećanja.

Rehabilitacija Nedića uvreda za žrtve

Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental" u Izraelu, smatra da Milan Nedić, predsednik srpske vlade u vreme nacističke okupacije Srbije, ne zaslužuje rehabilitaciju. On je naveo da je od avgusta 1941. do maja 1942. ubijeno 14.500 od približno 16.000 Jevreja u Srbiji, kao da je tokom Nedićevog mandata 300.000 Srba ubijeno, uključujući i 80.000 u koncentracionim logorima.
- Nedićeva rehabilitacija bi bila uvreda za žrtve nacista - naveo je Zurof u izjavi beogradskim medijima.

Na raspravi o nacrtu se čulo da je nacistička Nemačka vodila najdetaljnije popise oduzete jevrejske imovine i predavala ih Vladi Milana Nedića. Naknadnu nejasnoću čini samo nacionalizacija vlasništva posle Drugog svetskog rata, na šta ukazuje i Mile Antić iz Mreže za restituciju. On kaže da ako se zaobiđe činjenica da je Tito zarad opstanka na vlasti "poklonio" ratnu odštetu iz oba svetska rata, to će biti loša politička dimenzija.

- Svuda gde su bili okupatori posle rata je došla demokratija, a kod nas totalitarizam. Jesu nacisti tražili 1941. i 1942. da se prijavi imovina, ali su i komunističke vlasti tražile pod pretnjom zatvora da građani prijave imovinu 1958. godine, pa im je otimana preko noći - rekao je Antić za "Vesti".

Skidanje prašine sa zločina

Cilj zakona je, kako je obrazložio direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, da se brojevi zamene imenima i tako prikaže sudbina Jevreja na našim prostorima.
- To je pitanje i odnosa Srbije prema njenim građanima i civilizacijski pomak u ljudskim pravima, ali i način da se otkrije uzrok holokausta - kazao je Sekulić.

On pozdravlja zakon kojim bi se Jevrejskoj zajednici vratila imovina, jer takav potez, prema njegovoj oceni, predstavlja "probijanje leda".

- To vidim kao uvod u donošenje druge regulative koja će tretirati sva lica stradala tokom Drugog svetskog rata - kazao je Antić.

On ističe da Mreži za restituciju ne smeta i što će iz budžeta Srbije ići novac Jevrejskoj zajednici. Ukazuje da građani već plaćaju i štetu nanetu od komunističkog režima.

Sreda 16.12.2015. 09:59
Јесте све су то увели као и свака друга област окупирана од немаца или која је била њихов савезник. Али ниједан од њих није лично желео да исстреби Јевреје сем крвата који су једини Хитлерови савезници који су лично примењивали његову болесну политику истребљења. Како су крвати сами по себи болесни у главу не чиди ме ни мало.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online