Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.12.2015.
10:13
mondo.rs, HRT A

Najveći džihadistički centar na Balkanu nam je mnogo blizu

Kosovo je džihadistima Islamske države dalo najviše boraca iz Evrope, uzimajući u obzir ukupan broj stanovnika, pri čemu gradić Kačanik na granici s Makedonijom "prednjači" u regrutovanju za Islamsku državu.

Reuters
Kačanik na Kosovu "prednjači" u regrutovanju džihadista (Foto: Arhiva)

U Siriji i Iraku bore se 22 muškarca, od ukupno 34.000 stanovnika Kačanika, a jedan od njih je i Lavdrim Muhadžeri, koga zovu balkanski Džihadi Džon, prenosi HRT.

Lokalni zvaničnici, međutim, to sve negiraju i krive medije za narušavanje ugleda. Jedan od njih je i predsednik Islamske zajednice Kačanik Florim Neziraj, koji je tamo već tri godine i dobro poznaje situaciju.

On kaže da je određeni broj osoba otišao da se bori u drugim zemljama, ali i da u Kačaniku nije zabeležen nijedan sukob koji je povezan s verom.

Nezaposlenost, siromaštvo i beznađe najčešći su razlozi zbog kojih mladi s ovih prostora odlaze u Irak i Siriju, gde im se obećava "med i mleko" kao i godišnja zarada do 30.000 evra, navodi HRT. 

Vrlo brzo oni, međutim, shvate da su prevareni, pa se deo njih odlučuje za povratak. Ovdašnji psiholozi koji se bave tom problematikom tvrde da ne znaju koja je grupa opasnija - ona koja u euforiji odlazi ili koja se prevarena vraća.

Kačanik je upravo zbog vere došao na zao glas, s obzirom na 22 stanovnika koji se bore u Siriji i Iraku na strani tzv. Islamske države.

Besim Iljazi, predsednik opštine Kačanik navodi da je vrlo verovatno da je ta priča nanela veliku štetu ugledu ovoga grada, ali istovremeno naglašava da se sada gradom može šetati i mesec dana i nećete na ulici primetiti ništa što ima veze s takvim ponašanjem.

U centralnoj ulici, međutim, osobe koje se povezuju s vehabizmom beže od kamere, kao i većina građana od komentara, što se može pripisati strahu ili nečem drugom, ocenjuje HRT .

Afrim Habibi, komandant policijske stanice u Kačaniku, kaže da u proteklih godinu i po nisu zabeležili nijedan odlazak u Siriju i dodaje da je mnogo manje aktivnosti za koje se može sumnjati da imaju veze s vrbovanjem.

U vreme boravka HRT-ovog novinara u Kačaniku održan je i skup o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.12.2015. 10:36
Tako je dasu blizu Srbiju koja financira njih u Makd. Kosovo, oblasti sandjak i dio B i H.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online