Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.12.2015.
22:49
A. Vučićević - Vesti A

Neispunjena želja Uroša Predića

Turizam u Srbiji svakako nije grana koja će dovesti do poboljšanja ekonomske situacije. Da li nemamo šta da ponudimo ili ne umemo? Dokaz za nesposobnost da očuvamo lepotu koju imamo je i velelepni dvorac Fantast nedaleko od Bečeja. Malo građana Srbije može se pohvaliti da je posetilo ovo zdanje, a turisti iz sveta oduševljavaju se njegovim lepotama i pored toga što rapidno propada zbog nebrige države.

Vozeći se nepreglednim vojvođanskim ravnicama, uskom alejom stiže se na imanje Bogdana Dunđerskog koji je davne 1925. godine sagradio ovo zdanje.
Dvorac je u to vreme predstavljao simbol moći ovog bogatog zemljoposednika i svojevrstan odgovor na tadašnje tračeve da je njegovo bogatstvo propalo. Bogdan Dunđerski nikada se nije oženio, a kako kažu, njegove tri ljubavi su bile žene, kocka i konji. Zahvaljujući ovoj trećoj ljubavi, dvorac je i dobio ime. Fantast je bio omiljeni Bogdanov konj, čije se kosti i danas čuvaju u vitrini u dvorcu. Osim Fantasta, posebno je voleo i Inkvizitora, čije se kosti takođe nalaze na ovom imanju. Inkvizitor je bio naslednik čuvenog pastuva Kazanove za koga kažu da je umro "slatkom smrću", tokom jednog skoka na kobilu.
Na imanju se nalazi i kapela u neovizantijskom stilu posvećena Svetom Đorđu, koju je oslikao veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog, čuveni srpski slikar Uroš Predić. Čak dve godine slikao je "Tajnu večeru" na portalu ove crkve. Želja Dunđerskog i Predića bila je da nakon smrti zajedno počivaju u toj kapeli. Međutim, pred kraj života, zbog svađe o kojoj se malo zna, to se nije dogodilo. Bogdan počiva u kapeli, a na susednom zidu uklesano je ime Uroša Predića sa datumom rođenja, ali ne i smrti. Ukoliko putniku namerniku meštani pričaju o Fantastu, obavezno dodaju i insinuaciju o mogućoj ljubavnoj vezi njih dvojice. Tu priču potkrepljuju činjenicom da su obojica bili bez žena i dece...
Bogorodica u kapeli ima lik jedne žene, za koju se pretpostavlja da je Mara, žena Bogdanovog kovača koja je bila velika ljubav ovog zemljoposednika. Bogdan je navodno kovaču dao deo zemlje i novca, i na taj način ga ubedio da lepa Mara ostane na imanju da bude njegova domaćica. Testamentom je obezbedio da Mara bude izdržavana do kraja života, a pripalo joj je i pokućstvo u dvoru. Ipak, mnogi tvrde da ga je sa Marom vezivalo blisko prijateljstvo, ali ne i ljubavna veza.


Posle oslobođenja 1945, ovaj dvorac je uništen i opljačkan. Njegove prostorije služile su kao štala za ovce, a kapela je korišćena kao telefonska centrala. Iako je Dunđerski dvorac zaveštao Matici Srpskoj, u procesu nacionalizacije pripao je PIK Bečeju, koji ga je obnovio i pretvorio u hotel. Danas tamo svako ko želi može da uživa da u bajkovitom ambijentu.


Lenka se kupala u mleku
Bogdan Dunđerski mnogima je poznat i kao brat od strica čuvene Lenke Dunđerske koja je često boravila u ovom zdanju. Legenda kaže da je veliki bazen koji se nalazi sa zadnje strane dvorca, koji je za to vreme predstavljao vrhunac luksuza, punjen mlekom specijalno za Lenku, koja se u njemu kupala gola. Bogdan je izuzetno voleo svoju sestru, pa je veliki broj njenih portreta moguće videti u dvorcu, a pretpostavlja se da je klavir koji je dugo čuvan u dvorcu upravo onaj na kome je Lenka svirala Lazi Kostiću.




 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online