Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.12.2015.
21:33
Tanjug A

"Želimo da čujemo turski stav, nadam se da će reći nešto novo"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je spreman da se na marginama Ministarskog saveta OEBS u Beogradu susretne sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, ali i dodao da bi bilo žalosno da ne čuje ništa novo.

Tanjug
Rusija spremna da čuje šta ima da kaže Turska: Sergej Lavrov

- Želimo da razjasnimo turski stav, pošto oni insistiraju na tom sastanku i da čujemo šta Turci žele da kažu, pored onoga što su rekli javno. Biće tužno ako ne bude ništa novo - rekao je Lavrov novinarima na konferenciji za štampu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem po dolasku u Beograd.

Lavrov je dodao i da Rusija ima da postavi neka pitanja Turskoj, demantujući istovremeno navode u turskim medijima da je u razgovoru sa Čavušogluom odbacio korišćenje "vruće telefonske linije" 25. novembra.

- Ta linija je već postojala, ali Turci to nisu nijednom iskoristili - rekao je Lavrov.

Isto tako, turska štampa je tvrdila da je Čavušoglu nudio učešće Turske u zajedničkoj koaliciji protiv Islamske države, a to je, rekao je Lavrov, "laž na kvadrat i na kub".

- Ako je čin obaranja ruskog aviona od strane turske avijacije bio usmeren da se potkopaju napori na stvaranju jedinstvenog fronta, onda vas uveravam da to nije uspelo i da neće - poručio je Lavrov.

Lavrov je izneo da Rusija predlaže da se zatvore tursko-sirijska i tursko-iračka granica kako bi se presekli nelegalni tokovi nafte preko kojih se finansira Islamska država i objasnio da se u tome mogu iskoristiti sa obe strane dobrovoljne jedinice Kurda koje su saveznice koalicije koju predvode SAD.

- Ako bi Islamska država pokušala da sprečava uspostavljanje ovih barijera, siguran sam da će ruske vazduhoplovne snage zajedno sa antiterorističkom koalicijom, na čijem čelu su SAD, biti u mogućnosti da pruže podršku iz vazduha i spreče te pokušaje - rekao je Lavrov.

Tanjug
Veliki prijatelji: Sergej Lavrov i Ivica Dačić U Beogradu

Bravo za Srbiju

Lavrov se osvrnuo i na Samit OEBS i pohvalio je predsedavanje Srbije ovom organizacijom.

- Naši srpski prijatelji potrudili su se da, u duhu dokumenata OEBS, nađu izbalansiran pristup svim dimenzijama ove organizacije.

Lavrov je ukazao da su temelji OEBS-a poštovanje i odbrana međunarodnog prava, poštovanje suvereniteta drugih država, kao i nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja. On je rekao da je tužno što je upravo Beograd svedočenje prvog kršenja ovih temeljnih načela Helsinške povelje, kada su članice NATO bombardovale bivšu SRJ.

- Taj varvarski čin izvele su i članice OEBS, protiv druge članice ove organizacije. Posledice toga se i danas osećaju - rekao je Lavrov, dodajući da se Rusija zalaže za puno i dosledno poštovanje Helsinške povelje da se ne bi ponovilo ono što se dogogodilo Srbiji 1999. godine.

Osim ovog tužnog simbola bombardovanja, prema njegovim rečima, sastanak u Beogradu ima i simboliku nade, jer su se sve zemlje članice OEBS okupile baš u Srbiji, na sednici koja je za OEBS jubilarna - na 40. godišnjicu Helsinške povelje.

Lavrov je, na kraju, pohvalio Srbiju i za uložen napor i u procesu "Helsinki plus", i izrazio uverenje da on predstavlja dodatnu šansu da se OEBS izvede iz sistemske krize. On se zahvalio šefu srpske diplomatije i predsedavajućem OEBS-a Ivici Dačiću na naporima uloženim kako bi se povećala efiksanost i fleksibilnost organizacije.

Skup za ponos

Predsedavajući OEBS-a, ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za žaljenje što se borba protiv terorizma za sada ne odvija jedinstveno i osudio je obaranje ruskog aviona koji je bio u antiteroristčoj akciji. On je rekao da se ne sme dopuštati da oni koji govore da se bore protiv Islamske države jedni drugima nanose štetu, kao što je bilo u slučaju obaranja ruskog aviona koji je bio u antiterorističkoj akciji.

Dačić je izrazio veliko zadovoljstvo što se Ministarski savet OEBS održava u Beogradu, podsetivši da je to najveći politički događaj u našoj zemlji od Samita nesvrstanih 1989. godine.

Imajući u vidu broj ministara inostranih poslova koji je došao u našu zemlju, to je veliko priznanje za Srbiju, kazao je Dačić i dodao da će na sastanku učestvovati 44 šefova diplomatije. Posebno zadovoljstvo je izrazio što je "prijatelj i kolega" Lavrov doputovao i što će učestvovati u radu beogradskog skupa.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.12.2015. 03:52
Nesto novo !? Zamadaliti Bosfor !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online