Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.05.2010.
00:34
Tanjug A

Rusija i Kina: UNMIK je glavni na KiM

Kina i Rusija ocenile su večeras u debati na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosmetu koja je završena, da situacija ostaje složena, i založili se za to da glavnu ulogu u pokrajini i dalje ima UNMIK.



Stalni predstavnik Rusije pri UN je ocenio da situacija na Kosovu izaziva zabrinutost i istakao da UN moraju imati glavnu ulogu u pokrajini.


Ističući da deli mišljenje šefa srpske diplomatije, ruski predstavnik je podsetio da zvanična Moskva ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.


On je ukazao da je Rezolucija SB UN 1244 i dalje na snazi i da niko ne može zameniti UNMIK u misiji uspostavljanja međunarodnih standarda.


Ruski amabasador je izrazio i zabrinutost zbog demontiranja predajnika srpskih operatera na Kosovu, što je dovelo do povećanja napetosti.


On je kritikovao NATO zbog toga što je prebacio odgovornost za čuvanje srpskih kulturnih i verskih spomenika na Kosovu na kosovsku policiju i podsetio da Euleks može da deluje samo u skladu sa Rezolucijom 1244.


Predstavnik Kine je ocenio da je situacija na Kosovu složena i osetljiva, ali da stvari ostaju generalno stabilne, zahvaljuci Umniku. On je pozvao članice UN da podrže Umnik i ponovio da zvanični Peking poštuje teritorijalni integritet Srbije i da problemi treba da se rešavaju u skladu sa Poveljom UN.


Britanski ambasador je izrazo zadovoljstvo zbog toga što se ne beleži rast etnički motivisanog nasilja i incidenata.


Kada je reč o incidentima u selu Žač, on je istakao da takvim incidentima nema mešta i zatražio od Prištine da poštuje svoje obaveze.

Lamberto Zanijer

 

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer ocenio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da Misija UN želi da unapredi situaciju na Kosovu, ali da je potrebno da napore ulože i srpska i albanska strana.


Britanski ambasador je pozvao Beograd i Prištinu da sarađuju na praktičnim pitanjima i pohvalio saradnju po pitanju pronalaska nestalih lica. I on je izrazio podršku ulozi Umnika i Euleksa i njihovim naporima da se na Kosovu uspostavi vladavina prava. Prema njegovom mišljenju, Kosovo je utvrdilo svoju poziciju kao nezavisna država uz podršku Evropske unije.


Predstavnica SAD je konstatovala da se dve godine od proglašenja nezavisnosti Kosovo razvija u otvorenu multietničku i demokratsku republiku. Ona je istakla da je kosovska nezavisnost nepovratna, a da je podela pokrajine neprihvatljiva.


SAD pozdravljaju kosovski doprinos stabilnosti na Balkanu, rekla je ona, uz ocenu da uspeh predstavlja formiranje srpskih opština, ali da taj uspeh kvari situacija na severu Kosova.


Predstavnica SAD u UN se založila za pragmatičnu saradnju Beograda i Prištine na planu sudstva i carina i pohvalila napore Beograda i Prištine na planu otkrivanja sudbine nestalih lica.


Pozivajući Beograd i Prištinu da doprinesu naporima za održivi povratak izbeglica, ona je osudila nasilje na Kosovu.


Predstavnik Francuske je ocenio da Kosovo, dve godine posle proglašenja nezavisnosti, nastavlja da unapređuje svoje institucije.


Podsećajući da je Kosovo priznalo 68 država u svetu, od toga 23 članice Evropske Unije, on je ukazao da se o statusu Kosova dugo pregovaralo pod različitim okriljima i da se tada pokazalo da nije moguće postići rešenje koje bi zadovoljilo sve strane. Prema njemu, bezbednosna situacija se na terenu konsoliduje.


Incidenti na Kosovu su neprihvatljivi i kosovske vlasti treba da rade sa Euleksom na njihovom rešavanju, rekao je francuski predstavnik, založivši se za regionalnu saradnju i za učesće svih zemalja Zapadnog Balkana na regionalnim skupovima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online