Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 25.11.2015.
01:14
D. Dekić - Vesti A

Majin cirkus pod hidžabom

Hidžab u koji se tokom posete Iranu odenula predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, izazvao je zaprepašćenje u toj zemlji i još veće u Srbiji, gde javnost njen potez karakteriše kao internacionalni blam.

twitter.com
Postala predmet sprdnje: Maja Gojković

- Šokantno i smešno - prokomentarisao je za "Vesti" ovo izdanje Gojkovićeve bivši ambasador u Libiji Dušan Simeonović, uz ocenu da je njen način poštovanja tradicije zemlje domaćina potpuno neprimeren.

- Mogla je samo da pokrije glavu, a ne da izrgava ruglu i svoju tradiciju, ali i da izaziva otpor iranskih pripadnica Pokreta za emancipaciju koje se bore za veće slobode žena u Iranu - ocenio je Simeonović.

On potez visoke srpske funkcionerke vidi kao povlađivanje suprotnom duhu, ukazujući da se žene sa Zapada koje odlaze u posete u islamske zemlje nikada tako ne oblače.

- Jesam za poštovanje tradicije i običaja domaćina, ali primereno, a ne prenaglašeno poput njenog koje je preraslo u komično - tumači naš sagovornik kako se želja Gojkovićeve da poštuje tradiciju domaćina pretvorila u suprotnost.

Za verovali ili ne, kako je prokomentarisao jedan od iranskih tviteraša, odluku visoke srpske funkcionerke da se sa hidžabom, koji slovi kao konzervativno odevanje u islamu, sretne sa iranskim zvaničnicima kojima se, između ostalog, zahvalila što nisu priznali Kosovo.

Gojkovićeva u hidžabu iznenadila je i poslanika Demokratske stranke Borka Stefanovića, koji takođe smatra da se njena pozitivna namera pretvorila u suprotnost.

"Nigde bez brushaltera"

Potez Gojkovićeve je zapalio društvene mreže i usijao ih od komentara. Između ostalog, stigli su joj i brojni saveti kako da se obuče kada ide u posetu drugim zemljama. Među preporukama je da u Egipat ide kao faraon, a da za odlazak u islamske zemlje koristi Aladinov čarobni tepih. Bilo je i onih koji su joj ukazali da ukoliko ide u Svazilend, nikako ne poštuje način oblačenja žena te zemlje koje se šetaju isključivo sa golim grudima.

- Trebalo je da vidi kako je šefica diplomatije EU Federika Mogerini u Teheranu imala samo maramu, a ne i odeždu. Ovo je preterano i protokolarno i diplomatski, kao da je Gojkovićeva pomešala Iran sa Saudijskom Arabijom, gde doduše nijedna žena na funkciji nije ni u prilici da razgovara sa tamošnjim zvaničnicima - kaže Stefanović.
 

Silne pare na putovanja

Maja Gojković uživa u putovanjima, pa je za prvih 10 meseci ove godine potrošila čak 5,5 miliona dinara, duplo više od premijera. Na ekskluzivne destinacije je vodila i saradnike, a i u komšiluk do Bukurešta je išla specijalnim letom za koji je samo njena povratna karta koštala 2.000 evra. Za nedelju dana u SAD i Kubi spiskala je više od dva miliona dinara, a kako se čuje, mnogi u Skupštini su besni jer im se putovanja brane dok se Gojkovićeva sa saradnicima luksuzira usred mera štednje.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.11.2015. 07:14
HAhaha ja bi ovu poslao u Siriju kod ISIS-a prvo da joj cupaju obrve a posle da je putko zvekne sa nekom petardom iz Su24! Ova je definitivno prsla!!!!
Sreda 25.11.2015. 09:59
To je neki poremecaj u glavi. Nepostivanje obicaja svog naroda i nepostivanje naroda koga navodno prestavljaju je zajednicka crta "Srbski" politicara u zadnji 30 godina pa i vise. milosevic nije postovao vjeru svog naroda, tadici je rekao da Srbi nisu sposobni nista sami napraviti a vucici nas je castio da smo ljeni.............. Sta reci??? Vostani Serbie.
Sreda 25.11.2015. 13:06
Ovim je i pokazala kome pripada! A ujedno je porucila muslimanima da su dobrodosli da ostanu u Srbiji! Placenik gazdin!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online