Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.05.2010.
12:52 >> 14:04h
Tanjug A

Srbija i Hrvatska zajedno protiv organizovanog kriminala

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović I Ivan Šimonović ocenili su u Zagrebu da su obe države posvećene borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao preduslovu za napredak u evropskim integracijama.

Ivan Šimonović

 "I Srbija i Hrvatska u poslednje vreme postižu uspehe u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i to primećuje Evropska komisija. Razgovarali smo o približavanju Srbije Evropskoj uniji i tu dajemo punu podršku", rekao je Šimonović na zajedničkoj konferenciji za novinare u Zagrebu.


Malovićeva, koja boravi u radnoj poseti Hrvatskoj, i Šimonović su, takođe, saopštili da su usaglasili tekst sporazuma o uzajamnom izručivanju osoba koje su umešane u organizovani kriminal i korupciju.


"Sve odgovorne za ratne zločine treba procesuirati i Tužilaštva dve zemlje dobro sarađuju po tom pitanju", kazao je hrvatski ministar, najavivši da će biti predati podaci o svim osobama protiv kojih se vode postupci za ratne zločine.


Sporazum će biti potpisan čim se izvrše odgovarajuće izmene Ustava Hrvatske.
Dvoje ministara je najavilo i potpisivanje sporazuma o procesuiranju osoba koje su krivično delo izvršile u jedoj zemlji, i nakon toga pobegle u drugu državu.


"Na taj način niko neće moći da izbegne kaznu", istakla je ministarka Malović.

Snežana Malović i Ivan Šimonović

Ona je kazala i da će Srbija i Hrvatska pojačati saradnju po pitanju međunarodne pravne pomoći, što će građanima pružiti lakše rešavanje svakodnevnih problema, kao što su građanski postupci, razvodi brakova, priznanja sudskih odluka i slično.


Tim povodom hrvatski ministar je rekao da će sudovi dve zemlje ubuduće neposredno komunicirati, a ne preko diplomatskih predstavništava, što će olakšati sprovođenje odluka.

Snežana Malović u Zagrebu

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, srpska ministarka pravde je posebno naglasila značaj koji ima Zakon o oduzimanju imovine, rekavši da Srbija sada raspolaže imovinom većom od 100 miliona evra koja je zaplenjena od organizovanog kriminala.


Hrvatski ministar je kazao da bi takav zakon do leta mogao da se nađe na dnevnom redu u njegovoj zemlji.


Novinare je interesovalo i pitanje međusobnih tužbi između Srbije i Hrvatske, ali je Šimonović samo kratko rekao da se to pitanje odnosi na "prošle tragične događaje" i da će "suočavanje sa prošlošhu rešiti probleme", dodavši da su tužbe u kompetenciji vlada, a da Vlada Hrvatske o tome nije razgovarala.

Tužbe za genocid u nadležnosti vlada


Hrvatski ministar je nakon sastanka sa srpskom koleginicom ponovio stav Zagreba da je pitanje tužbe i kontratužbe za genocid koje su dve države pokrenule pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u nadležnosti vlada.


Odgovarajući na pitanje o mogućnosti povlačenja međusobnih tužbi, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskom ministarkom, on je naglasio da Vlada Hrvatske nije razgovarala o ovom pitanju, napominjući da će suočavanje sa prošlošću rešiti probleme.

Ministarka pravde Srbije je potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv korupcije, čime je Srbija postala članica Regionalne antikorupcijske inicijative.


O sveukupnoj međunarodnoj saradnji pravosudnih organa dve države, kao i o iskustvima u pogledu evropskih integracija, borbe protiv organizovanog kriminala i reforme pravosuđa, ministarka će razgovarati i sa predsednikom Vrhovnog suda Hrvatske Brankom Horvatinom.


Predviđeni su i susreti sa glavnim državnim tužiocem Mladenom Bajićem, ministrom unutrašnjih poslova Tomislavom Karamarkom i načelnikom Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Dinkom Cvitanom.


U srpskoj delegaciji su i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković i zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online