Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.05.2010.
11:03
Blic.rs A

Beogradski maturanti dobili stipendije za Kembridž

Sedmorica maturanata Matematičke gimnazije, koji su pre nekoliko meseci položili prijemni ispit na ovom prestižnom koledžu, dobili su pune stipendije za školovanje.

Univerzitet u Kembridžu čeka brucoše iz Srbije: (S leva na desno) Ognjen Ivković, Luka Milićević, Aleksandar Vasiljković, Nikola Mrkšić, Dušan Perović, Mihajlo Cekić i Dušan Milijančević

Na Triniti univerzitet, u okviru Kembridža, u oktobru stiže nova generacija studenata. Među njih 200, koliko ih godišnje prima, biće i maturanti Matematičke gimnazije Luka Milićević, Dušan Milijančević, Ognjen Ivković, Mihajlo Cekić, Aleksandar Vasiljković, Nikola Mrkšić i Dušan Perović, svi iz istog IV/d odeljenja.

“Posle nekoliko meseci čekanja i nadanja, pre dva dana smo putem mejla dobili pozitivne odgovore sa Kembridža. U zavisnosti od smera, obezbeđene su nam stipendije u visini od 23.000 do 26.000 funti, što nam pokriva sve troškove školovanja. Presrećni smo, jer nam je studiranje na Kembridžu i usavršavanje zavisilo od ovih stipendija“, naglašava Luka.

Za razliku od svojih drugova, Dušan je stipendiju dobio još u martu iz fonda Trinitija. Međutim, on još ne zna da li će ići u Englesku. Odobrena mu je i stipendija na MIT (Masačusetsov institut tehnologije), jednom od najjačih fakulteta u oblasti prirodnih nauka.

Nataša ide na MIT

 

 

Glavna zgrada MIT-a

 

 

Deo tima snova je i Nataša Dragović, koja je želela da nastavi školovanje na Oksfordu. Položila je prijemni ispit, ali nije dobila stipendiju. Na MIT je zato imala mnogo više sreće tako da će od oktobra Nataša biti u Americi.

“Triniti je bliži i studiranje traje tri godine. Sa druge strane, na MIT posle četiri godine mogu da dobijam dve diplome, iz matematike i neke društvene oblasti, a zanimaju me ekonomija i menadžment. Mnogo se dvoumim“, rekao je Dušan.

Na sličnim "mukama“ je i Nikola, koji je dobio tri stipendije.

Inače, sedmorica maturanata zajedno su već šest godina kao deo prve generacije koja je upisala ogledno odeljenje sedmog razreda osnovne škole u Matematičkoj gimnaziji.

“Ovo je jedinstven slučaj da Kembridž obezbedi toliko stipendija u jednoj godini za jednu regiju, a kamoli da svi budu iz iste zemlje pa još iz istog odeljenja. To je samo još jedan dokaz da je ovo najbolja generacija koju je Matematička gimnazija ikada imala. Podsetiću da su ovi đaci osvojili oko 30 medalja na međunarodnim naučnim olimpijadama dok je njihove nagrade s manjih takmičenja teško pobrojati“, kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online