Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.11.2015.
22:11
Đ. Barović - Vesti A

Kako postati general

U ovu školu ne može svako. Ulazi se samo po specijalnom pozivu jer se od najboljih odabiraju još bolji da uče da brane državu, i kad je napadnuta, i kad nije.

Načelnik ŠNO: Miroslav Talijan

Zovu je i škola za generale zato što neko može da je završi i da ne dobije taj čin, ali niko ne može da postane general a da je prethodno nije završio.

Škola nacionalne odbrane, najviši stepen u vojnom obrazovanju Srbije, ovog novembra proslavlja vredan jubilej - 60 godina rada, a reporteri "Vesti" dobili su specijalnu dozvolu da zavire unutar ove ustanove i saznaju na koji način se to obrazuju srpski vojnici, ali i brojni visokorangirani oficiri iz oružanih snaga drugih zemalja.

- Sve oružane snage na svetu, barem one koje drže do sebe, imaju razvijeno vojno obrazovanje, a Škola nacionalne odbrane je kruna obrazovanja svakog oficira - objašnjava načelnik ŠNO Miroslav Talijan.

Ovaj pukovnik je nekadašnji pripadnik specijalnih jedinica Vojske. Dugo godina je bio komandant elitnih Sokolova 72. brigade iz Pančeva, a zatim zamenik komandanta još elitnije jedinice Kobre, koja i danas štiti najviše vojne i državne funkcionere. U međuvremenu se posvetio nauci, doktorirao, postao vanredni profesor na Vojnoj akademiji. Sada rukovodi onima koji će za desetak godina komandovati srpskim oružanim snagama.

Prijateljstvo naroda

Major ruskih Desantno vazdušnih snaga Vasilij Bočarnikov

- Znanje je u 21. veku najveći kapital. Ko bude imao znanje, imaće sve - objašnjava dok nas stepeništem vodi u deo zgrade u kome borave isključivo strani oficiri koji su u Školi nacionalne odbrane, na generalštabnom i komandnoštabnom usavršavanju. Ove godine školu pohađaju i pripadnici oružanih snaga iz Rusije, Grčke, BiH, Makedonije i Alžira.

- Srpski sam učio najpre na kursu u Moskvi, a ovde zahvaljujući kolegama. Lep jezik, kao i ruski - kaže uz smešak 32-godišnji major ruskih Vazdušno-desantnih snaga Vasilij Bočarnikov.

U školi je od 30. avgusta i zadovoljan je uslovima. Pokazuje svoju sobu koja se lako može uporediti s nekom hotelskom.

- U Rusiji sam s velikom pažnjom pratio sve što se događa u Srbiji, a gotovo redovno naši mediji prenose o velikoj ljubavi koju vaš narod ima prema našem. Kad sam stigao, u to sam se uverio i svojim očima - priča Bočarnikov.

Kaže da je u Školi nacionalne odbrane već naučio dosta novog, posebno iz oblasti strategije i operativnog umeća.

Iskustva istorije

Pukovnik Talijan kaže da Škola baštini tradiciju usavršavanja "generalštabnih oficira" Vojske Kneževine Srbije.
- Moderna srpska vojska stvarana je od početka Prvog srpskog ustanka pa sve do Prvog svetskog rata. Njen razvoj odvijao se pod francuskim, ruskim i nemačkim (pruskim) uticajem, u zavisnosti od političke orijentacije dvora. Danas, više od veka kasnije, i dalje koristimo iskustva vojnih sila, ali kroz autentičan srpski naučno-obrazovni program na koji smo veoma ponosni. Srpska istorija ima dovoljno iskustava i događaja da kreiramo originalne programe školovanja - naglašava Talijan.

- Postoje razlike u školovanju oficira u Srbiji i u Rusiji, ali ciljevi i mehanizmi su isti. Zato je ovo veoma vredno iskustvo koje ću poneti, ali i iskoristiti u daljem usavršavanju. Uostalom, svake godine armije naše dve zemlje održavaju zajedničke vojne vežbe, pa će mi dobro doći naučeno - kaže ovaj specijalac.

Potpukovnik Slave Grozdanovski iz Makedonije


Mnogo otvoreniji za priču su 38-godišnji major Stilianos Garitos iz Grčke i 43-godišnji potpukovnik Slave Grozdanovski iz Makedonije.

Ne skrivaju prijateljstvo njihovih naroda sa srpskim.

- Meni lično je velika čast što sam prvi Grk koji pohađa komandno-štabno usavršavanje u Školi nacionalne odbrane. Svi znamo kakvi su odnosi naša dva naroda i to je neizbrisiva tradicija. Naše pradede su zajedno ginule na Solunskom frontu i to se ne može tako lako zaboraviti. Učiniću sve da se saradnja naše dve zemlje još više unapredi i sve ono što ovde naučim preneću u našu vojsku. Ovaj način razmene iskustava je, po meni, najbolji model - veli uz širok osmeh Garitos, pripadnik Pešadije grčke vojske.

Ovo mu je četvrti boravak u Srbiji, ali svi dosadašnji nisu imali ovako lep povod.
- U tri navrata sam boravio na Kosovu, u sklopu NATO snaga. Ranije nisam puno znao o Jugoslaviji. I Srbiju sam upoznao mnogo godina pošto je SFRJ prestala da postoji. Ali, polako upoznajem taj deo vaše istorije i sve više se čudim kako je bilo moguće da tako ozbiljna oružana sila tako brzo propadne - kaže ovaj Grk.

U Školi nacionalne odbrane brzo je stekao najboljeg druga, pripadnika puka Specijalnih operacija makedonske vojske Slavu Grozdanovskog.

Najbolji u regiji

Politiku su ostavili po strani, a sve su podredili unapređenju svojih vojnih znanja.

- Odranije znam da je Škola nacionalne odbrane najviši stepen vojnog obrazovanja u Srbiji, a verovatno i u celoj regiji. Ponosan sam što sam upravo ja izabran da je završim jer Srbija ima veoma stručne profesore od kojih i te kako ima šta da se nauči - ističe Grozdanovski.

Školovanje stranaca

Školu nacionalne odbrane do sada je završio 381 polaznik iz 17 oružanih snaga i armija sveta: od Indonezije, Iraka, Zambije, Zimbabvea, Republika Kape Verde do najmoćnijih zemalja sveta - SAD, Rusije i Kine.

Ovaj potpukovnik ističe da će mu diploma ŠNO omogućiti da po povratku u Makedoniju dobije čin pukovnika, a da dvojicu njegovih kolega, po završetku ove škole, očekuju generalski činovi.
Sva trojica naših sagovornika diplomatski su odbili da komentarišu aktuelne političke događaje objašnjavajući da je politika za političare, a vojska za vojnike. Ipak, od Grka i Makedonca smo uspeli da izmamo barem delimičan odgovor oko migrantske krize.

- Rešavanje ovog, veoma teškog problema ipak nije u domenu vojnika, već političara. Vojska može da pomogne državi, ali to je problem koji će morati da rešavaju sve države Evrope - objašnjavaju budući generali.
 

Doktori ratnih veština


Načelnik ŠNO Miroslav Talijan ističe da je među profesorima koji predaju na školi 20 doktora i magistara nauka, a da je od 1978. godine promovisano 89 doktora nauka iz oblasti ratne veštine, dok je od 2005. godine 24 oficira dobilo titulu doktora vojnih nauka.

Ponedeljak 09.11.2015. 22:40
"odabiraju još bolji da uče da brane državu, i kad je napadnuta, i kad nije." ?? Il' su vam slabe te lekcije ili su vam kandidati jalovi... Čisto kao mali podsetnik - Kosovo i Metohija je pod vojnom okupacijom, dok je ostatak te države koju treba da branite - pod ekonomskom... za sada...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online