Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2015.
17:10
Tanjug A

"Vraćanje veronauke veliki događaj. Još da ga uvedu kao obavezni predmet..."

Vraćanje veronauke u obrazovni sistem je veliki događaj, izjavio je patrijarh srpski Irinej na promociji knjige "Vraćanje verske nastave u obrazovni sistem Srbije" protojereja - stavrofora Milana D. Jankovića ocenjujući da je sada vreme za drugi korak - da se veronauka učini obaveznim predmetom.

Tanjug
Sad sve zavisi od države: Patrijarh Irinej

- To je bio veliki datum, događaj, isto kao što je bio veliki događaj i onda kada je veronauka ukinuta - rekao je patrijarh dodajući da je knjiga vredna jer se kroz nju vidi kako je veronauka posle mnogo godina, jednoumlja, vraćena u naše škole.

Patrijarh je istakao i da otac Janković ima veliku zaslugu jer je osvetlio trenutke kada je to pitanje rešeno ''u korist crkve i vaspitanja naše dece''. Kako je naveo, Janković je u vidu jedne knjige dokazao taj odlučujući, veliki korak koji i sada uživamo.

- Otac Mića ima smisla da radi sa arhivom i taj smisao je došao do potpunog izražaja. Sve ono što je vezano u tom vremenu za veronauku odlično je izloženo u ovoj knjizi' - rekao je patrijarh.

On je, međutim, istakao da sada pred državnom vlašću i vrhom Srbije stoji drugi deo koraka, a to je da se veronauka učini obaveznim predmetom.

- Mislim da je nastalo vreme da se o tome danas i sada može govoriti, da se učini redovnim predmetom, da se ocenjuje kao nekada - rekao je patrijarh dodajući da će se time poboljšati kvalitet nastave, a katihete obavezati da taj predmet ozbiljnije shvate.

Vladika bački Irinej, kome je uručena ikona za trud uložen u vraćanje veronauke u škole, rekao da je čin vraćanja verske nastave od višestrukog značaja jer je ona nezakonito i antidemokratski izbačena. On je ukazao i na značaj pokojnog premijera Zorana Đinđića na uvođenje verske nastave u škole navodeći da je veronauka donela samo dobro društvo u celini. 

Navodeći da je Pedagoški muzej, muzej srpskog obrazovanja koji će iduće godine obeližiti 120 godina postojanja i rada na čuvanju i prezentovanju pedagoških svedocanstava, direktor muzeja Božidar Zejak ocenio je da smo se ''vratili korenima, našoj reči''.

- Naša školska mladež danas zna da rec beše od Boga i da Bog beše reč i da je ta reč ljubav, svetlost, znanje, pravednost, lepota i da svi tragamo za tom moćnom rečju. To traganje nikada neće prestati - rekao je Zejak.

Na konferenciji je rečeno da je veronauka uvedena u osnovne i srednje škole 2001/2002 školske godine.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online