Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 01.11.2015.
15:22
Tanjug A

Dačić: Kad EU treba da kritikuje Prištinu, odseče joj se jezik?

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da apsolutno ne postoji nikakva mogućnost suspenzije onoga što je u Briselu dogovoreno i da Beograd traži jasan odgovor kakav je stav Evropske unije po tom pitanju.

Tanjug
Dačić: Maca pojela jezik?

- Mi smo veoma nezadovoljni situacijom na Kosovu u vezi sa sprovođenjem Briselskog sporazuma... Ovo što se sada dešava u Prištini je nezabeležen slučaj - rekao je on na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

Kako je naveo, ni u jednom sporazumu koji su potpisali on ili premijer Srbije Aleksandar Vučić ne piše da postoji mogućnost da bilo ko može na nivou Beograda ili Prištine da suspenduje ono o čemu su se dogovorili.

Dačić ukazuje da "ovo tolerisanje izbegavanja Prištine da realizuje svoju obavezu praktično nas sve dovodi pred jednu veliku dilemu da li se to radi organizovano i planski, ili su to jednostrani koraci koje preduzima Priština".

- Tražimo ozbiljnost u primeni Briselskog sporazuma - naglasio je i dodao da osnovna suština Briselskog sporazuma jeste Zajednica srpskih opština, a to se, kako je ukazao, trenutno suspenduje.

- Kada će biti odluka Ustavnog suda i šta ako bude negativna? To je igranje sa stabilnošću u regionu, isto kao i zahtev Kosova da uđe u Unesko - upozorio je on.

Beograd zna, rekao je Dačić, da Evropa ima mnogo drugih pitanja, migrantsku krizu pre svega, ali ne vidi drugi mogući način u daljim odnosima sa EU nego implementaciju dogovorenog i nastavak dijaloga sa Prištinom.

- Zato i tražimo jasne odgovore kakav je stav EU po ovim pitanjima, a on je mlak kao i uvek. Kad treba da se kritikuje Srbija, veoma je lako naći ko će to da uradi, a kad treba da se kažu teške reči vezano za Prištinu, odseče im se jezik - primetio je on.

Kako je dodao, "ne očekujemo da nas voli neko ko nas ne voli, ali smo ravnopravni učesnici u ovom procesu i moraju da nas poštuju".

Ministar Dačić je podsetio da je premijer Vučić jasno rekao da se ovakav način odnosa prema Srbiji neće tolerisati i da ćemo imati svoje odgovore na ova pitanja ukoliko se ona budu zaoštravala.

Šef srpske diplomatije je, takođe, kazao da Srbija očekuje početkom ovog meseca izveštaj Evropske komisije o napretku kako bi do kraja godine otvorila prva poglavlja u pregovorima sa EU.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.11.2015. 19:39
Sibicari i zickarosi, na nesreci Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online