Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.10.2015.
20:31
rs.sputniknews.com A

Evo zbog čega Kosovo ne zaslužuje članstvo u Unesku

Srpska dipomatska borba protiv prijema Kosova u Unesko i dalje traje. Tako je na sajtu stalne Misijs Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku objavljen dokument pod nazivom "Zašto Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u Unesko?". U ovom dokumentu se, pre svega kaže da, osim što nije država, Kosovo nema ni moralni kredibilitet za članstvo.

Tanjug
Srbija se svim snagama bori protiv prijema Kosova u Unesco

"Svako ko teži članstvu u Unesku mora dokazati, ne samo rečima nego i delima, svoju posvećenost ciljevima Ustava Uneska, koji svakako nije u skladu sa namernim, sistematskim i vandalskim rušenjem srpskih kulturno-istorijskih spomenika sa ciljem da se uklone tragovi vekovnog postojanja Srba na ovim prostorima“, navodi se u non-pejperu pod naslovom „Zašto Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u Unesko?“.

"Iako je oružani sukob na Kosovu, nakon mnogo godina, sada završen, četiri srpska pravoslavna manastira uvrštena su na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti. U opasnosti od koga?", postavlja pitanje srpska diplomatija.

Misija Srbije pri UN u non-pejperu, između ostalog, navodi da je zbog člana 25, Rezolucije SB UN 1244, a u kojem se navodi da su "članovi UN saglasni da prihvate i sprovode odluke Saveta bezbednosti u skladu sa sadašnjom poveljom", zahtev Kosova za članstvo u Unesku "ozbiljno kršenje međunarodnog prava".

Oni dalje dodaju da se u istoj rezoluciji priznaje suverenitet nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a sada Srbije, prema kojoj su Kosovo i Metohija "sastavni deo" te države pod upravom Ujedinjenih nacija, i da zbog toga što "ne može biti država" Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za članstvo u Unesku, i to prema Ustavu Uneska.

U pismu se takođe navodi da "bilo kakvi unilateralni pokušaji, kao što je ovaj, mogu ozbiljno ugroziti i prekinuti dijalog između Beograda i Prištine" i dodaju da članstvo Kosova u Unesku i imovina SPC na Kosovu i Metohiji nisu pitanja o kojima se dosad razgovaralo u Briselu.

"Ovo je neprihvatljiva politizacija Uneska, koji ne treba da preuzme kompetencije od Saveta bezbednosti UN, kao najviše instance kojom se čuvaju međunarodni mir i stabilnost", naglašava se u pismu i dalje ističe:

"Unesko ne sme da služi kao instrument za afirmaciju nezakonito i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države-članice UN. Primarni cilj Uneska je da promoviše univerzalne vrednosti humanosti, kroz obrazovanje, nauku i kulturu, a ne da donosi političke odluke koje se tiču državnosti".

Diplomate dalje napominju da je "čak i objavljivanje dokumenta o neprihvatljivosti zahteva Kosova za članstvo Uneska sa stanovišta međunarodnog prava, koji je Misija Srbije pri UN pripremila i tražila da se objavi kao zvanični dokument - odbijeno".

"Zato što bismo svi morali da živimo sa negativnim posledicama takve neodgovorne odluke koja se tiče svega, od kršenja međunarodnog prava do sudbine srpskog kulturnog nasleđa u pokrajini Kosovu i Metohiji, a koje ne pripada samo srpskom narodu, već predstavlja i deo istorijskog i civilizacijskog nasleđa moderne Evrope i sveta - zato Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u Unesku", zaključuju srpske diplomate.

Pismo je inače objavljeno još 16. oktobra, ali dosad nije promovisano u široj javnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online