Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 27.10.2015.
03:43
Lj. Ivanović - Vesti A

Sprema se puč u S. Arabiji: Kralju prete rođena braća

Borba oko vlasti u Saudijskoj Arabiji navodno u potaji ključaju još otkako je kralj Salman početkom ove godine nasledio presto. Osam od 12 živih sinova kralja Ibn Sauda koji je 1932. osnovao vladajuću saudijsku dinastiju podržavaju zbacivanje s trona 79-godišnjeg kralja Salmana bin Abdulaziza al-Sauda i postavljanje na tron njegovog 73-godišnjeg brata Ahmeda bin Abdulaziza.

Tanjug/AP
Ljulja se tron Sauda: Kralju preti svrgavanje

To je britanskom "Independentu" otkrio neimenovani saudijski princ, koji je jedan od unuka osnivača monarhije.

Puč na saudijskom dvoru navodno podržava i većina uticajnog islamskog klera, Uleme, čija bi podrška svrgavanju ostarelog vladara, koji navodno pati od Alchajmerove bolesti, bila ključna u ovoj državi.

Borba oko vlasti navodno u pozadini ključa još otkako je kralj Salman početkom ove godine nasledio presto.

Poslednji put u Saudijskoj Arabiji smena vladara na način na koji to sada navodno predlaže deo uticajnih članova vladajuće dinastije dogodila se 1964. godine kada je sam kralj Saud svrgnut nakon duge borbe, kada je većina viših članova kraljevske porodice zajedno sa klerom jednoglasno povukla svoju podršku vladaru.

Saudijski moćnici nezadovoljni su vladarevim kontroverznim imenovanjima, skupim ratovanjem u Jemenu i nedavnom tragičnom pogibijom više od 700 hodočanika u stampedu bizu Meke.

Takođe, ove nedelje Međunarodni monetarni fond je upozorio da bi Saudijska Arabija mogla ostati bez finansijskih sredstava u roku od pet godina ukoliko vlast značajno ne smanji svoju potrošnju, zbog niskih cena nafte i ekonomskog uticaja ratova u regionu.

Potrese unutar saudijskih vladajućih krugova počeli su kad je kralj Salman 30. aprila izdao dekret kojim saudijski kraljevski sud preuzima sud prestolonaslednika i ministra unutrašnjih poslova Mohameda bin Najefa. Ovim potezom oduzima se administrativna moć sudu prestolonaslednika, koji se stavlja pod kontrolu zamenika prestolonaslednika, koji je sin kralja Salmana.

Kralj je, takođe, izdvojio državnu naftnu kompaniju Saudi Aramko iz Ministarstva za naftu, a taj proces nadgledaće njegov sin, koji se nalazi na čelu Saveta za ekonomske i razvojne poslove.

Podeljena vojska

Odluka kralja od 28. aprila o uklanjanju prestolonaslednika Abdula Aziza bin Sauda kao prvog u redu za presto i postavljenje princa Mohameda bin Najefa na njegovo mesto, kao i promovisanje kraljevog sina za zamenika prestolonaslednika, mogla da uznemiri sina pokojnog kralja Abdulaha Miteba, koji kontroliše saudijsku Nacionalnu gardu. Postoji rizik da vojne snage lojalne kralju budu stavljene nasuprot vojnika lojalnih princu Mitebu i Bin Najefu.

Princ silovatelj

Saudijski princ Mađed Abdulaziz al-Saud suočava se s teškim optužbama. Tri žene koje su radile kao deo njegovog osoblja tužile su ga za seksualno zlostavljanje potpomognuto kokainom. Osim što je zlostavljao žene, prema optužnici on je upražnjavao ono što se u njegovoj zemlji kažnjava smrću - homoseksualne seksualne odnose. Sve žene koje su ga tužile strahuju za život i veruju kako bi princ mogao da ih ubije. Princ je uhapšen nakon što ga je jedna od radnica tužila za silovanje.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.10.2015. 09:33
kozojepci ce preci na jeza.he he
Utorak 27.10.2015. 09:33
kozojepci ce preci na jeza.he he
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online