Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.10.2015.
18:00
D. DEKIĆ - Đ. BAROVIĆ A

Za kaznu samo sporije do čina!

Sedam meseci nakon što je helikopterskoj nesreći ugašeno sedam života, među kojima i jedne bebe, dvojici vojnih generala izrečena je samo disciplinska mera "zabrane napredovanja u službi". Niko od njihovih nadređenih nije obuhvaćen tim postupkom, a i dalje se ne zna ko su nalogodavci pokretanja spasilačke misije koja je završila tragedijom i da li će oni biti kažnjeni.

Tanjug
Poginuo spasavajući bebu: Sahrana Miroslava Veselinovića u Novom Pazaru

Prvobitni pokušaj je bio da se krivica pripiše pilotu Omeru Mehiću, izveštajem u kome je navedeno da su u njegovoj krvi i urinu nađeni tragovi alkohola, ali je Mehićeva udovica Slavica uzvratila da on nikada nije pio.

Sada izrečenom prvostepenom presudom Vojni disciplinski sud je komandantu RV i PVO, generalu Ranku Živaku godinu dana uskratio napredovanje u službi, a komandantu 204. vazduhoplovne brigade, brigadnom generalu Predragu Bandiću dve godine. Odgovornost prvog u vojnoj hijerarhiji, načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića nije nađena, a ministar odbrane Bratislav Gašić kao civil nije ni bio deo ovog postupka.

Ruganje nesreći

Helikopter je poleteo za Novi Pazar i pored loših vremenskih uslova, a u javnosti je posle nesreće prozvan ministar zdravlja Zlatibor Lončar da je bio na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu da bi se slikao sa bolesnom bebom i medijski promovisao. Zbog toga su neki pored Gašićeve tražili i ostavku Lončara, tvrdeći da je posada vojnog Mi-17 bukvalno naterana da sleti na aerodrom, umesto na VMA ili u Batajnicu. Novi skandal je izbio u avgustu kada je Gašić poklonio Lončaru za rođendan maketu helikoptera, na šta su udovice poginulih rekle da je to ruganje njihovoj nesreći.

Ova odluka spada u mere za "lakše povrede dužnosti iz službe", a kažnjeni generali nisu hteli da komentarišu jer je proces još u toku. U obrazloženju odluke je navedeno da su Živak i Bandić krivi "zbog propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete", a Bandić dodatno kažnjen i za prekoračenje službenog ovlašćenja.

Komisija okrivila pilota i pomoćnika

Kad je reč o istrazi koja se vodi u Javnom tužilaštvu u Beogradu, sagovornik "Vesti" pojašnjava da su ključne stvari nepobitno utvrđene, a da se i dalje istražuje odgovornost onih koji su navodili helikopter.
- Ekspertska komisija je utvrdila da su za pad krivi pilot i kopilot, a ostaje da se istragom utvrdi ima li odgovornosti onih u Tornju - ističe naš izvor i dodaje da i ako Viši disciplinski sud potvrdi kazne Živaku i Bandiću, one neće podrazumevati smenu generala, već samo u navedenom roku ne mogu konkurisati za više činove.

Prva presuda za nesreću, prema rečima izvora "Vesti", nema veze s istragom koja se vodi u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a kako kaže, ovaj postupak nema veze ni s utvrđivanjem uzroka pada letelice.

- Sud se bavio samo odgovornošću za angažovanje letelice, a to je prvih pola sata komunikacije od ministra, preko nadležnih u Vojsci do pilota. Generali su praktično opomenuti što nisu upozorili ministra da se komanda sprovodi po proceduri, tako što će on prvi obavestiti Generalštab, odnosno Operativni centar. Smešno je očekivati da je iko od njih to mogao da uradi, a s druge strane, ministar ima zakonsku mogućnost da u hitnim situacijama izda i ovakvu naredbu - navodi naš izvor i dodaje da će to biti osnov argumentacije u žalbama generala.

Nema pravde

- Gašićeva arogancija, neznanje i kršenje procedura subordinacije je izazvala postupanje generala, a oni su mogli biti kažnjeni tada, odbijanjem naredbe koju je ministar izdao, kao što su kažnjeni sada, izvršavanjem njegove naredbe.
Naš zajednički problem jeste što ministar odbrane uživa podršku premijera, a generali ne mogu da uživaju zaštitu vladavine prava. Kao što zbog toga nema pravde za sedam poginulih u spasilačkoj misiji - navela je Čomićeva.

Inače, i u izveštaju RV i PVO je navedeno da je Gašić Bandiću odgovorio "stvar je urgentna" nakon što ga je general upozorio da nije ispoštovana procedura. Na to upozorava i poslanica DS Gordana Čomić koja ukazuje da disciplinskih prekršaja generala ne može da bude bez odluke ministra.

- Kažnjavati disciplinski je pokušaj da se sakrije i zataška nezakonito postupanje ministra odbrane u trenutku donošenja odluke o spasilačkoj misiji - kaže Čomićeva koja je od marta do juna pet puta od parlamenta bezuspešno tražila formiranje anketnog odbora za istragu o nesreći.
Ona je pitala na osnovu kojih i čijih informacija je ministar odlučio da pokrene spasilačku misiju, ko mu je dao informaciju zbog koje je izdao usmenu naredbu o misij i ko je na osnovu kojih ovlašćenja i u kom trenutku menjao plan leta helikoptera.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.10.2015. 19:50
Posle kazne ubrzano napredovanje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online