Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 22.10.2015.
11:12
Nedeljnik A

Kostić: Skidam kapu mrtvima koji su život dali na Kosovu

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da nije iznenađen glasnim reakcijama na njegovu izjavu o Kosovu, zbog toga što u Srbiji postoji "ritualni patriotizam".

Tanjug
U Srbiji postoji "ritualni patriotizam": Vladimir Kostić

Ipak, kako je rekao u ekskluzivnom intervjuu za "Nedeljnik", nije očekivao podlost i direktan napad na njegov patriotizam i moral.

"Niko ne sme da pomisli da je veći patriota od mene"

Kostić je rekao da sve što se dogodilo nakon njegovih izjava o Kosovu pokazuje u kojoj meri je u Srbiji pokidano komuniciranje naučnih, umetničkih, intelektualnih, političkih, privrednih i svih drugih elita.

- Moj slučaj mora da označi početak dijaloga. Ali niko u tom dijalogu ne sme da pomisli ni da je veći Srbin, ni da je veći patriota od mene. To ne dozvoljavam - rekao je Kostić, dodavši da skida kapu mrtvima koji su dali život na Kosovu.

Novinar "Nedeljnika" navodi i da je predsednik SANU u pripremi za intervju rekao i da "ne želi da polemiše sa patriotama, koji su zapravo manekeni kosovske politike". Međutim, Kostić je tokom intervjua rekao da "to ne želi dalje da širi" i "da je sve jasno".

Kostić je rekao i da želi da stavi tačku na ceo slučaj i dodao da je ideja da predsednik SANU nema pravo na privatno mišljenje praktično logika komiteta i logika partije.

- Ukoliko bi neko postavio to kao uslov, tog momenta bih podneo ostavku. A strašno bih voleo da to neko postavi kao uslov. Sa 62 godine imam pravo na sopstveno mišljenje po cenu i da je pogrešno - rekao je Kostić.

Kostić je takođe rekao da ga nije premijer Aleksandar Vučić ubedio da dođe na sastanak sa državnim vrhom, već da je razgovarao sa njim.

- Odluka je donesena u razgovoru sa akademicima na sastanku IO SANU. Da li će neko u to verovati? Neće, ostaće ubeđeni da sam pristao na nagovor Vučića - rekao je Kostić.

"Kosovo je velika i tragična rana Srbije"

Predsednik SANU je rekao i da "Srbija nije tako glupa ili naivna kao što se misli", već je možda umorna i pomalo uplašena.

Kako je rekao, Kosovo je naša velika i tragična rana.

-  Ali se u Srbiji odigrava 'Kosovo 2' gde desetine hiljada mladih poslednjih 30 godina u tihom egzodusu odlazi iz Srbije. Znamo li kolika je ta rana?", upitao je Kostić.

"Ne ulazim u politiku"

- Poštujem svačiji napor, ali nisam nikad pripadao nijednoj stranci. Kao i svaki građanin ove zemlje, imao sam simpatije pre nekim strankama, ali sam se kao svaki ozbiljan građanin razočarao u politiku. Ne pada mi na pamet da ulazim u politiku. Neću da pogazim sve što sam u životu radio i sve što sam u životu izbegavao - rekao je Kostić

Kostić je rekao i da je ponudio ostavku na sastanku Izvršnog odbora SANU, ali da je najveći broj akademika s kojima je komunicirao tražio da to ne čini.

- Hteo sam da dam ostavku, ali mi ne daju akademici. Ubeđuju me da ostanem, jer imam pravo na lično mišljenje - rekao je Kostić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.10.2015. 11:52
Stigli sveži sendviči vidim po komentarima sleduje sokić i 1000 dinara . Sve za vođu ...
Četvrtak 22.10.2015. 11:35
Ne vidim šta je to toliko strašno izjavio akademik Kostić . Njegova izjava je bazirana na "velikim reultatima i uspesima u pregovorima" između Beograda i Prištine .
Četvrtak 22.10.2015. 12:38
Gospodine Kostiću svakako da imate pravo na svoje mišljenje,ali i obavezu kao predsednik jedne tako visoke instirucije reagujete na vreme.Briselski sporazum vas je obavezao zajedno s celom vašom institucijom da reagujete.Gde ste bili kad vas je predsednik Nikolić pozvao da date predlog rešenja kosovskog problema.Tada ste svi u akademiji izbegavali da se upuštate u tu problematiku.Bez obzira na političke simpatije i nesimpatije prema stranačkim liderima,ovde nije gospodine bilo reči o stranačkom opredeljenju,već o interesu Srbije.Vi ste taj interes prenbregli zajedno sa svim vašim kolegama te sad nemate pravo ni na lično ni na zajednički mišljenje,Zakasnili ste-Slučajno ili namerno?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online