Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 17.10.2015.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

"Za Kosovo nema ni cene ni ucene"

Nakon susreta sa premijerom Aleksandrom Vučićem, patrijarh srpski Irinej za "Vesti" naglašava da Srpska pravoslavna crkva i Vlada Srbije imaju zajednički stav da država Srbija ni pod kakvim uslovima nikad ne sme da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, ni direktno ni indirektno.

A. Čukić
Budućnost Kosova je i naša budućnost: Patrijarh Irinej

- Za srpski narod ne postoji ni cena, ni ucena po kojoj bi se odrekla Kosova i Metohije - kaže patrijarh Irinej.

Da li to znači da Srbija indirektno odustaje od Evropske unije?

- Mi smo stari evropski narod i deo Evrope. Srbija svoj put ka Evropskoj uniji nastavlja, ali nikako neće pristati da uđe u EU po cenu odricanja od Kosova i Metohije. Zahtevati da se odreknemo kolevke svog nacionalnog, istorijskog, kulturnog i duhovnog identiteta isto je što i tražiti da sami sebi iščupamo srce radi ulaska u EU.

Dragocena pomoć rasejanja

Da li i dijaspora može da pomogne?
- Naša dijaspora je u svetu naša najjača snaga, naš najbolji predstavnik i najmasovniji lobista. Dijaspora može i hoće da pomogne. Danas živimo u svetu moćnih i brzih komunikacija i savetovao bih im da u korist Srbije, svoje otadžbine, argumentovano pišu visokim zvaničnicima zemalja u kojima žive, kao i predstavnicima tih država u Unesko.

Kako onda tumačite poruke nekih srpskih političara i nevladinih aktivista da je nezavisnost Kosova svršen čin i da Srbija treba da "legne na rudu"?
- Na pitanju Kosova i Metohije ne mogu se prikupljati politički poeni za kratkoročnu internu upotrebu. Oko Kosova i Metohije ne sme da bude međustranačkog sporenja. Može li roditelj kojem ukradu dete da se pomiri sa strašnim gubitkom i da trajno odustane od svoje krvi i svog mesa? Svako onaj ko otcepljenje naše južne pokrajine doživljava kao svršen čin, treba da se zapita da li bi on pristao da sam sebi amputira deo tela, zato što to zahteva udruženje ili organizacija u koju namerava da se učlani.

Da li bi bilo dobro da se i narod na referendumu izjasni da li je za ulazak u EU pod uslovom da se Srbija odrekne Kosmeta?
- Naša pokrajina je iznad svakog referenduma. Kosovo i Metohija je u preambuli Ustava Srbije. Pitanje Kosova i Metohije je pitanje našeg identiteta, našeg biološkog i duhovnog bitisanja kao naroda Božjeg. Kosovo je naš Jerusalim. To je, uveren sam, jasno svakom Srbinu na ovoj našoj planeti i svakom dobronamernom čoveku. Tamo su naše srednjovekovne svetinje, naši praiskonski toponimi, naša groblja. Kosovsko-metohijska zemlja je natopljena krvlju naših predaka.

U tom kontekstu kako vidite lobiranja za članstvo Kosmeta u Unesko?
- Ovo je duboko moralno pitanje za svaku od članica Unesko. Srpska pravoslavna crkva smatra i celom svetu ukazuje da u Unesko ne mogu ući oni koji su rušili i spaljivali srpsku kulturnu i duhovnu baštinu, kad god im se za to ukazala prilika. Pitamo ih, takođe, kako članstvom u Unesko mogu biti nagrađeni oni koji zatiru svaki srpski trag na Kosovu i Metohiji, počev od albanizovanja srpske srednjovekovne vlastele i srpskih toponima iz tog doba. Obratili smo se svim međunarodnim činiocima i našim prijateljima u svetu da nas podrže. Isto čini i država Srbija. Tamo postoji glasanje, a deo država koje glasaju već je priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

Nemci dočekali da padne Berlinski zid

Iako Evropska unija ne traži od Srbije da zvanično prizna tzv. državu Kosovo, iz Brisela nam nameću da zatvorimo oči i da tu nezavisnost prećutno priznamo kroz dokumenta koja se odnose na međudržavne sporazume. Ali, Srbija neće ni jedno ni drugo. Sila može u datim okolnostima da otme zemlju i gradove, ali mi to ne smemo da prihvatimo kao zauvek svršen čin. Mada analogija nije direktna, i Nemačka je, primera radi, čekala više od 40 godina i dočekala da padne Berlinski zid - ističe poglavar SPC.

Kako komentarišete tezu da bi članstvom u Unesko Priština "naplatila" to što je finansirala obnovu srpskih crkava i manastira koje su uništili Albanci?
- Svako onaj ko drugome napravi štetu mora da je nadoknadi. I za to ne može biti još dodatno nagrađen.

Šta biste u ovoj teškoj situaciji poručili Srbima na KiM?
- Da bi se naš narod u južnoj pokrajini ohrabrio da tamo opstane, neophodno je da se političari u centralnoj Srbiji, sve partije i sve stranke, oko pitanja Kosova i Metohije objedine i zauzmu jedinstven stav. Jer, naša pokrajina je svesrpsko pitanje opstanka i zalog naše budućnosti.
 

POVEZANE VESTI

Subota 17.10.2015. 20:45
Kosovo je srpska duša-ako se odreknemo Kosova prodali smo i srce i dušu djavvolu sa zapada.
Subota 17.10.2015. 22:03
Surujes ti bradonjo sa Vatikanom samo ne smes da kazes! A lazes gore nego Vucko potplaceni! Kosmet vredi vise nego pet eu ali to nece niko da kaze! Jer bi odmah sve vase lazi pale u vodu! I vi zajedno sa njima! Nadam se!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online