Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.11.2009.
19:04
Vestionline A

Usvojen Predlog zakona o Vojvodini

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine i saopštila da se tim predlogom nadležnosti pokrajine usklađuju sa Ustavom Srbije, dosledno sprovodi decentralizacija i koncept široke pokrajinske autonomije, bez elemenata državnosti.

Izvršno veće Vojvodine usvojilo je zaključak o pravno-tehničkom usaglašavanju statuta Vojvodine i Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Statut Vojvodine u subotu, 7. novembra, biće ponovo pred poslanicima vojvođanskog parlamenta, kako bi se uskladio sa Predlogom Zakona o nadležnostima.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će tim zakonom, kada bude usvojen, biti konstituisane one institucije koje su izuzetno važne za dalji razvoj Vojvodine, kao što su Razvojna banka, predstavništvo u Briselu, Nacionalni park Fruška gora i drugi.

Pajtić je ubeđen da će bar dve trećine poslanika Skupštine Vojvodine u subotu prihvatiti ovakav zaključak.

"Više od godinu dana smo odolevali pritiscima da se izvrše suštinske izmene Statuta Vojvodine. Nismo prihvatili da se briše čitav niz institucija koje su u javnosti proglašavane spornim, a koje su značajne za bolji život građana Vojvodine", objasnio je Pajtić.

Prihvaćeni amandmani LSV

 

Premijer Mirko Cvetković i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak dogovorili su se u sredu da se u radnu verziju dokumenta uvrste i amandmani te stranke.

 

Prihvatanje amandmana omogućava da Novi Sad bude glavni grad Vojvodine, kao i osnivanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.

 

Biće regulisano i pitanje imovine javnih preduzeća, a dogovoreno je i da drugim zakonima neće biti moguće smanjivanje nivoa nadležnosti Pokrajine.

On je rekao da će se usaglašavanjem ta dva akta, i njihovim prihvatanjem u Skupštini Srbije, stvoriti uslovi da pokrajina preuzme preko 150 novih nadležnosti i da počne da preuzima.


 

Vučetić: Ozbiljnije usaglasiti akte

 

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže da je potrebno ozbiljnije usaglašavanje tih akata.

U predlogu Statuta je odredba da Vojvodina zaključuje međunarodne ugovore iz oblasti svoje nadležnosti, a u Zakonu se izričito kaže da pokrajina može zaključivati međuregionalne ugovore u okviru svoje nadležnosti.

Vučetić kaže da u predlogu Statuta piše da Pokrajina ima izvorne prihode, čiju će visinu utvrđivati svojim propisima i odlukama, što je neustavno, jer Ustav izričito kaže da će izvorne prihode na koje Vojvodina ima pravo Republika utvrđivati zakonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online