Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 02.10.2015.
14:06
Tanjug A

Vučić: Moraćemo da menjamo Ustav zbog EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zbog ulaska u EU, Ustav Srbije morati da se menja i dodao da će za to biti potreban široki konsenzus.

Tanjug
Premijer držao govor na Pravnom fakultetu

- Tu mora da postoji široki konsenzus, moramo da razgovaramo sa svima, besmisleno je da o tome odlučuju dve tri stranke, već i sa nevladinim organizacijama i regionalnim činiocima - rekao je Vučić na predavanju studentima Pravnog fakulteta na temu "Srbija izmedju Istoka i Zapada".

On je odgovarajući na pitanje studenta da li će Ustav morati da se menja zbog preambule, rekao da će ustav morati da se menja zbog ulaska u EU, ali da će tekstopisac, odnosno zakondavna vlast, kada je reč o sadržini, uzeti najbolje.

Vučić kaže da moraju postojati ozbiljni razlozi da bi se Ustav menjao, kao i širok konsenzus.

Odgovarajući na pitanje o inicijativama za promenu političkog sistema, premijer je rekao da bi voleo da imamo 150 umesto 250 poslanika u parlamentu.

- To nije ključno za budžet, ali je signal kako treba da se ponašamo - rekao je Vučić i dodao da je lokalna samoprava preglomazna i da postoje problemi u funkcionisanju administracije.

Izlazimo iz krize

Vučić je poručio studentima i da zemlja izlazi iz krize i da čvrsto ide u EU.

- To će nam omogućiti i da idemo u EU i da čuvamo dobre odnose sa Rusijom, Kinom, Indijom i drugim zemljama - rekao je Vučić i dodao da naša zemlja treba da ide u Evropsku uniju jer imamo mnogo toga da naučimo ali i kako bismo mogli da napravimo sistem.

Govoreći o potrebi održavanja tradicionalno dobrih odnosa sa Istokom, Vučić je rekao da smo pokazali svoj odnos prema Rusiji jer jedini nismo uveli sankcije zbog ukrajinske krize, bez obzira na pritiske kojih je bilo.

- Srbija treba mnogo da uči od Zapada - rekao je Vučić ali i podvukao da od Istoka treba da uzme tu vrstu slobode i širine koju Zapad zbog procedura koje ima nije dozvoljavao.

Vučić je rekao da se kada neko pita da li ste za Evropu, to nažalost svodi na besmisleno političko pitanje "jesi li za Evropsku uniju ili ne".

Srbija, kako je naveo, treba da teži velikom radu, boljitku i napretku i prihvatanju savremenih tehnologija, i to je važno jer , kako kaže, zaostaje u onome što je najvažnije, u ekonomskom razvoju.

Vučić je rekao da kod nas marljivost nikada nije bila dovoljno cenjena vrlina, za razliku od protestantskog sveta.

Državu morate da čuvate

Premijer je ukazao da se ove godine dogodio pokušaj pritisaka da se Srbi proglase za genocidan narod i da je Srbija smela da se "isprsi" i nije imala zbog toga posledice, kao i da je jedna članica EU jednostrano uvela sankcije našoj zemlji i izvršila ekonomsku agresiju.

To je, kako je naveo, bio prvi primer da je Evropska komisija stala na stranu države nečlanice u sukobu sa jednom članicom EU.

- Državu morate da čuvate, da donosite teške odluke, da tri puta razmislite pre nego što presečete i da donosite zaključke na mudar način - rekao je Vučić, ekskluzivno saopštavajući studentima da je deficit budžeta u septembru bio tri milijarde dinara, odnosno da je bio šest puta manji nego što je planirano.

POVEZANE VESTI

Petak 02.10.2015. 14:27
Tu mora da postoji široki konsenzus, moramo da razgovaramo sa svima, besmisleno je da o tome odlučuju dve tri stranke, već i sa nevladinim organizacijama i regionalnim činiocima - rekao je Vučić...........................Najbolje da pita : bisekovicku, kandicku, hrvacane i arn/aute pa da bude siguran da nece napraviti gresku i slucajno ostaviti nesto dobro za Srbe u ustavu. Ima li ista normalno u vezi tog lika i oni spodoba na slici oko njega a i sire u njegovom okruzenju???
Petak 02.10.2015. 15:10
Najveći iz/dajnik srpstva, po ocu albanac nam mijenja Ustav ! Najveća tragedija srpskog roda uopšte ! Čovek je postavljen da rastavi Srbiju na sitne parčiće, a gledaoci nijemo slušaju i gledaju ! To samo može u tkz. zemlji Srbiji..., jer bi se i cr/načka plemena pobunila, znajući svoj in/teres !
Petak 02.10.2015. 14:58
Evo, prije par mjeseci sam govorio da Srbija vrlo uskoro priznaje Kosovo, a Srbi me demantirali. Izgleda da sam bio u pravu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online