Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.09.2015.
14:35
Blic A

Migranti poručili: Ni mrtvi nećemo nazad u Srbiju

Nećemo da se vratimo u Srbiju. Ne mogu da nas nateraju. Bolju budućnost tražimo u zemljama EU, ponavljali su juče migranti koje smo zatekli u Beogradu.

Reuters
Cilj je samo jedan: Zemlje EU

- Slobodni smo i niko ne može da nam kaže da moramo da idemo u zemlju u kojoj ne vidimo svoju budućnost. Ne bih ostao u Srbiji jer ne znam ništa o ovdašnjoj kulturi, politici i ljudima. Znam samo da je ovo zemlja kroz koju moram da prođem da bih stigao do cilja. Zato se u nju ne vraćam, po cenu života - odmahuje glavom Ibrahim Karim (24) iz Sirije, obećavajući uplašenim saputnicima da će naći način da stignu do granice Nemačke, Norveške ili Francuske.

Malobrojni migranti koji su ostali u parku kod autobuske stanice u Beogradu s nevericom gledaju na nagoveštaje o njihovom vraćanju u zemlju koja im predstavlja samo usputnu stanicu ka boljem životu.

Utehu u pravu na slobodu kretanja tražili su i Grkinja Zefi Papamahai (44), koja je s mužem Pakistancem pobegla iz Atine zbog nemogućnosti da on dobije grčko državljanstvo.

- Ova zemlja ima mnogo puteva, pa ćemo, ukoliko nas vrate, poći jednim do tih dok ne dođemo do EU. Niko to ne može da nam zabrani - smatra Zefi.

Iako je vest o mogućem povratku u Srbiju uplašila migrante, neki su spremni da, mada samo privremeno, prihvate i tu opciju, samo da ne moraju da se vrate u opustošenu domovinu.

- U Avganistanu nemam čemu da se vratim. Ukoliko nas primoraju da se vratimo u Srbiju, vratiću se, ali samo dok se ne smiri situacija i ponovo ne steknu uslovi za prelazak granice. Sve ću uraditi da se ne vratim kući i da se ponovo domognem EU - kaže Ismail Sinuari (23).

Međutim, mnogi migranti misle da je namera Brisela još jedna vešta manipulacija kojom zvaničnici pokušavaju da zamažu oči svetu.

- Mnogi pripadnici moje porodice su već uspeli da uđu u Nemačku i sad žive tamo bez problema. Tu vest su objavili samo da bi smanjili priliv migranata u svoje zemlje. Ubeđen sam da ću se uskoro pridružiti svojima u Nemačkoj - kaže Sirijac Ibrahim Karim.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.09.2015. 17:35
Rako je-srećan vam put kod onih koji su vas mazili bombama i osiromašenim uranijumom.Uostalom,nemate šta da tražite u jednoj maloj zemlji koja sem iskrene želje da stignete do cilja gde ste krenuli i da vam bude bolje,nema šta drugo da vam ponudi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online