Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.09.2015.
12:08
blic.rs A

Železničar heroj zaustavio voz bez kočnica u punoj brzini

Radnik Železnica Srbije Zoran Simonović rizikujući život uspeo je da spase 50 putnika u vozu koji se kretao 70 kilometara na sat od Niša prema Zaječaru. Uvidevši da je otkazao kočioni sistem i da mašinovođa ne može da zaustavi kompoziciju, Zoran je izašao kroz prozor voza i uspeo da pritegne slavinu za vazduh kočnica.

Tanjug
Voz "jurio" 70 km/h kroz Svrljig, radnik na lokomotivi zavrtao ventil

- Voz je normalno krenuo iz Niša i sve je bilo uobičajeno do Hadžićeva, u blizini Svrljiga. Otišao sam do mašinovođe koji mi je rekao da je počeo "naglo da gubi vazduh". Povukao je kočnicu koja je u tom trenutku u potpunosti izgubila vazduh - priseća se Zoran.

Zbog ravnog puta i otkazalih kočnica voz je dostigao veliko ubrzanje i sve se odvijalo filmskom brzinom.

- Dok smo došli do kabine, voz je već prešao 15 kilometara. Okolo nije bilo livada, nego stena i drveća i nije bilo mogućnosti za iskakanje - nastavlja priču hrabri radnik.

Zahvaljujući pribranosti mašinovođe obaveštena je stanica u Svrljigu, pa su sve rampe na pružnim prelazima spuštene kako bi se izbegla i ta vrsta tragedije.

- Kroz Svrljig smo prošli 70 kilometara na sat, što je za naš voz dosta brzo. Kolega je obavestio stanicu da ne bismo naleteli na neki automobil da slučajno ne ubijemo nekoga - i dalje u šoku priča Zoran.

- U jednom trenutku mi je kolega rekao da bi najbolje bilo da nekako zatvorimo slavinu koja se nalazi na prednjem delu voza. Nisam ni trenutak razmišljao, samo sam kao robot spustio prozor i izašao kroz njega, držeći se za retrovizor i pri brzini od 65 kilometara na sat uspeo da zavrnem slavinu. Voz je posle dva kilometra stao - priča o svom herojskom podvigu Zoran Simonović.

Kaže i da u tom trenutku nije razmišljao i da nije ponosan na sebe "jer nije želeo da se ovakva situacija desi".

- Tek me je posle obuzeo strah. Glava mi je bila u torbi, gledao sam smrti u oči i video kako ginem. Kolega u Paraćinu je to pokušao, ali je stradao, ja sam uspeo - i tu nešto postoji - kaže Zoran.

Zbog stresa koji je doživeo morao je da potraži pomoć lekara.

- Prvo sam spasao svoju glavu, ali i još 50, koliko je putnika bilo u vozu. Mogućnost da se naleti na drvo ili tesan tunel koji može da vas usmrti bila je velika - priznaje Zoran.

Nagrada 50.000 dinara i posao za sina

Na veliko herojstvo Simonović će od svoje firme dobiti nagradu.

- Zbog ovako hrabrog postupka kojim je izbegnuta velika tragedija kolega Simonović će biti nagrađen sa 50.000 dinara, a firma će zaposliti i njegovog sina koji je već neko vreme u potrazi za poslom - kaže Srđan Đorđević, šef organizacione jedinice za prevoz robe u Zaječaru.

Subota 19.09.2015. 12:49
Pretrgli se sa nagradom. Verovatno se tu direktor debelo ugradio, da direktora nije bilo ne bi Zoran bio na tom mestu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online