Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.09.2015.
17:15
J. L. Petković - Vesti A

SNS u Tačijevom parlamentu

U sali Doma kulture "Sveti Sava" u Štrpcu koja prima oko 500 ljudi (toliko ima mesta za sedenje) na tribinu Srpske napredne stranke je došlo tri puta, a u tu partiju se kolektivno učlanilo šest puta više građana. Reč je uglavnom o nekadašnjim članovima Samostalne liberalne stranke, koje su članovi vladajuće koalicije u Beogradu isto tako donedavno zvali "Tačijevi Srbi".

Tanjug
Pod barjakom vlasti: Marko Đurić, Kancelarija za KiM

Bilo kako bilo, na poslednjim kosovskim izborima, SNS unutar Srpske liste nije osvojila nijednog poslanika u Parlamentu u Prištini, dok novopečena SNS ekipa iz Štrpca ima troje. Tako su naprednjaci osim novih skupštinskih mandata i novih članova dobili i još jednog ministra u Vladi Kosova i jednog gradonačelnika, a sa ovolikim brojem pristalica i jedan od najvećih odbora na Kosovu.

Da li je politika Beograda priznala grešku ili je reč o nekoj čudnovatoj promeni odnosa prema lokalnom rukovodstvu u Štrpcu (i iz Štrpca) nije jasno, tek je član predsedništva SNS Marko Đurić objasnio da "3.000 snažnih, sposobnih, hrabrih, odlučnih, borbenih, pravih ljudi, pristupa našoj porodici".

Dodao je i da je kucnuo čas da se na KiM sve što "srpski diše i govori stavi pod jedan barjak, politički barjak SNS", očigledno (lapsusu ili ne) poistovećujući stranku i državu.

Pobegli od "Vesti"

Kancelarija je na put na KiM pozvala predstavnike medija iz Beograda, ali je izostavila "Vesti". U Kancelariji za KiM pitali smo po kom sistemu su birali medije koje će voditi o trošku države, i rečeno nam je da je put organizovan u poslednjem trenutku i da su uglavnom pozvali televizije i agencije, da provere kako funkcionišu pres centri uoči posete Aleksandra Vučića Kosovu. Međutim, od kolega iz drugih štampanih medija saznali smo da je i njima bio upućen poziv.

Od prisutnih u krcatoj sali ga niko nije pitao zašto je onda kampanja za poslednje lokalne izbore između kandidata SLS i SNS bila toliko surova (bilo je i privođenja), već je njegov govor dočekan gromoglasnim aplauzima i oduševljenjem.

Gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, najavljuje da je broj od 3.000 članova samo početak.

- Pre više od godinu dana, zbog razloga koje smo naveli, članske karte je vratilo i SLS napustilo samo u Štrpcu više od 3.000 članova. Naša odluka da pristupimo Srpskoj naprednoj stranci je bila jedina logična. Poverenje koje smo izgradili pre donošenja takve odluke doprinela je politika predsednika Vlade Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Predlog sam izneo svim predsednicima mesnih odbora, a oni su razgovarali sa svima onima koji su bili nekada članovi SLS-a i onima koji to nikada nisu bili, i doneta je konačna odluka o masovnom učlanjenu u SNS-a, objašnjava Nikolić.

Masovnom učlanjenju nisu prisustvovali osnivači SNS u Štrpcu, koji pak tvrde da o tako važnom skupu nisu ništa znali. Ivan Redžić, dojučerašnji predsednik odbora SNS Štrpcu i protivkandidat Nikoliću na proteklim lokalnim izborima, za "Vesti" tvrdi da su ga "stranačke kolege na neki način izdale".

- Kao predsednika odbora u Štrpcu niko me nije obavestio ni o skupu, ni o učlanjenju. Smenjen sam mimo procedure u stranci. To što se dogodilo je veliki cirkus i glupost. Napravili su kolektivno ludilo i samo još veći razdor među građanima - smatra Ivan Redžić.

On i drugi oponenti lokalne vlasti, pak tvrde da većina građana nije znala da je reč o stranačkom skupu, već su mislili da je reč o javnom razgovoru sa šefom Kancelarije za Kosovu i Metohiju, jer su put i prevoz iz Beograda upravo oni organizovali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online