Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.09.2015.
13:09 >> 15:41h
blic.rs A

Izbori u Medveđi: 3.000 više glasača nego stanovnika

Birališta na vanrednim lokalnim izborima u Medveđi otvorena su u nedelju u sedam sati i izbori za sada protiču kako treba, rekao je Zoran Radenović, predsednik Opštinske izborne komisije. Do 15 sati glasalo je oko 35 odsto od broja upisanih birača.

Tanjug
Neažurirani birački spiskovi daju prostor za zloupotrebu

Predsednik Opštinske izborne komisije Zoran Radenović rekao je Tanjugu da u tu komisiju nije stigla nijedna žalba ili prigovor na tok glasanja sa svih 28 biračkih mesta.

Kako je objasnio, najveći problem će biti procena broja izlaznosti birača zbog neažuriranih biračkih spiskova u kojima ima više glasača nego stanovnika ove opštine.

- Birački spiskovi nisu ažurirani još od sredine poslednje decenije prošlog veka, pa se tako danas na njima nalazi 10.465 građana s pravom glasa, a po poslednjem popisu iz 2011. godine ovde živi svega 7.438 stanovnika, odnosno oko 5.500 s pravom glasa - objašnjava Radenović.

Iz Medveđe su se u poslednjih 15 godina najviše iseljavali Albanci, koji svoj dolzak nigde nisu i zvanično registrovali, a ne prijavljuje se ni broj umrlih. Radenović kaže da Ministartsvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, s druge strane, ne dozvoljava brisanje iz biračkih spiskova na osnovu pasiviziranih adresa.

- Ako večeras, na primer, saopštimo da je na izbore izašlo 50 odsto ukupnog broja upisanih birača u biračkim spiskovima, to će, zapravo, značiti da je glasalo 100 posto - objašnjava Radenović.

Na 28 biračkih mesta Medveđani danas biraju 35 odbornika u lokalnoj skupštini, a za ta mesta se takmiče tri srpske i dve albanske partije i koalicije. Prva na izbornom listiću je lista "Aleksandar Vučić - SNS-SPS-PUPS", zatim sledi lista "Demokratska partija - Nagib Arifi", Grupa građana "Za Gornju Jablanicu", čiji je nosilac Vladimir Stamenković umro pre tri dana, potom Partija za demokratsko delovanje i Demokratske unije Albanaca. Na petom mestu je lista "Demokratska stranka - Nebojša Trajković".

Vanredni lokalni izbori u Medveđi raspisani su nekoliko meseci posle smrti dugogodišnjeg predsednika opštine i lidera GG "Za gornju Jablanicu" Slobodana Draškovića jer njegovi naslednici nisu bili u stanju da održe nijednu skupštinsku sednicu u zakonskom roku.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.09.2015. 13:27
Popisi stanovnistva u Srbiji su falsifikovani i netacni. Biracki spiskovi su iz" politicki" razloga(anti Srbski) isto neregularni. To je nasljedje komunisticko-masonske oligarhije.
Nedelja 13.09.2015. 21:23
Malo ih pozajmili od kosovara,pa kako bi inače sa sigurnošću i raspisali izbore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online