Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
50
Nedelja 13.09.2015.
05:00
D. Dekić - Vesti A

Vučić okreće leđa Rusiji

Premijeru Aleksandru Vučiću prelazak na umerenu politiku omogućio je posebno mesto u politici države, ali i ličnu pažnju i podršku globalnih sila, navedeno je u analizi uglednog "Forin afersa", uz ocenu da je za zapadne lidere dobrodošlo iznenađenje što je Srbija, kao tradicionalni saveznik Rusije, izgleda spremna da ide na Zapad. Osim opredeljenosti za evropski put Srbije, časopis akcentuje i Vučićev naum da bude "pouzdan partner" SAD.

Tanjug
Hvale ga, ali i sumnjaju: Aleksandar Vučić

"S novom prozapadnom politikom u Evropi proglašen za čoveka koji je Beograd izvukao iz hladne senke, a njegove planove za novu Srbiju toplo su prihvatile i SAD", navodi "Forin afers".

Ipak, poziva Zapad da zastane pre nego što u potpunosti prihvati Vučića, jer je to drastično repozicioniranje, kako navode, verovatno samo njegov pragmatizam. Uz napomenu da je reč o ozbiljnom listu i ozbiljnoj analizi, analitičar Nebojša Bakarec tumači da Vučić jasno pokazao šta je do sada uradio.

- Zauzeo je srpski politički centar i desno i levo od njega, što mogu samo velike stranke i tako uzeo veliki deo birača. Dileme da li je iskreno njegovo zalaganje ne bi trebalo da bude jer se od osnivanja naprednjaka, već sedam godina zalaže za istu politiku koju i tri godine unazad sprovodi u Vladi Srbije - kaže Bakarec i ističe da nema mesta za sumnju.

Bedem protiv radikala

"Forin afers" smatra da je Vučić uhvaćen u borbu za vlast sa predsednikom Srbije i suosnivačem SNS-a Tomislavom Nikolićem, koji je izgubio vlast u stranci, i bivšim premijerom Ivicom Dačićem, koji mu sada raportira. U senci ga, kažu, čeka bivši kolega radikal, sada rival Vojislav Šešelj, koji je obećao da će srušiti premijera.

"Zapadni lideri osećaju da je Vučić potencijalni bedem protiv radikalnih glasova i zato mogu biti manje skloni da pažljivo pogledaju kako vodi zemlju", piše "Forin afers".

Suprotnog mišljenja je jedan od osnivača Pokreta Dveri Branimir Nešić, koji kaže da srpski premijer ispunjava volju i interes zapadnih sila.

- To je pogubna politika jer evroatlantske integracije Srbiji nisu i neće doneti ništa dobro, a ni Vučićevoj političkoj karijeri što će on tek shvatiti - kaže za "Vesti" Nešić ističući da je za Srbiju prava politika saradnja s Rusijom i zemljama članicama grupacije BRIKS-a.

Posle tri godine vladavine, prema rečima našeg sagovornika, vidno je da je uz Vučića i bivši premijer, a aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić.

- Ocena u časopisu "Forin afers" da Zapad treba malo više da bude skeptičan prema Vučićevom geopolitičkom stavu u stvari je poruka da treba držati tanki lanac oko vrata čoveku koji vodi Srbiju kako bi nastavio da bude poslušan, do konačne primene Briselskog sporazuma Beograda i Prištine i približavanje Srbije NATO-u - zaključio je Nešić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.09.2015. 09:56
Вучићеви БОТОВИ све коментаре избрисали . Вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер, Вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер
Nedelja 13.09.2015. 10:30
Pa kako bi drugacije?To siftarsko Go-vno nista drugo nezna!!Sto brze skloniti tog psihopatu i vesati ga!!Nije on Vucic nego MUSLIJU!!!
Nedelja 13.09.2015. 12:11
Вучићеви БОТОВИ све коментаре избрисали . Вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер, Вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер , вучић педеер
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online