Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.09.2015.
18:48
Tanjug A

Albanci podeljeni uoči skupa o zajednici albanskih opština

Dan uoči skupa odbornika albanske nacionalnosti opština na jugu Srbije, za kada je najavljeno osnivanje zajednice albanskih opština, kao pandan Zajednici srpskih opština na KiM, najuticajniji politički predstavnici Albanaca imaju različite stavove o tom pitanju.

Tanjug/AP
Nisu jedinstveni (Foto: Ilustracija)

Dok predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa tvrdi da će na sutrašnjem skupu odluka o formiranju zajednice albanskih opština na jugu Srbije biti doneta, lider Pokreta za demokratsko delovanje i poslanik u parlamentu Riza Haljimi kaže da odborici te stranke skupu neće ni prisustvovati.

Odbornici Partije za poltičko delovanje neće sutra učestvovati na toj sednici jer, kako kaže njen lidr Riza Haljimi, ona nije dobro pripremljena.

- Sednica je preuranjena jer nisu obavljene najnužnije i najpotrebnije prirpeme a inicijativa je trebala da se pokrene od lokalnih samouprava - rekao je Tanjugu Haljimi.

Po njegovim rečima, prethodno su mišljenja morale da daju sve tri skupštine opština.

Sednica je, smatra, zakazana na brzinu i nisu pripremljeni ni odgovarajući dokumenti kao što nisu definisne oblasti i kompetencije kojima bi se ona bavila.

- Nismo se složili sa načinom kako je sazavna a verovatno će bii i održana ali će imati samo političke ne i konkretne efekte što apsolutno nije u intersu ni Albanca ni čitavog stanovništa - rekao je Haljimi.

On je podsetio i da Zakon o lokalnim samoupravama predviđa da dve i više opština mogu da formiraju asocijaciju radi ostvarivsanja zajedničkih interesa u okviru kompentancija koje imaju.

Mustafa, međutim, tvrdi da će odluka biti doneta i da je ona u skladu sa regionalnom politikom ukazujući da će na Kosovu biti formirana Zajednica srpskih opština.

Za Radio "Dukađin" Mustafa kaže da smatra logičnim da se za jednake manjine koriste jednaki standardi, preneo je bujanovački portal Tituli.com.

- Mi ćemo da donesemo tu odluku a koliko ćemo moći da je stavimo u funkciju zavisi od drugih političkih događanja u regionu koji se očekuju u buduće...ali bez sumnje zavisi i od odlučnosti zvanične Prištine u razgovorima koje vode sa Beogradom u Briselu - rekao je on.

Najavu formiranju te asocijacije predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković ranije danas nije želeo da komentarišedodavši da će sačekati kako bi se videlo šta će se desiti.

On je istovremeno naglsio da bezbednost na području tih opstina neće biti ugoržzena i ukoliko deo lokalnih Albanaca sutra formira zajednicu albanskih opština.

Stanković je dodao i da je inicijator sutrašnjeg skupa predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju i dodao da taj skup, koliko je njemu poznato, policija nije zabranila.

On je odbacio svaku mogućnost poistovećivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu sa zajednicom albanskih opština na jugu Srbije, istakavši da tokom brojnih razgovora u Briselu - Preševo, Bujanovac i Međveđa uopšte nisu ni pominjani.

Ideju o formiranju asocijacije albanskih opština aktuelizovao je krajem avgusta predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Jonuz Musliju.

On je za agenciju "Preševa Jone" tada izjavio da "ukoliko Srbi sa severa proglase zajednicu srpskih opština ili autonomiju, onda ćemo i mi iz Preševske doline proglasiti autonomiju sa pravom pripajanja našoj matičnoj zemlji Kosovu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online