Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.05.2010.
14:56
Vestionline A

Janković: Službe bezbednosti na "tankom ledu"

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je danas da je Srbija posle oktobarskih promena, pre devet godina, krenula u reformu službi bezbednosti i uspostavljanje nezavisne kontrole "evolutivnim putem", ali da se još nalazimo na "tankom ledu".

Reforma krenula evolutivnim putem : Saša Janković
 

"U javnosti se očekivalo da se reforma izvede nekim intenzivnim zahvatom, međutim krenulo se evolutivnim putem. Da li je to dobro ili loše neću suditi", rekao je Janković na okrugom stolu, posvećenom nezavisnoj kontroli bezbednosno- obaveštajnih službi.

Šef kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije Jovan Stojić izjavio je novinarima da su preporuke Zaštitnika građana većinom ispunjenje, dok samo jedna, u vezi prisluškivanja, nije do kraja sprovedena zbog nedostatka sredstava, ali će ombudsman biti informisan kada i to bude urađeno.


Kontrola rada bezbednosne agencije je nužna i dobrodošla, to vrše državni ograni, koji za to imaju zakonska ovlašćenja, rekao je Stojić.

Prema njegovim rečima, pozitivan ishod takvog evolutivnog procesa zavisi od toga da li ljudi u tajnim službama dele demokratske vrednosti društva ili imaju neke "otuđene, specifične interese", kao i da li političari shvataju da zloupotreba tajne službe zapravo znači zloupotrebu od strane te službe.


Janković je, govoreći o svojoj kontrolnoj poseti Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) u februaru, rekao da je njen najveći efekat što službe bezbednosti znaju da postoji nadležni državni organ koji može u svako doba dana i noći proveriti da li postupaju po zakonu ili samovoljno, kad u radu ograničavaju prava građana.


Janković je naglasio da se po prvi put desilo da nezavisni državni organ, dakle neko ko nije deo izvršne vlasti dođe u prostorije tajne službe i proveri rad na određenom broju nasumice izabranih primeraka i da iznese preporuke kako da taj rad više uskladi sa principima funkcionisanja demokratskog društva.

 Šef misije OEBS-a : Tomas Mur
 

Zamenik šefa misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Tomas Mur pozdravio je otvorenost zvaničnika BIA da se brzo omogući poseta predstavnika Zaštitnika građana, što povećava poverenje u njen rad.


Mur je naglasio značaj BIA zbog pretnji sa kojima se Srbija suočava, vezanih za međunarodni kriminal, trgovinu drogom, terorizam.


Prema njegovim rečima, dozvoljavanje kontrole ombudsmanu je korak u stvaranju aparata bezbednosti koji odgovara potrebama Srbije, a istovremeno uživa poverenje građana. Mur je rekao da je potrebno i vrlo aktivno angažovanje Skupštine Srbije u nadzoru rada BIA, kao i da sudovi uvek treba da budu u prilici da odigraju konstruktivnu ulogu u podršci nadzoru nad BIA kad god, u vezi sa tim, dođe do nekog sukoba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online