Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.09.2015.
09:48
Tanjug A

Specijalni sud na Kosovu: Spisak optuženih donosi nemire

Prištinski denvnik "Bota sot" na naslovnoj strani objavljuje danas fotografije 20 ubijenih funkcionera Demokratskog saveza Kosova (DSK), stranke čiji je osnivač Ibrahim Rugova, posle ratnih zbivanja na Kosovu.

A. Čukić
Na političkoj sceni doći će do promena: Skupština Kosova (Foto: Ilustracija)

Pod naslovom "Specijalni sud strogo čuvana tajna - imena optuženih mogu izazvati nemire", list precizra da su Unmik i Euleks pripremili sve dosijee i da Specijalni sud počinje istragu.

Nastojanja Imera Imerija da pronađe ubice svog brata aktiviste DSK, ali i ostalih političkih ubistva nisu nikada prekidana.

On kaže da su porodice ubijenih dobili obećanja da će ubistva njihovih članova istražiti Specijalni sud, prenosi "Bota sot".

Mnoge porodice se nadaju da će pred licem pravde biti privredene ubice njihovih članova. Njima je prilikom svake predizborne kampanje isto obećavano, ali ni jedno više od 60 ubistava novinara, intelektualaca i aktivista DSK nije rešeno.

Ukoliko Specijalni sud bude istraživao i ostale zločine, pored onih koji su navedeni od Dika Martija, onda se veoma brzo mogu istražiti i otkriti počinioci ubistva i bivšeg ministra odbrane vlade kosovske vlade u egzilu Ahmeta Krasnićija, istaknutih aktivista DSK Džemajilja Mustafe, Šabana Manaja, Hakije Imerija, Envera Maljokua, navodi list u juče započetoj seriji tekstova o političkim ubistvima i istragama koje će, kako se očekuje, voditi Specijalni sud.

Takođe i atentat na istaknutog aktivistu DSK Fetahu Rudija koji je nepokretan i u invalidskim koliciima, kao i mnoga druga pre i posle rata ubistva ljudi za koje se ne zna počinilac.

Rudi doživotni invalid, posle atentata 2000. godine, rekao je da se nada će se Specijalni sud baviti i slučajevima političkih ubistva.

Publicista Skender Zogaj za dnevnik "Bota sot" kaže da će "spisak sa imenima potencijalno optuženih koji treba da odgovaraju pred Specijalnim sudom ukoliko je to tačno, doneti velike promene na političkoj sceni na Kosovu, jer će sa političke scene otići veoma 'jaki' političari".

Bivši zamenik premijera kosovske vlade i poslanik Adem Saljihaj, koji je bio meta atentata posle rata, rekao je da ima informacije da će spisak optuženih biti proširen i na one koji su posle 2000. godine ubijali ljude i dodao da se zbog toga moze desiti da na Kosovu izbiju nemiri.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online