Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.09.2015.
20:59
b92 A

Može li se ZSO porediti sa Republikom Srpskom?

Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu bio je samo prvi korak, a sledeći je izrada statuta i formiranje same zajednice.

Tanjug
Finansiranje iz Beograda značiće zadržavanje uticaja Srbije: Marko Đurić

Zvanični Beograd poručuje da će se Zajednica svakako o budućim odlukama konsultovati i sa Vladom Srbije - od privede i obrazovanja do izgradnje i pitanja povratnika.
 

Predstavnici Zajednice srpskih opština moći će i da predlažu izmene zakona, postupke pred sudovima a imaće pravo na imovinu i vlasništvo u preduzećima.


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić navodi da će ZSO biti odgovorna i za ekonomski razvoj srpskih opština.

- Dakle jasno je definisano ko utvrđuje i ko sporvodi politiku a nema nikakve sumnje da će srpski predstavnici kao i do sada da se konsultuju sa svojom vladom - ističe Đurić.

Prema njegovim rečima “među 120.000 naših ljudi mnogi nemaju ni dovoljno para, ni kadrovskih i institucionalnih kapaciteta da se problemi koji su zaista ogromni na uspešan način reše”.

- Dakle moramo svi da zapnemo nije KIM samo pitanje jednog činovnika u Vladi ili samo neke grupe gradonačelnika to je zaista pitanje cele zemlje - dodaje direktor Kancelarije za KiM.

Beograd će se pitati na koji se način troši novac

Finansiranje iz Beograda značiće i zadržavanje uticaja Srbije, ali će sada veća odgovornost biti na kosovskim Srbima.

- Beograd će se svakako pitati na koji način se taj novac troši, koji su prioriteti te zajednice i sigurno se Beograd se neće povući potpuno iz nekih uticaja i procesa na Kosovu - kaže Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

- Ali pre svega glavna težina odgovornosti je pre svega naravno na ljudima koji su izabrani u opštinama predstavnicima opština i gradonačelnicima jer oni će činiti tu buduću asocijaciju, skupštinu i njene organe - ističe Đurđević.


Poređenje nadležnosti ZSO sa onim nadležnostima koje ima Republika Srpska nije moguće.

- Svakako to nije ko čita nekim pravnim naočarima taj sporazum, to nije treći nivo vlasti, ali je svakako jedan novi mehanizam samoadministriranja za lokalnu zajednicu u ovom slučaju za Srbe - navodi on.

On kaže da se ZSO ne može porediti sa RS i da “jednosravno asocijacija nema ta ovlašćenja i neki taj status kao što ima RS u okviru BIH”.

Marko Đurić navodi da “ako samo pogledate mapu i rezultate etničkog čišćenja na KiM videćete da Srbi zapravo u tih deset opština žive teritorijalno nepovezano”.

- Zatim, nažalost, Srba je na KiM neuporedivo manje nego Srba u RS i zbog toga bi logika trebalo da bude upravo obrnuta. Dakle baš zato što su Srbi ugroženiji na KIM nego u BIH trebalo bi da imaju što više prava. I mi ćemo se za to zalagati i boriti - kaže Marko Đurić.

Srbi sa Kosovo podsećaju da zajednica srpskih opština nije uperene protiv Albanaca. Ministar u Vladi Kosova Dalibor Jevtić navodi da će Zajednica omogućiti investicije i u ekonomskom smislu poboljšati život svakog građanina na Kosovu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online